Şimdi de ”Omicron”belası geliyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ‘çok yüksek’ risk teşkil eden Omicron varyantının küresel ölçekte yayılma potansiyelinin fazla olduğunu ve bazı bölgelerde COVID-19 vaka artışlarının olumsuz etkilerinin görülebileceğini açıkladı.

İlk olarak Güney Afrika’dan rastlanan ‘B.1.1.529‘ varyantına DSÖ ‘Omicron’ adını vermişti. 32 mutasyona sahip Omicron, ‘süper varyant‘ olarak nitelendirilmişti. Güney Afrika’nın ardından Avustralya, Belçika, Botsvana, Britanya, Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, Hong Kong, İsrail, İtalya, Hollanda’nın aralarında olduğu ülkelerde görülmüştü. Çok sayıda ülke Güney Afrika’dan gelen yolculara kısıtlama getirmişti. Dün İsrail bugün Japonya tüm yabancı ülke vatandaşlarına sınırları kapatmıştı.

‘Daha önce görülmemiş sayıda spike proteini var’

Yüksek riskli gruplar için aşılamayı hızlandırma ve gerekli sağlık hizmetlerinin sağlanabilmesi için 194 ülkeye varyantı kontrol altına alma planı yapmaları başka deyişle hazırlıklı olmaları yönünde çağrıda bulunan DSÖ değerlendirmesinde şunlar kaydedildi: “Omicron varyantının daha önce görülmemiş sayıda spike proteini var ve bunların bazıları salgının gidişatına yapailecekleri muhtemel etki nedeniyle endişe verici. Dünya genelinde Omicron’dan kaynaklanan riskin çok yüksek olduğunu değerlendiriyoruz.”

Omicron’a karşı aşıların ve hastalığı geçirmiş olmanın ne kadar etkili olduğunu daha iyi anlamak için daha fazla araştırma ve veri gerektiğinin altını çizen DSÖ, “COVID-19 vakalarının aşılanmış kişilerde de görülmesi bekleniyor ancak daha az ve tahmin edilebilir bir seviyede olacak” dedi.

Yeni varyantı ‘endişe verici bir varyant’ olarak nitelendiren DSÖ, ciddiyet düzeyinin günler veya birkaç hafta içinde anlaşılabileceğinin altını çizdi.