Tur operatörleri 2022’den umutlu…

Tur operatörleri 2022’den

umutlu…

 

Necdet  SİVASLI 

 

Tur operatörleri 2022 sezonundan son derece umutlu görünüyor. Turizm Güncel, bu konuda nabız tuttu. Tur operatörlerinin yeni sezondan beklentilerini bir dizi haline getirdi. Bu konuda yapılan bu olumlu yazıyı sizlerle paylaşmak istedik, buyurun:

ANEX Tour Genel Müdürü Vural Karasu, Türkiye coğrafyasında pek çok kriz yaşadıklarını, ancak pandeminin aşina olmadıkları bir kriz olduğunu kaydetti. Karasu, bu dönemde en büyük önceliklerinin hem personelini kaybetmemek hem de şirketin darbe almasını önlemek olduğunu kaydetti. Karasu, “Büyük tur operatörleri özsermaye veya başka yollarla ayakta kaldı. En büyük değerimiz personelimiz. Aracı kurumuz, tabiri caizse bir masa bir sandalyeden oluşuyoruz ama personelimiz bir iki senede yetişmiyor. En büyük giderimiz de personel gideriydi bu kapanma sürecinde. Şu anda üstesinden geldik ve kötü günlerin geride kaldığını düşünüyorum.” diye konuştu.

ANEX Tour’un yatırımlara başlamasının hemen peşinden pandemi geldiğini belirten Vural Karasu, “Kruvaziyer işine girdik. Thomas Cook’un markalarını aldık ama operasyona başlamadan pandemi başladı. Kruvaziyer turizmi şu anda tüm dünyada sıkıntılı. Devletler sürekli değişen ve birbirinden farklı kararlar alıyor. Şimdilik Antalya ve Bodrum çıkışlı kısa turlar yapıyoruz. Otel ve kruvaziyerde büyüyeceğiz. Ukrayna ve Rusya’da ihtiyaçlar doğrultusunda yatırımlarımız devam edecek. Şu anda 44 uçağımız var çoğu da uzun menzilli.” şeklinde konuştu.

Yeni markalarla birlikte en büyük hedeflerinin bulundukları ülkenin en büyük oyuncularından biri olmak olduğunu ifade eden Karasu, “Bir pazar için ‘girelim de ortalama iş yapalım demiyoruz. Girdiğimiz pazarın en büyüklerinden biri olmayı amaçlıyoruz. Şu anda en büyük sıkıntı İskandinav pazarında. Oraya da yatırım yapacağız, ANEX Tour’u oralarda da faaliyet gösterir hale getireceğiz. Kaldığımız yerden devam edeceğiz.” değerlendirmesini yaptı.


ODEON Tours Operasyon Müdürü Ozan Somaklar da, Türkiye’nin ve Türk turizm sektörünün pandemi krizini en iyi yöneten ülkelerden olduğunu belirtti.  Türkiye’nin ve turizm sektörünün değişime hızlı adapte olduğunu kaydeden Solaklar, “Evden çalışmayı öğrendik. İşlerimizi evden yürütmeyi ve evden çalışmanın  altyapısını oluşturduk. Ofislerde kimse olmadan işlerimizi yürüttük. Kalifiye personelin ne kadar önemli olduğunu gördük. Ayrıca teknolojik altyapının önemi ortaya çıktı.” dedi.

ODEON Tours’un 2022 hazırlıkları ile ilgili de bilgi veren Solaklar, Mevcut pazarlarımızı artırma çalışmaları yaparken aynı zamanda ürün çeşitliliğini artırmak için de çalışıyoruz. Son birkaç yılda pandemi öncesinde başlattığımız özellikle kış turizm atılımları vardı.Buralardaki sıkıntıları da aştık. Bu da yoğunlukla şehir ve kayak turları. Bunu yüzde 20’lere taşımayı hedefliyoruz. Pandemi döneminde hedeflerimizden pek sapmadık. Ana pazarlarımızın bu dönemde işliyor olması da o dönemde avantaj getirdi. Önümüzdeki dönemde Avrupa’daki birkaç pazarı daha ilave edeceğiz.” diye konuştu.

MPI Turkey CEO’su Okay Yıldırım da Türkiye’nin değişime açık olduğunu söyledi. Krizin geride bırakıldığını belirten Okay Yıldırım, “2016’dan bu yana yüzleşmediğimiz kriz kalmadı. Seyahat etmeden online toplantı yapmayı, işleri yürütmeyi öğrendik. Ama diğer yandan insanlar bu sektöre güvenini kaybetti. Çok fazla değerli arkadaşımız sektörü terk etti ve bu güveni kazanmak uzun yıllar alacaktır.” diye konuştu.
Okay Yıldırım, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“2023 yılında U Travel’ı bünyemize kattık. Grubumuzun badbankı oldu. U Travel müşterisinin yüzde 80’i İngiltere, kalanı Avrupa pazarlarından gerçekleşti. 2022 yılında başta İngiltere olmak üzere, ciddi birer atak içinde olacağız. İlerideki yıllarda İngiltere’ye ‘only hotel’in yanına ‘only flight’ ve ‘only transfer’ ürünlerini ekleyeceğiz.

Almanya ana pazarımız ama sadece ana pazara güvenmemek lazım. Yeri geliyor ana pazarınızdan yolcu gelemiyor. Ama bugün itibariyle ODEON ve ANEX gibi yeni oyuncular da var Almanya’da. Bunların çalışmaları arttıkça Türkiye daha da büyüyecektir. Almanya’da 2022 hedefimiz 2029 rakamlarının yüde 90’ına ulaşmak.”

Peninsula Tours Genel Müdürü Fahrettin Çiçek yaşanan süreci ‘kusursuz fırtına’ olarak tanımladı. Buna rağmen geçmişte yaşanan kriz tecrübeleriyle pandemi sürecini en iyi şekilde yönettiklerini ifade eden Fahrettin Çiçek, “Kıt kaynaklarımızı en etkili olacağımız pazarlara yönelttik. Kurt gibi, kışı geçirdik ama yediğimiz ayazı unutmayacağız.” değerlendirmesini yaptı.

Temkinli bir iyimserlik içinde olduklarını kaydeden Çiçek, devamında şunları söyledi:

İşlerimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. 35 kaynak pazarla çalışıyoruz. Bunların içinde sadece 2 tanesi 2019 ile aynı veya 2019’dan daha iyi performans gösterdi: Bunlardan biri Ukrayna, diğeri ise Moldova. Ukrayna’da genel olarak pazarın lideri olan tur operatörü ile iş birliği içerisindeyiz. Ukrayna pazarı fiyat duyarlılığı yüksek, kısıtlama az olması nedeniyle iyi bir sonuç elde ettik 2021 yılında. Moldova da 2019 rakamlarını geride bıraktık.

Slovakya, Romanya gibi pazarlarımız var bunları da rehabilite etme zamanı geldi. Onları da Ukrayna düzeyine getirebilirsek, 2022 sezonunda yansımalarını göreceğiz. 2022’de ayaklarımız yere basarak gitmeliyiz. Toz pembe tablo çizerek sektörü yanıltmak istemiyorum çünkü elimizde çok fazla veri yok.”

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz