”En iyi korunmak üç aşı yaptırmak…”

En iyi korunmak üç

aşı yaptırmak…”

 

Necdet Buluz

 

Soru şu:

“Kaç aşı yaptırırsak kendimizi güvenceye ve korumaya alabiliriz?”

Yanıt:

“En uygun koruma 3 aşı yaptırmak.”

Ulusal Sağlık Enstitüsü Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi Başkanı ve Başkan Joe Biden’ın sağlık danışmanı Anthony Fauci, üç doz COVID-19 aşısının Corona virüsüne karşı en uygun korumayı sağladığını belirtirken virüsün Omicron varyantıyla ilgili Güney Afrika’dan gelen veriler varyantın Delta’dan daha az tehlikeli göründüğünü ortaya koyuyor.

Şimdi bu önemli analiz yazısını birlikte takip edelim:

Üç doz COVID-19 aşısının virüsten en uygun korumayı sağladığını söyleyen Fauci, Pfizer/BioNTech ve Moderna’nın iki dozluk elçi RNA aşılarıyla J&J firmasının tek dozluk aşısının Amerikan yönetiminin tamamen aşılanma için öngördüğü aşı dozları olmaya devam ettiğini kaydetti.

ABC televizyonuna konuşan Fauci, bununla birlikte sağlık yetkililerinin ‘tamamen aşılanma’ tanımının ne olması gerektiği konusunda değerlendirmeler yapmaya devam edeceğini de kaydetti.

Üç doz aşının yeni standart olup olmaması gerektiği sorusuna Fauci bunun en uygun korumayı sağladığını düşündüğünü belirterek yanıt verdi.

Fauci, resmi olarak tamamen aşılanmış sayılmak için hala iki doz Pfizer/BioNTech’le Moderna ve tek J&J aşısının gerekli olduğunu kaydetti.

Anthony Fauci, verilere bakıldığında ise en uygun koruma sağlamak için üçüncü bir doza ihtiyaç olduğunu belirtti.

Öte yandan Reuters haber ajansı ABD’de Covid-19’dan ölenlerin sayısının 800 bine ulaştığını bildirdi. Ülkede havaların soğumasından dolayı kapalı mekanlarda daha fazla vakit geçirilmesinin ve daha hızlı bulaşan Delta varyantının vakalardaki artışta etkisi olduğu sanılıyor. Omicron varyantının vaka artışını daha da arttırmasından da endişe ediliyor. Covid-19 rakamlarının takibinde önemli bir diğer kaynak olan Johns Hopkins Üniversitesi’ne göre ise ABD’de Covid-19 ölümleri henüz 797 binde.

Bu arada Omicron ilk keşfedildiği ülke Güney Afrika’da hızla yayılmaya devam ediyor. Bununla birlikte hastaneye sevklerde artış yok. Dr. Unben Pillay her gün onlarca hasta görmesine rağmen henüz bir tanesini bile hastaneye göndermediğini belirtiyor.

O ve diğer doktorlarla uzmanlar bu nedenle Omicron’un daha hızlı yayılsa bile COVID-19’un Delta varyantından daha az tehlikeli göründüğünü belirtiyor.

Pillay, hastaların evde virüsü yenebildiğini söylüyor ve birçoğunun 10-14 günlük karantina döneminde iyileştiğini kaydediyor. Buna sağlık sorunları olan yaşlılar da dahil.

Güney Afrikalı sağlık yetkililerinin verilerine göre son haftalarda COVID vakalarından hastaneye sevk edilenlerden sadece yüzde 30’u ciddi şekilde hastalandı.

Bu daha önce salgının etkin olduğu dönemlerdeki sayısının yarısından az.

Hastaların hastanede kalış süresi de 2,8 güne inmiş görünüyor. Daha önce gün sayısı 8’di.

Hastaneye sevk edilen hastaların sadece yüzde 3’ü hayatını kaybetti. Daha önce salgının etkin olduğu dönemde bu yüzde 20’ydi.

Güney Afrikalı yetkililer bu verilere rağmen Omicron’la ilgili daha fazla bilgiye ihtiyaç olduğunu da belirtiyor.

 

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz