Afgan sığınmacı   endişesi…

Afgan sığınmacı

 

endişesi…

 

 

Necdet Buluz

 

 

Suriyeli sığınmacılarla baş edemeyen Türkiye’yi şimdi de Afgan sığınmacı akınının başlayabileceği endişesi sardı. Avrupa ülkelerinin kapılarını kapattığı sığınmacılar için Türkiye’nin ev sahipliği yapması isteniliyor.

 

Bilindiği gibi Taliban’ın başa gelmesi ile Afganistan’dan kaçışlarda başlamıştı. İran üzerinden Türkiye’ye kaçan göçmen taşıyan örgütler şimdi aldıkları destekle bu işi daha ustaca yapmaya başladı.

 

 

Avrupa Komisyonu’ndan bazı yetkililer AB ile Türkiye arasında hâlihazırda uzlaşılmış olan 3.5 milyar euroluk yeni göçmen yardımı paketinin sadece Suriyeliler için değil tüm sığınmacıları kapsadığını ve sivil toplum kuruluşlarının bunu proje bazlı olarak Türkiye’deki tüm göçmenler için kullanabileceğini belirtmişti. Şimdi bu görüş doğrultusunda hareket edilmesi için düğmeye mi basılacak?

 

Eğer durum buysa Türkiye’ye milyonlarca Afgan sığınmacı akını başlayacak.

 

Avrupa Birliği (AB) ülkelerine kaçak yollardan geçen Suriyeli sığınmacıları, geri kabul anlaşması gereği Türkiye’nin sırtına yıkan AB, şimdi de Afgan sığınmacıları Türkiye’ye göndermek istiyor.

 

Geçen yıl da zaman zaman gündeme gelen konuyu bu defa Belçika İltica ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Sami Mehdi, ortaya attı. Mehdi, Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesi nedeniyle hızlanan Afgan mülteci akınıyla mücadele edebilmek için AB-Türkiye Anlaşmasının’ Afganları da kapsayacak şekilde genişletilmesi çağrısında bulundu.

 

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada Sami Mehdi’nin sözleri özetle şöyle:

 

“Diğer AB ülkeleriyle birlikte Avrupa Komisyonu’na bir mektup yazdık. Endişelerimizi dile getirdik ve gelecekte mülteci akınlarıyla başa çıkmak için yeni yönergeler sunulmasını istedik.. Bu konunun Avrupa düzeyinde ele alınması gerekecek olsa da, Suriyeli mülteciler için halihazırda mevcut olan ‘Türkiye Anlaşması’nın Afgan mültecileri de kapsayacak şekilde genişletilmesini hayata geçirilebilir. Önce bu insanlar bölgede hoş karşılanmalı. Bunun için de savaştan kaçan göçmenlere yakın çevrede koruma sağlanması önemlidir. Türkiye’yi Afganlar için güvenli bir üçüncü ülke haline getirmek, göç akışlarını yönetmemize yardımcı olacaktır. Türkiye Anlaşması, Türkiye’ye sığınan ve daha sonra sağlam mülteci statüsü alan Suriyelilere daha iyi koruma sunmamızı sağlıyor. Yeterli korumadan faydalanabilmeleri için bu anlaşmanın Avrupa düzeyinde Afgan mültecilere nasıl genişletilebileceğini araştırmalıyız.”


Avrupa Komisyonu’ndan bazı yetkililer AB ile Türkiye arasında hâlihazırda uzlaşılmış olan 3.5 milyar euroluk yeni göçmen yardımı paketinin sadece Suriyeliler için değil tüm sığınmacıları kapsadığını ve sivil toplum kuruluşlarının bunu proje bazlı olarak Türkiye’deki tüm göçmenler için kullanabileceğini belirtmişti.

Bu nedenle de Afganistan ve komşusu İran için hazırlanan destek paketine Türkiye’nin dahil edilmesi veya Türkiye için ek ödenek çıkarılmasının şimdilik konuşulmadığı ifade edilmişti.

Bu açıklamalar, AB’nin bir kaç milyar euro daha fazla ödeyerek Afgan göçmenlerin yükünü Türkiye’nin sırtına yıkmak niyetini açıkça gösteriyor. Böylesi bir durumda Avrupa’ya akın eden milyonlarca Afgan rotasını Türkiye’ye çevirecek.

Bir şekilde Avrupa’ya ulaşanlar da göçmen merkezlerinde tutulması için Türkiye’ye gönderilmeleri de mümkün olabilecek. AB istediğini aldığı takdirde 5 milyona yaklaşan sayısı Suriyeli sığınmacıyı barındıran Türkiye, sayısının ne kadar olacağını şimdiden tahmin etmenin güç olduğu sayıda Afgan’ı da barındırmak zorunda kalabilir.

Özetleyelim:

Halen 5 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye Afgan göçmenlerle adeta bir göçmen çöplüğüne dönüştürülecek. Avrupa’nın hedefi bu. Amerika’nın da bu projeye destek verdiğini biliyoruz.

Avrupa ülkeleri bize bir miktar da para vererek sığınmacı akınından kurtulmanın hesabını yapıyor. Sırtımızı sıvazlıyorlar. Bu oyuna gelinmemesi gerektiği görüşümüzü yineleyelim.

 

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com.necdet.buluz