Marmaris, turizmde hedef yükseltti…

Marmaris, turizmde

hedef yükseltti…

 

 

Necdet Buluz

 

Ege’de özellikle Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Çeşme, Fethiye ve diğer irili ufaklı turizm beldelerinde ana hedef şu:

Turizmi 12 aya yayabilmek.

Biz de diyoruz ki:

“Bırakın turizmi 12 aya yaymayı, bugünkü koşullarla 4-5 ay süren tatil aylarını en azından 7-8 aya yaymaya bakın.”

Geçenlerde bu konuda bir yazı yazmıştık. İzmir’de turizmi 12 aya yayma çalışmalarının başlatıldığını duyurmuş, görüşlerimizi de yansıtmaya çalışmıştık. Bu çalışmalar uzun vadede de olsa mutlaka sonuç verecektir. Yeter ki tanıtım çalışmaları yapılsın, eksiklikler tamamlansın. Devlet desteğinin de mutlak sağlanması gerektiğini unutmayalım.

Çünkü, adını saydığımız yerlerde turizmi 12 aya yayabilmek altyapılar yok. Bodrum konusunda bu konudaki görüşlerimiz de değişmedi.

29 Temmuz-5 Ağustos 2021 arasında Marmaris bölgesinde gerçekleşen orman yangını afeti sonrasında Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD), Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB), “Yeniden Marmaris” sloganı ile Marmaris yarımadasının yeniden yapılandırılması, dünya trendlerine uygun dönüşümü sağlamış, sürdürülebilir bir destinasyon olması ve turizmin 4 mevsime yayılmasını amaçlayan çalışmalarını Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ve Turizm Bakan Danışmanı Neşe Çıldık’a sundu.

Toplantıya Muğla Valisi Orhan Tavlı, Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Ak Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete, TTYD Başkanı Oya Narin, TÜROFED Başkan Yarımcısı Bülent Bülbüloğlu, TÜRSAB Marmaris Bölge Temsil Kurulu Başkanı Suat Esin, Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mutlu Ayhan, Deniz Ticaret Odası Başkanı Halil Bağlı, GETOB Başkanı Mustafa Deliveli, YDA Dalaman Havalimanıİş Geliştirme Direktörü Orçun Songur katıldı.

Proje içerisindeki öneriler ile Marmaris’in doğal ve kültürel varlıklarını yeniden kazanıp koruyarak yarımadanın kitle turizminden uzaklaşıp deniz turizmi ve konaklama tesisleri ile daha niş ve butik

“Ege Turizmi” yaklaşımı çerçevesinde orta ve üst segmente hitap edecek bir destinasyona dönüşmesi ve turizm gelirlerini en az iki kat artırması hedeflenmektedir. Bu öneriler çerçevesinde Marmaris turizminin geleceğine yönelik bir yol haritası oluşturulacak.

Pandemi, turizm sektörünü çok etkiledi. Bundan sonrası ne olur bilemiyoruz. Ancak, uçak seyahatlerinde PCR şartının geri getirilmiş olması bundan sonraki süereci etkiler mi bununun da hesabını yapamıyoruz.

Konu ile ilgili gelişmeler şöyle:

Sağlık Bakanlığı tarafından alınan kararla birlikte Eylül ayında koronavirüs aşısı yaptırmayan vatandaşlar için zorunlu hale getirilen PCR testleri alınan yeni karar ile birlikte artık zorunlu olmayacaktı. İçişleri Bakanlığı’ndan valiliklere gönderilen genelgeye göre uçakla şehirlerarası seyahatte aşısız, aşı sürecini tamamlamayan, son 180 günde koronavirüs geçirmemiş kişilerden PCR istenmesine devam edilecek.

Bu da iç turizmi etkiler mi önümüzdeki süreçte göreceğiz.

Genelgede PCR testi istenecek ve istenmeyecek durumlar ise şu şeklide;

-Huzurevi, bakımevi, sevgi evleri ile ceza ve tevkif evlerinin aşısız veya son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş çalışanları, belirlenen durumlarda ceza ve tevkif evlerindeki tutuklu ve hükümlüler, yurt dışına seyahat edecek kişiler (seyahat edilecek ülkenin belirlediği kurallar doğrultusunda) için PCR testi ile tarama yapılmasına devam edilecek.

-Aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerden, konser, sinema ve tiyatro gibi etkinliklere katılacaklara, Milli Eğitim Bakanlığı okullarında görev yapmakta olan personele (öğretmen, servis şoförü, temizlik personeli vb.), tüm kamu ve özel iş yerlerinde çalışanlar ile kamu ve özel kurumlar tarafından düzenlenen öğrenci kamplarına katılacaklara ise PCR testi ile tarama yapılmayacak.

Temennimiz turizmin 12 aya yayılması çalışmaların aksatılmadan devam etmesi ve hedeflerin kısa zamanda tutturulmasıdır.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz