Bodrum ve Dalaman’a turist yağacak…

Bodrum ve Dalaman’a

turist yağacak…

 

Necdet  Sivaslı

 

Bu sezon turizmde yüzlerin güleceğini daha önce yazdığımız yazılarda dile getirmiştik. Rezervasyonlarda yaşanan yoğunluk hem yaz aylarında hem de Kasım ayı sonuna kadar turistlerle haşır-neşir olacağımızı gösteriyor.

İngiliz hava yolu şirketi ve tur operatörü EasyJet Gatwick, Luton, Bristol, Manchester ve Liverpool’dan kayak ve deniz-kum-güneş destinasyonlarına 90 bin ek koltuk planladı. İngiltere’den pandem nedeni ile kapanmak durumunda kalanlar, şimdi dışarıya seyahat için gün sayıyor.

Geçen sezon Bodrum ve Dalaman gibi turizm beldelerini programlayan ancak pandemi nedeni ile bu planı uygulayamayan EasyJet, yeni sezonda Bodrum ve Dalaman’a haftanın her günü karşılıklı uçuş gerçekleştirecek. Yapılan açıklama rezervasyonlardaki ağırlığa göre bu seferlerde artışlar olacak. Bu nedenle “Bodrum ve Dalaman’a yeni sezonda turist yağacak” diyoruz.

İngiliz turistler özellikle Bodrum, Dalaman, Fethiye ve Marmaris’e yoğun ilgi gösteriyor. Güneş, deniz ve kum sevdalısı İngilizler adı geçen tatil yörelerinden vaz geçmiyor.

Şunu da unutmayalım:

İngiltere’den olduğu gibi Rusya’dan da Bodrum ve Dalaman’a ilgi giderek artıyor. Daha önce Antalya’yı mesken tutan Ruslar şimdi rotayı Bodrum ve Dalaman’a çevirdi. Daha çok zengin Rusların bu beldeleri tercih ettikleri belirtiliyor. Rusya’dan da Bodrum ve Dalaman’a çok sayıda charter sefer düzenlenecek. Rezervasyonlardaki yoğunluk ise giderek artış gösteriyor.

Planlanan ek kapasitenin 50 bininin Cenevre, Grenoble, Lyon, Salzburg ve Sofya gibi kış destinasyonlarına, geriye kalan kısmının İspanya, Portekiz, Türkiye ve Kıbrıs gibi deniz-kum-güneş destinasyonlarına dönük olduğu açıklandı.

Bütçeli hava yolu EasyJet İngiltere’den İspanya, Portekiz, Yunanistan, Almanya, Fransa ve İsviçre’ye en fazla koltuk arzı sunan hava yolu olduğunu ileri sürdü.

Tek yön ücretleri Liverpool’dan Barselona ve Faro’ya 20,99 £, Bristol’den Cenevre’ye 22,99 £, Liverpool’dan Alicante’ye 25,99 £ ve Gatwick’ten Salzburg’a 26,99 £’dan başlıyor.

Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (Eurocontrol) 11-17 Şubat arası haftalık uçuş verilerini açıkladı.

Eurocontrol tarafından açıklanan haftalık uçuş verilerine göre Ryanair günlük ortalama bin 947 uçuşla ilk sırada yer aldı. İkinci sırada bin 70 uçuşla EasyJet, üçüncü sırada ise bin 3 uçuşla Türk Hava Yolları yer aldı. Türk Hava Yollarını, 742 uçuşla Air France, 732 uçuşla Lufthansa, 569 uçuşla KLM, 456 uçuşla British Airways, 377 uçuşla SAS, 373 uçuşla Wizz Air, 337 uçuşla Pegasus Havayolları takip etti. Geçtiğimiz haftalarda ikinci sırada yer alan THY’nin üçüncü sıraya gerilemesi ise dikkat çekti.

Son iki haftanın ortalamasına bakıldığında en çok artış yüzde 91 ile EasyJet’te görülürken onu yüzde 28 ile Ryanair, yüzde 20 ile British Airways, yüzde 18 ile Air France, yüzde 12 ile SAS, yüzde 6 ile Wizz Air, yüzde 5 ile KLM, yüzde 4 ile Lufthansa takip etti. Pegasus’ta yüzde 2 THY’de ise yüzde 1 düşüş yaşadığı görüldü.

2019 yılının aynı dönemine göre sadece Ryanair’de yüzde 2’lik bir artış gözlendi. THY, Pegasus, Wİzz Air’de yüzde 20’lik bir düşüş yaşanırken, KLM’de yüzde 27, EasyJet’te yüzde 31, Air France’de yüzde 35, British Airways’de yüzde 50, Lufthansa’da yüzde 51, SAS’ta ise yüzde 53’lük düşüş gözlendi.

Son bir not:

Almanya’dan İspanya dahil, 21 ülke ve bölge için güzel haber. Robert Koch Enstitüsü aralarında İspanya, ABD, İngiltere, Tunus, Fas ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de bulunduğu 20 ülkeyi ‘koronavirüs açısından yüksek riskli ülkeler’ sınıfından çıkarırken, Türkiye’nin aralarında olduğu 100 kadar ülkeyi bu listede tutma kararı aldı.

Yapılan yeni seyahat güncellemesinde kırmızı listeye yeni ülke eklenmezken, 20 ülke ‘yüksek riskli ülkeler’ listesinden çıkarıldı.

Almanya, Hollanda ve Belçika’dan bu sezon yoğun bir turist akını bekliyorduk. Almanya’nın bu kararından sonra rüzgar tersine esebilir.

Bir güzel haber de şu:

Turizmdatabank’ın TÜİK verilerinden derlediği bilgilere göre; konaklama sektöründe çalışan ücretli işçi sayısı 2021 aralık ayında yıllık yüzde 14 artarak 219 bin 525 kişiye çıktı. 2021 yılı ortalama çalışan sayısı ise 278 bin 550 kişi oldu.

Diğer yandan turizmde çalışan toplam işçi sayısı da yüzde 19 artarak 883 bin kişiden 1 milyon 53 bin kişiye çıktı. İstihdam artışı ise yiyecek içecek hizmetlerinde yüzde 22,8, seyahat, acente, tur operatörü hizmetlerinde ise yüzde 154 artarken, havayolunda yüzde 3,4 daraldı.

 

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz