İLACA ZAMLAR DA” İLAÇ ”OLMADI !

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), 2022 için beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 euro değerinin 4,5786 liradan 6,2925 liraya çıkarıldığını açıklamıştı.

Buna bağlı olarak kan ürünleri hariç ilaç fiyatlarına cumartesi gününden geçerli olarak yapılacak zamla çalışanların yüzde 20, emeklilerin de yüzde 10 olan ilaç katılım payı ödemeleri artmış olacak.

Ankara Eczacılar Odası Başkanı Taner Ercanlı, ilaç fiyatlarında artış yaşanacağı için çalışan ve emeklilerin sırasıyla yüzde 20 ve yüzde 10’luk katılım paylarının karşılığı olan tutarların da artacağını söyledi.

Ercanlı: İlaç yokluğunu ortadan kaldırmayacak

İlaç zammının halen yüzde 25 seviyesinde seyreden bulunamayan ilaç oranını azaltacağını belirten Ercanlı, “Ancak ilaç yokluğunun tamamen ortadan kalkması ne yazık ki söz konusu değil. Çünkü yapılan güncelleme birçoğu yerli üretim olan düşük fiyatlı ilaçların üretim maliyetini karşılamaktan uzak görünüyor. Bundan dolayı yerli ilaç sanayisi üretim girdilerini karşılayamadığı için ilaçların üretim miktarını düşürebilecektir” dedi.

İlaç zammının ardından Sosyal Güvenlik Kurumu ile eczaneler arasında SGK’nin maliyetine etki edecek iskonto oranı belirlenecek.