Kuzey Kore tehdidi…

Kuzey Kore tehdidi…

 

Necdet Buluz

 

Kuzey Kore ile ilgili kapsamlı bir rapor hazırlayan ABD merkezli düşünce kuruluşu CSIS, uydu görüntüleri paylaşarak Kim Jong-un’un Çin sınırına bir nükleer füze üssü kurduğunu ortaya çıkardı.

Hemen her yıl yeni nükleer denemelerle Amerika’ya gözdağı veren Kuzey Kore’nin yeni denediği füzelerle yine Amerika’yı hedef alması ortalığı karıştırdı.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) Kuzey Kore’nin bölgedeki son hamleleri ile ilgili kapsamlı bir rapor yayınladı. Son dönemde balistik füze denemelerini artıran ve uluslararası kamuoyunda büyük bir endişe yaratan Kuzey Kore’nin bölgedeki adımlarını uydu görüntüleriyle takip eden kuruluş, Pyongyang yönetiminin Çin  sınırına yakın bir bölgede nükleer füze üssü kurduğunu aktardı.

Uydu görüntülerinde Çin sınırına yakın ve ABD’yi  de vurabilecek bir menzilde olan noktaya yeraltı sığınakları ve üs için zemin hazırlandığını aktaran düşünce kuruluşu, ABD istihbarat kaynaklarının yorum ve bilgilerini de raporda yayınladı.

İstihbarat raporlarına göre Kuzey Kore yönetiminin en güçlü silahları ve nükleer savaş başlıklarının da bu üste depolanacağı tahmin ediliyor.

Raporda, “Hoejung-ni füze operasyon üssü, kıtalararası balistik füzelerin merkezi olacak gibi gözüküyor. Burası tamamlandığında Kuzey Kore’nin gelişen balistik füze stratejisinin bir parçası olacak” denildi.

Hoejung-ni’nin girişinin ağaçlar ve yeşilliklerle kapatıldığı görülürken, 375 metre uzunluğunda sığınakların olduğu da kayıtlara geçti. Raporda, “Her bir tünel 35 metre uzunluğunda ve 25 metre genişliğinde. Bu tünellerin boyutları Kuzey Kore’nin balistik füzelerinin geçebileceği boyutta” denildi.

Kuzey Kore, ABD’nin  Pasifik Okyanusu’ndaki Guam Adası’nı vurabilecek bir balistik füze denediğini doğruladı.

Güney Kore ve Japonya daha önce yapılan açıklama ile, Kuzey Kore’nin bir balistik füze denediğini duyurmuştu. Hwasong-12 balistik füzesi, Kuzey Kore’nin bu yılın başından bu yana fırlattığı 7. füze ve 2017’den beri denediği en büyük füze oldu.

Ülkenin resmi haber ajansı KNCA, denemenin Hwasong-12 sisteminin operasyonel etkisini kanıtladığını ifade ederek fırlatılan uzun menzilli füzenin fotoğraflarını da yayınladı.

Görüntüler arasında, füzenin savaş başlığına takılmış kamerayla uzaydan çekildiği söylenen fotoğraflar da bulunuyor.

Uluslararası tepkilere ve BM yasağına rağmen gerçekleştirilen balistik füze denemesi, nükleer silah sahibi Kuzey Kore’nin uzun menzilli füze denemelerini sürdüreceği yönünde endişelere yol açtı. Hwasong-12 füzesinin 4 kilometreden daha fazla menzili olduğu belirtiliyor.

Kuzey Kore beş yıldır nükleer füze denemesi gerçekleştirmemişti. Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un ile eski ABD Başkanı Donald Trump’ın silahsızlanma amacıyla yürüttüğü görüşmeler 2019’da başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Kuzey Kore lideri Kim, ABD ve müttefiklerinin düşmanca politikalardan vazgeçmediğini, bu nedenle füze denemelerine devam edeceklerini ve orduyu güçlendireceklerini belirtmişti.

Trump’ın 2017’de Kuzey Kore’nin nükleer denemelerinin devam etmesi durumunda ‘ateş ve öfkeyle’ yanıt vereceklerini söylemesi üzerine Kuzey Kore, Guam’a balistik füze fırlatma tehdidinde bulunmuştu.

Aynı yıl Kuzey Kore’nin en az 6 defa Hwasong-12 füzesini test etmesi tansiyonu daha da artırmıştı.

ABD son füze denemesine gereken yanıtı vereceğini belirtirken Güney Kore lideri Mun Jae-in de dün fırlatılan füzenin 2017’deki gerilimi hatırlattığını ifade etti.