Ukrayna’da kayıkçı kavgası mı?…

Ukrayna’da kayıkçı

kavgası mı?…

 

Necdet Buluz

 

Günün sorusu şu:

“Rusya, Ukrayna’yı işgal eder mi?”

Yapılan son hamleler bunun gerçekleşmeyeceğini gösteriyor.

Ortadaki oyun şu:

Rusya “Ukrayna NATO’ya alınmasın her şey normale döner” diyor.

Amerika ve Batı, verdikleri gözdağları ile Putin’e geri adım attırmayı hedefliyor. Oyun bu çerçevede dönüyor.

Özet:

Ukrayna’da tam bir kayıkçı kavgası sergileniyor.

Görüşümüz şu:

Rusya Ukrayna’yı işgal etmez.

Ortada müthiş bir söz düellosu var.

 

Rusya Savunma Bakanlığı, tatbikatlar kapsamında görevlerini tamamlayan bazı askeri birliklerin, bağlı bulundukları üslere dönmeye başladıklarını duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’nın Güney ve Batı Askeri Bölgelerindeki bazı birliklerin tatbikat kapsamındaki görevlerinin tamamlandığını belirtti. Söz konusu birliklerin bağlı bulundukları garnizonlara döndüğünü kaydeden Konaşenkov’un açıklamaları şöyle:

“Söz konusu birlikler demir yolu ve kara yolu ile bağlı bulundukları garnizonlara dönmek için gerekli yüklemeleri yapmaya başladı” dedi. Konaşenkov, Belarus’ta devam eden tatbikatlara ise yabancı ülkelerin askeri ataşelerinin de davet edildiğini belirterek, “Bir dizi muharebe eğitim tatbikatı planlandığı gibi yürütüldü. Müttefik Kararlılığı-2022 ortak askeri tatbikatı kapsamında 19 Şubat’ta gerçek mühimmatlarla atışlar yapılacaktır.”


Rusya’nın açıklamasının ardından bir İngiliz hükümet kaynağı, geri çekilmenin ölçeğini görmeyi beklediğini ve bu çekilmenin anlamlı olması için işgal kabiliyetinde bir fark yaratması gerektiğini söyledi. Ancak Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, “Bugün, Batı’nın savaş propagandasının başarısız olduğu gün olarak tarihe geçecek” dedi.

İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi 13 Şubat’taki haberinde, Washington’ın İsrail’e, Rusya’nın Ukrayna’yı en erken Salı günü işgal edebileceği bilgisini paylaştığını belirtmişti! Rusya’nın son hamlesinin Batı’nın korkularını yatıştırmaya yeterli olup olmayacağı henüz bilinmiyor.

ABD, Rus işgalinin her an gerçekleşebileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Ancak ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, 14 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağını artırdığını ancak Putin’in işgale henüz nihai karar verdiğine inanmadıklarını söylemişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de, Ukrayna’da artan güvenlik endişeleri nedeniyle Kiev’deki elçilik operasyonlarını geçici olarak Lviv kentine taşımakta olduklarını açıklamıştı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da, 14 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya saldırı düzenlemesi için tüm unsurların oluştuğunu belirtmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkelerin Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceğine yönelik suçlamalarını “enformasyon terörü” olarak tanımlayarak “Tatbikatları, kimin ne düşündüğü, nasıl bir histeri yarattığına veya gerçek bir enformasyon terörü yarattığına bakmadan gerçekleştiriyoruz” dedi.

Lavrov, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı ve Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ile Moskova’da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, açıklamalarda bulundu. Rusya’nın askeri tatbikatlarını kendi topraklarında gerçekleştirdiğini savunan Lavrov bakınız neler diyor:

“Bu tatbikatlar, planlar dahilinde gerçekleştirilip tamamlanıyor.

Belarus’la yapılan ortak tatbikat da dahil olmak üzere hepsi daha önceden ayarlanmış bir takvime göre yapılıyor” diye konuştu. Söz konusu tatbikatlara yönelik Batılı ülkelerden gelen eleştirileri de değerlendiren Lavrov, “Tatbikatları kimin ne düşündüğü, nasıl bir histeri yarattığına veya gerçek bir enformasyon terörü yarattığına bakmadan gerçekleştiriyoruz. Kervan yürüyor. Ukrayna’nın NATO üyeliğinden vazgeçmesinin, Avrupa dahil birçok ülke tarafından olumlu karşılanacağını biliyoruz. Bu gerçekleşirse Avrupa’dakiler de dahil olmak üzere birçok kişinin rahat bir nefes alacağına inanıyorum”