Korkulan oldu…

Korkulan oldu…

 

Necdet SİVASLI

 

Turizm sektörünün beklentisi şuydu:

“İngiltere’den 12 milyon, Rusya ve Ukrayna’dan da toplam 7 milyon turiste ev sahipliği yapacağız. Özellikle Rusya’dan gelecek zengin turistlerin ilk durağı Bodrum olacak.”

Ancak, Rusya Ukrayna krizi hesapları altüst etti.

Rusya tarafından yapılan açıklama da şöyle:

“Tüm operasyonları durduruyoruz.”

Bunun anlamı şu:

7 milyon turistin gelmesi şu an için mümkün görülmüyor.

Özet:

Korkulan oldu.

Çünkü, Rusya-Ukrayna krizinden en fazla etilenden ülkenin Türkiye olacağı belliydi. Şimdi bu etkilenme turizm alanında da kendisini gösterecek.

Rusya’nın başlattığı Ukrayna operasyonu, ABD ve Avrupa’dan sert yaptırımlarla karşılaştı. Avrupa Birliği, Rusya’nın bankacılık, finans, enerji, havacılık sektörlerini hedef alan sert yaptırımları kabul etti. Kabul edilen yaptırımlardan bazılarının ülkenin sivil havacılık sektörünü felce uğratabileceği belirtiliyor.

Rus RBC’nin haberine göre AB, Rusya’ya dönük katı yaptırımlar konusunda uzlaştı. Haberde, yaptırımlar nedeniyle Rus hava yolu şirketlerinin ellerindeki kiralık uçakları iade etmek zorunda kalacağı, kendi uçaklarını ise kullanamayacağı ileri sürüldü. Anadolu Ajansının geçtiği bir haberde de, “Rus hava yollarına yedek parça ve ekipman satışı yasak kapsamına alındı.” ifadesine yer verildi.

RBC’nin verdiği haberin detayında, “Avrupa Rusya’ya yalnızca yeni uçak ve onların yedek parça tedarikini değil, mevcut uçakların bakımını ve sigortasını da yasakladı. Dahası, Rus hava yolu şirketleri kiraladıkları uçakları bir ay içinde iade etmek zorunda.” denildi.

Rusya’nın saygın gazetelerinden Kommersant da aynı haberi geçti. Havacılık sektörünü de kapsayan yaptırımlar için “Benzersiz” diyen Kommersant, ABD’nin de aynı yaptırımları devreye alması durumunda Rus hava yolu şirketlerinin filolarındaki uçakların yarısından fazlasını kaybedeceğini bildirdi. Haberde, “AB’nin aldığı yaptırım kararları Rusya Federasyonu’na uçak tedarikini, kiralanmasını, bakımını ve sigortasını tamamen yasaklıyor. Bu yasak sadece yeni sözleşmeleri değil, eski sözleşmeleri de kapsıyor.” ifadeleri kullanıldı.

TurizmGüncel’in ulaştığı bazı kaynaklar, AB’nin Rusya’ya uyguladığı eşi benzeri görülmemiş yaptırımlar nedeniyle Rus tur operatörlerinin iflasla karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekti. Edinilen bilgilere göre, Rusya’da faaliyet gösteren tur operatörleri kısa süre içinde tüm operasyonlarını durdurarak beklemeye geçecek.

Konu hakkında son gelişmelere de bakalım:

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda başlattığı askeri operasyonun, rezervasyonlar üzerindeki etkisi belli oldu.

Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR), operasyonun başladığı ilk gün olan cuma günü satışların yüzde 20-40 düştüğünü açıkladı. ATOR ayrıca, turistlerin iptal koşullarını öğrenmek için turizm şirketlerini aradığını ancak şu ana kadar çok az iptal olduğunu bildirdi.

ATOR’un bildirdiğine göre tatil satışlarında en büyük düşüş yüzde 40’la Rusya içi destinasyonlarda yaşandı. Kırım satışlarındaki düşün yüzde 10-20 bandında olduğunu kaydeden ATOR, yurt dışı satışlarında da kısa vadeli rezervasyonlarda yüzde 15-20 düşüşler olduğuna işaret etti.

Pink Elephant’ın genel müdürü Alexan Mkrtchyan, yeni rezervasyonlarda yüzde 75 düşüş olduğunu bildirdi. Mkrtchyan, 400 olan günlük ortalama satış sayısının 100’e düştüğünü açıkladı. TBS Group da rezervasyonların 4,5 kat düştüğünü bildirdi.

Turizmin her türlü değişime karşı çok hassas olduğunu belirten ANEX Tour ise, döviz kurundaki ani yükselişlerin satışları etkilediğini, satışların istikrara kavuşması için yeni duruma alışılması gerektiğini açıkladı.

Rezervasyon iptali yaşanmadığının altını çizen ANEX Tour, güneydeki havalimanlarının kapatılmasını insanların anlayışla karşıladığını ve uçacakları havalimanını yeniden planlamayı seçtiklerini açıkladı. Intourist ise iptallerin sadece kapalı olan havalimanlarında yapılacak yakın tarihli turlarla sınırlı kaldığını bildirdi.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz