Turizmimiz etkilenecek mi?..

Turizmimiz

etkilenecek mi?..

 

Necdet Buluz

 

Soru şu:

Rusya-Ukrayna krizi Türk turizmini etkileyecek mi?

Sorunun yanıtını bulmaya çalışalım:

Rusya Federal Turizm Ajansı Başkanı Zarina Doguzova, Rusya’nın şu anda Türkiye ve Mısır’a dönük seyahatleri kısıtlama planı olmadığını açıkladı. Doguzova, bu ülkelerin ayrıca kapalı olan ülkelerdeki Rusların dönüşüne yardım edeceklerini ifade etti.

Gündeme ilişkin olarak Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Mısır Turizm Bakanı Khaled Elenani ile telefon görüşmesi yaptığını kaydeden Zarina Doguzova, Türkiye üzerinden ülkelerine dönmeye çalışan Rusların sorun yaşamamaları için iki bakandan yardım istedi.

Rusların gelecekte Mısır ve Türkiye’ye gidip gidemeyeceği ilgili de konuşan Doguzova, şu anda bu iki ülkeye turist girişini kısıtlama planlarının olmadığını ifade etti.

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri harekatında 6. güne girilirken, ülkede tatil satışları dibe vurdu.

Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR) yurt dışı paket tur satışlarının yüzde 72 düştüğünü bildirdi. Satışlarıdaki düşüşün koronanın başlangıcındakiyle aynı seviyede olduğuna işaret eden ATOR, yurt dışı satışlarında 3,5 kat, yurt içi satışlarında ise 2 kat düşüş yaşandığını bildirdi.

İptallerin sadece Avrupa’nın getirdiği uçuş yasakları veya hava sahasını kapatması nedeniyle geldiğini belirten ATOR, Federal Turizm Ajansı Başkanı Zarina Doguzova’nın   yaptığı “Şu anda Mısır ve Türkiye’nin kapatılması gibi bir plan yok” açıklamasının seyahatçilerde güven oluşturduğu ifade edildi.

Rusya Federasyonu, Avrupa’nın yaptırımları nedeniyle zayıflayan rubleyi desteklemek amacıyla yurt dışına para transferini yasakladı.

Acil önlemler paketi çerçevesinde alınan ve herhangi birinin yabancı bir hesaba para göndermesini engelleyen bu karar hem şirketleri hem de bireyleri kapsıyor.

Kararın dış borç ödemesini kapsamadığını açıklayan Rusya Federasyonu Merkez Bankası borçları ödememenin temerrüde düşmek anlamına geleceğine işaret etti. Rusya en son 1998 yılında temerrüde düşmüştü. Analistler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkeyi uzun süre sermaye piyasalarından çıkardığını ve Rusya için finansman maliyetinin arttığını ileri sürdü.

Türkiye turizminin Ukrayna krizinden etkilenmeyeceğini ileri süren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Türkiye turizmi bu olaylardan olumsuz olarak etkilenmeyecektir, tüm tedbirler alındı. Biz daha önce de böyle krizlerle karşılaştık, hazırlıklıyız.” ifadelerini kullanmıştı.

Ersoy muhtemelen Rusya ve Ukrayna pazarında yaşanacak kaybı telafi etmek için, başta Avrupa olmak üzere, ikame pazarlarda tanıtıma ağırlık verecek. Ancak 2022’de en kötü ihtimalle 8-9 milyon turist gelmesi beklenen Rusya ve Ukrayna pazarlarını kısa vadede hiçbir pazar telafi edemez. İspanya, Yunanistan, Portekiz, Kıbrıs gibi destinasyonların 2022 sezonunda kısıtlamasız ziyaretçi kabul edecek olması da Türkiye’nin işini zorlaştırıyor.

Bu savaşın mutlak kazananı ABD ve İngiltere, mutlak kaybedeni ise bu iki ülkenin ve NATO’nun etkisiyle ülkeyi Rus ordusunun önüne atan Ukrayna olacak. ABD sadece Rusya’yı izole etmekle kalmayacak aynı zamanda Avrupa’yı da yeniden hizaya çekecek, AB üstündeki hegemonyasını daha da artıracak.

 

Batılı devletler ABD/İngiltere öncülüğünde Rusya’ya hava sahasını kapattı, Rus uçaklarının AB ülkelerine uçmasını yasakladı, Ruslara vize vermeyi yasakladı, Rus medyasını yasakladı, Rusların parasının dolaşımını yasakladı, varlıklarını dondurdu…

Öte yandan, elinde nükleer silahlar ve gelişkin bir savaş teknolojisi olan, dünyanın en büyük doğalgaz üreticisi Rusya’nın izole edildiği bir dünya bu gerilimi ne kadar süre kaldırabilir, Rus sermayesi bu izolasyona ne kadar sessiz kalır bilinmez. Vladimir Putin’in caydırıcı kuvvetlere (siz buna nükleer kuvvetler deyin) hazır ol emri vermesi dünyanın korkunç bir yere doğru gittiğini gösteriyor.

Düşünülenin veya inanılanın aksine dünyayı yöneten bir akıl bulunmuyor. Gözü dönmüş tekeller ve onların eli kanlı örgütleri tüm dünyayı tehdit ediyor. Batılı devletler isteseler bu savaşı 48 saat içinde bitirebilir, iki ülkeyi masaya oturtabilir, Minsk Antlaşmasına işlerlik kazandırabilirler ancak şu aşamada bu yol hiçbirisinin işine gelmiyor.

İşin özeti şu:

Savaş kısa sürede bitse bile, Rusya’ya uygulanan yaptırımlar ve rubledeki değer kaybı nedeniyle ülkede halkın alım gücü düşecek, halkın önemli bir bölümü için tatile çıkmak hayal olacak. Kuşkusuz aynı şey, Ukrayna halkı için de geçerli. 2021 yılında aldığı turistin yüzde 52’si Rusya ve Ukrayna’dan gelen Antalya’yı, kötü günler bekliyor.