İngiliz turistler İspanya ve Türkiye’ye akın ediyor…

İngiliz turistler İspanya

ve Türkiye’ye

akın ediyor…

 

Necdet  SİVASLI 

 

Turizmle ilgili olarak daha önce yazdığımız bir yazıda “Türkiye’nin rakibi İspanya” demiştik. İspanya ile turizmde kıyasıya bir mücadele içine gireceğimizi de vurgulamıştık.

Beklediğimiz İngiliz turistler sezon başında İspanya’yı tercih etti. Ancak, Türkiye2yede hatırı sayılı İngiliz turist gelmesi bekleniyor.

Turizmde en büyük rakibimiz ispanya olarak öne çıkıyor.

Pandemi nedeniyle son iki yıldır turizmde büyük kayıplar yaşayan İspanya, 2022 yılı ile birlikte hızlı bir toparlanma sürecine girdi.

Açıklanan resmi verilere göre mart ayında İspanya’ya giden ziyaretçi sayısı yüzde 720 oranında artarak 4 milyon 32 bine yükseldi. İspanya, 2022 yılının ilk 3 ayında, 5 milyon 645 bin ziyaretçi aldığı 2019’un aynı döneminin yüzde 45’ine ulaştı.

Mart ayında İspanya’ya en çok ziyaretçi gönderen ülke 826 binle İngiltere olurken, onu 608 binle Almanya, 456 binle Fransa, 234 binle İtalya ve 222 binle Hollanda takip etti.

Ocak-mart arasındaki 3 aylık dönemde İspanya’ya giden ziyaretçi sayısı ise yüzde 696 artışla 9 milyon 675 bin oldu. İspanya, 14 milyon 222 bin ziyaretçi aldığı 2019 yılının ilk 3 ayının yüzde 68’ine ulaştı.

İlk çeyrekte İspanya’ya en çok turisti gönderen ülke 1 milyon 768 binle İngiltere oldu. İngiltere’yi 1 milyon 319 binle Fransa, 1 milyon 280 binle Almanya, 753 binle İskandinav ülkeleri, 575 binle Hollanda, 556 binle İtalya ve 368 binle Belçika takip etti.

İspanya, üç aylık dönemde sadece İngiltere, Fransa ve Almanya’dan 4 milyon 367 bin ziyaretçi aldı.

İspanya’nın ziyaretçi sayısındaki artış gelirlerine yansıyor. İstatistiklere göre, İspanya’nın mart ayında elde ettiği turizm geliri yüzde 832 artışla 5 milyar 69 milyon euroya ulaşırken, ilk 3 aydaki turizm geliri yüzde 794 artarak 11 milyar 853 milyon euroya yükseldi.

İspanya’ya daha çok paralı turistlerin akın ettiği konusunda da resmi açıklamalar var.

Mart ayında turist başına ortalama harcama 1.257 euro, turist başına günlük ortalama harcama 157 euro ve ortalama geceleme süresi 8 gece olarak kayıtlara geçti.

Freebird Hava Yolları İngiltere’den Türkiye’ye yapacağı uçuşlara ilişkin detayları açıkladı. Freebird Ticaret Müdürü Derya Kaya Bozay, şirketin Manchester-Antalya seferlerine de başladığını açıkladı.

Haftada iki olarak gerçekleşecek seferler, 23 Mayıs’tan itibaren haftada 4’e çıkarılacak. İleri aylarda sefer sayılarında görülmemiş artışların olabileceğine de dikkat çekiliyor.

Bozay, Freebird’in İngiltere’den yapacağı diğer uçuşlarla ilgili ise şu bilgileri verdi:

“Pazartesi, Salı, Cumartesi ve Pazar günleri Antalya – Londra Gatwick ve Londra Gatwick-Antalya, 24 Mayıs itibari ile haftada 2 frekans, Salı ve Cuma günleri Bodrum-Londra Gatwick ve Londra Gatwick-Bodrum uçuşları gerçekleşecek. Freebird Havayolları olarak bu yıl İngiltere’den Türkiye’ye toplam 65 bin 500 koltuk ayırdık.”

Şurası kesin:

Turizm Kasım sonuna kadar uzayacak. Çünkü, İngiltere’den gelen rezervasyonlar ve uçuşa hazırlanan uçak sayısı bu gerçeği ortaya koyuyor.

Bu arada şu notu da düşelim:

İngiltere’den Dalaman ve Bodrum’a charter sefer sayısında artışlar var. Sadece Londra değil, İngiltere’nin başka şehirlerinden de doğrudan karşılıklı seferler başlayacak.

Peki Rusya’dan gelecek olan turistler konusunda neler deniliyor?

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, bayramda sanatçılı tesislerde yoğunluk oluştuğunu, otellerde yüzde 70-80 doluluğa ulaşıldığını ifade etti. Tatilin kısa olması nedeniyle dolulukta beklenen seviyeye ulaşılamadığını ifade eden Atmaca, ramazan boyunca alına talebin bayram yaklaştıkça düştüğünü belirtti.

Yurt dışı pazarlarından İngiltere ve Almanya’nın iyi gittiğine dikkat çeken Ülkay Atmaca, “Ama Rusya olmadan bu iş olmaz.” dedi.

Rusya’nın milli hava yolu Aeroflot’un 6-7 Mayıs’tan itibaren İstanbul ve Antalya uçuşlarına başladığını hatırlatan Atmaca, “Şu an sayı çok düşük ama uçuşlar arttıkça gelecek turist sayısının da artmasını bekliyoruz. Avrupa pazarı da gayet iyi gidiyor. Ama ana pazarımız Rusya’da savaş ortamının bir an önce bitmesini temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz