Rusların ilk tercihi Türkiye…

Rusların ilk tercihi

Türkiye…

 

Necdet B.SİVASLI 

 

Rusya-Ukrayna savaşına rağmen Türkiye’ye bu sezon 3 milyon Rus turistin gelmesi bekleniyor. Özellikle Antalya ve Alanya’yı tercih eden Rusların zengin takımıbu sezon tatillerini Bodrum ve Marmaris’te geçirmeye hazırlanıyor.

Rusya Tur Operatörleri Birliği  yayınladığı raporla Rusya’ya en çok bağımlı ülkeleri açıkladı.

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Mabrian Technologies tarafından yapılan araştırmalara atıfta bulunarak Rusya’dan gelecek turistlere bağımlı olan ülkeleri açıkladı.

GazetemRu’ da yer alan habere göre önümüzdeki 6 ay içerisinde Rus turistlere ev sahipliği yapacak avantajlı ülkeler arasında birinci sıradaki Türkiye’yi Özbekistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır takip etti. ATOR, bu ülkelerin Rus turistlere bağımlı ülkeler arasında yer aldığını belirttiği açıklamasında, öte yandan Almanya, Yunanistan ve Günay Kıbrıs Rum Kesimi’nin turizm faaliyetlerinde Rus turistlere biraz daha az bağımlı olduğunu açıkladı.

Öte yandan İngiliz The Telegraph Gazetesi köşe yazarı Nick Squires ise Avrupa’daki tatil merkezlerinin Rusların yokluğu nedeniyle zor zamanlar geçirdiğini yazdı.Rus turistlere bağımlı bazı tatil destinasyonlarında büyük mali kayıplarla karşı karşıya kalındığını vurgulayan Squires, “Avrupa’daki oteller Rusların yokluğunu telafi etmek için İngiltere, İskandinavya, Almanya ve  İsrail’den tatilcileri çekmek için önlemler alıyor. Bu ülkelere tatil amaçlı gelen Ruslar, geleneksel olarak çok para harcardı.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Squires, turizm gelirleri ellerinden alınan ülkelerin geleceğinin belirsiz olduğuna dikkat çekti.

Peki, Rus zenginler hangi ülkeleri tercih ediyor?

Araştırma şirketi ForwardKeys’in verilerine göre, Rusya’da yurt dışı seyahatlerin pandemi öncesinin yüzde 15’ine geriledi.

18 Şubat’a kadar Rusların yurt dışı seyahatlerinin pandemi öncesinin yüzde 42’sine ulaştığı belirtilen araştırmada, ancak Rusya’nın Ukrayna operasyonu nedeniyle yurt dışı seyahatleri pandemi öncesinin yüzde 19’una düştüğü kaydedildi. Verilere göre, o zamandan beri de Rusya’da yurt dışı seyahatleri pandemi öncesinin yüzde 85 altına seyrediyor.

Buna karşın Rusların zengin kesiminin Avrupa dışındaki yerlere seyahate devam ettiği ifade edildi. Buna göre, zengin Rusların Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne dönük business class talepleri 2019’a göre 3 katına çıktı. Rus zenginler, savaş kaynaklı yaptırımlar nedeniyle Orta Doğu ve Asya’ya seyahat ediyor.

ForwardKeys’in analizine göre, Sri Lanka rezervasyonları 2019’a göre yüzde 85 artarken, Türkiye yüzde 36, Birleşik Arap Emirlikleri yüzde 49, Kırgızistan yüzde 11 ve Maldivler yüzde 1 düşüş gösterdi.

Bizi de yakından ilgilendiren İngiliz turizm pazarına da göz atalım:

Kantar TGI’nin İngiltere’de nisan ayında 24 bin yetişkinle yaptığı araştırmaya göre, İngiliz halkının yüzde 16’sı yaz tatilini şimdiden rezerve etti, yüzde 20’si ise rezervasyon  yapmayı planlıyor. Yüzde 77’si yaşam maliyetlerinden, yüzde 75’i Ukrayna savaşından endişe eden, yüzde 41’i ise enerji faturalarını ödeyemeyen bu kesimin yüzde 78’i tatilini yurt dışında geçirmeyi planlıyor.

Kantar’ın elde ettiği verilere göre İngiltere turizm pazarında  tatilini yurt dışında geçirmek isteyenlerin sayısı düzenli olarak artıyor. Geçtiğimiz aralık ayında yüzde 28 olan ‘tatilimi yurt dışında geçireceğim’ diyenlerin oranı ocak ayında yüzde 36’ya, şubat ayında ise yüzde 42’ye yükselmişti. Buna karşın, tatilini ingiltere içinde geçirmeyi planlayanların oranı geçtiğimiz eylül ayından bu yana 5’te 2’ye geriledi.

Tatilini yurt dışında geçireceğini belirtenlerin yüzde 72’si, tatil harcamasında makul bir artış olacağını ifade ederken, yüzde 19’lük kesim ‘harcamamda büyük artış olacak’ dedi. Üstelik, ‘tatilde çok daha fazla harcayacağım’ diyenlerin oranı diğer zorunlu olmayan harcamaları aştı.

Bununla birlikte, ankete katılanların 3’te 2’si rezervasyon yapıp yapmayacağının belirsiz olduğunu belirtti. Bunların yüzde 21’i ekonomik nedenleri, yüzde 49’u ise seyahat kısıtlamalarını gerekçe olarak gösterdi.