Deniz turizmine darbe…

Deniz turizmine

darbe…

 

Necdet B.SİVASLI

 

Bodrum’da turizm sezonu başladı. Ancak sorunlar da beraberinde geldi.

Son iki yıl pandemi nedeni ile tekne turları darbe yemişti. Şimdi pandemi sona erdi ve tekneler yeni sorunlarla karşı karşıya kaldı. “Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası” ile karşı karşıya kalan tekneler bu cendereden çıkmanın yollarını aramaya başladı.

Bu sorunu gündeme taşıyan İYİ Parti Bodrum İlçe Başkanı Nevzat Kanber, deniz turizminde kullanılan günübirlik teknelere “Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası” yükümlülüğü getiren 1 Mayıs 2022 tarihli tebliğin yeniden düzenlenmesini istedi.

Deniz turizminin pandeminin ilk yılından bu yana can çekiştiğini ve esnafın borçla ayakta kalmaya çalıştığını söyleyen Kanber, iktidara “Karadaki esnafı bitirdiniz, şimdi sıra denizci esnafına mı geldi?” diye sordu.

Kanber, İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun’un P&I Sigortası ile ilgili TBMM’de verdiği soru önergesine ivedilikle yanıt beklediklerini belirtti. 

İYİ Parti İlçe Başkanı Nevzat Kanber’in konu ile ilgili basın açıklaması şöyle: 

“İktidar, batırdığı ekonomiyi turizm esnafından gelecek gelire bağlamış olacak ki, iki yıldır turist yüzü görmeyen gezi teknelerinden ‘dolarla sigorta primi toplanmak için harekete geçti! Türkiye’nin en güzel turizm bölgelerini holdinglere, şirketlere peşkeş çektiğiniz yetmedi şimdi de sıra ekmeğini denizden çıkaran turizm esnafına mı geldi? Siz turizmi bitirmeye yemin mi ettiniz? 1 Mayıs 2022 tarihinde yürürlüğe giren tebliğ ile 12 ve üzeri yolcu taşıyan ve deniz turizminde kullanılan gezi, eğlence amaçlı tekne, yat, ticari yat, günübirlik tur tekneleri; “deniz araçları zorunlu mali sorumluluk sigortası” kapsamına alındı. Sigortayı yaptırmayan deniz araçları, sefere çıkamayacak. Üstelik bu sigorta Türk Lirası ile değil, dolar ile ödenecek! Dünyanın hiçbir ülkesi, kendi ülkesinde başka para biriminden vatandaşını borçlandırmaz! Türkiye hariç! Üstelik bu sigortayı Türkiye’de tek bir şirket yapıyor! Yüzde 50’si Türkiye Sigorta Varlık Fonu’na ait olan bu şirketin ortakları Vitsan Denizcilik, Ömür Denizcilik ve Metropol Denizcilik. “Halkın sırtından nasıl zengin olunur?” senaryo üretim merkezi anlaşılan yine devreye girdi! İktidar partisiyle birlikte yürüyen sermaye grupları, holdingler servetine servet katarken, milyonlarca insan ‘şükür’le imtihan ediliyor!  Gözleri ışıl ışıl Bakanımız Sayın Nureddin Nebati’yi, denizci kenti Bodrum’da birkaç gün ağırlamak istiyoruz! Turizmcinin halini, kendi gözleriyle görsün! Biz kendisi için özetleyelim: Pandeminin ilk yılında tekneler kızağa çekilip bekletildi. İkinci yıl yolcu kapasitesi yarıya indirilerek denize açılan tekneler, o sezon ağır müeyyidelerle karşılaştı. Barınak kiralarını bile ödeyemez hale gelen esnaflar, krediyle ayakta kalmaya çalıştı. Bu arada her yıl bakım için girilen tersanelerin ücreti de astronomik oranda artış gösterdi. Bugün Bodrum’da tersaneye çekilen her bir tekne, metrekaresine 35-40 Euro arası para ödemek zorunda! Mazot olmuş 26 TL! Şimdi de P&I sigorta dayatması ile karşı karşıya kalan denizci esnafımızın, mevcut sigortaları ise süresi dolmadan iptal edildi! P&I sigorta yaptırmadan denize elverişlilik belgesi alamayacaklar. Güvenli denizciliğe itirazımız yok! İtirazımız, her fırsatta ‘yerli ve milli’ olduğunu savunanların, esnaftan dövizle sigorta yaptırmasına ve bunun için tek bir şirketi yetkilendirmesine! Bu ne adil ne de doğru bir uygulama! Muğla Milletvekilimiz Prof. Dr. Metin Ergun’un Meclis’e sunduğu soru önergesine, olumlu bir yanıt verilmesini ve bu yanlıştan derhal geri dönülmesini bekliyoruz. Bodrum’u pek sevdiğini bildiğimiz Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’u da konu ile ilgili olarak göreve davet ediyoruz.”

Özetleyelim:

Son derece önemsediğimiz bu konuyu gündeme taşıyan İYİ Parti Bodrum İlçe Başkanı Kanber’in bu açıklamaları ve uyarıları son derece önemlidir ve yerindedir. İlgililerin duyarsız kalmamaları gerektiği görüşündeyiz. Deniz turizmine indirilmeye çalışılan bu tür uygulamalardan da hızla vaz geçilmesi gerektiğinin altını çizmek istiyoruz.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz