İsveç ve Finlandiya’ dan”SÖZ” aldık

Madrit’ de yapılan zirvede ”PKK ve terör örgütlerini desteklemeyeceği ”sözünü alan Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in üyeliğini destekleyeceğini söyleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO ülkelerinin liderlerinin yarın İsveç ve Finlandiya’yı NATO’ya katılmaya davet için karar alacağını bildirdi.

İspanya’nın başkanı Madrid’deki NATO zirvesi öncesinde NATO, Türkiye, İsveç ve Finlandiya görüşmenin ardından, Türkiye’nin bu İsveç ve Finlandiya’nın üyelik başvurusunu destekleyeceği açıklandı.

Finlandiya ve İsveç, Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası askeri tarafsızlık politikasını sona erdirerek NATO’ya başvurma kararı almıştı. NATO’daki diğer 30 ülke gibi konuyla ilgili veto hakkı bulunan Türkiye üyeliklere karşı çıkıyordu.

Görüşme sonrası konuşan Stoltenberg, “Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasının yolunu açan bir anlaşmaya vardığımızı duyurmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.

Stoltenberg, ‘Finlandiya ve İsveç’in ulusal yasalarını değiştireceğini, PKK faaliyetlerine karşı önlem alacağını ve suçluların iadesi konusunda Türkiye ile anlaşacağını, bunların karşılığında Türkiye’nin iki ülkenin NATO üyeliğini destekleyeceğini’ söyledi.