YABANCI YATIRIMCILAR BİR BİR TÜRKİYE’Yİ TERK EDİYOR

YABANCI YATIRIMCILAR BİR BİR TÜRKİYE’Yİ TERK EDİYOR

22 YILDIR TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN FIAT DOBLO ARTIK İSPANYA’DA ÜRETİLECEK..

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, FIAT DOBLO’nun yeni modelinin üretiminin İspanya’ya, Manisa da kurulması planlanan ve iptal olan Volkswagen fabrikasının da Slovakya’ya çekilmesini meclis gündemine taşıdı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına konu ile ilgili soru önergesi veren Hakverdi önergesinde;

ÖNCE WOLKSVAGEN VAZGEÇTİ, ŞİMDİ FIAT DOBLO GİDİYOR!”

“Wolksvagen, 2020 yılında Manisa’ya kurulması planlanan fabrika projesinden vazgeçtiğini açıklamıştı. Şirket açıklamasında 1 milyar Euro yatırım ile kurulması planlanan projenin iptal edilmesine, “Koronavirüs salgını nedeniyle yaşanan talep düşüklüğünü” gerekçe göstermişti. Daha sonra Alman otomobil üreticisi Volkswagen’in tepe yöneticisi (CEO) Herbert Diess, Türkiye’de kurulması planlanan fabrika projesinden vazgeçme nedenlerinden birisinin “ülkedeki siyasi durum olduğunu” ilk defa itiraf etmişti. Ve daha sonra firma yatırımını Slovakya’da yapacağını açıklamıştı.

2000 yılından beri Bursa’da üretim yapan ve Bursa’da binlerce kişiye istihdam ve katma değer yaratan FIAT, 6 Haziran 2022 tarihinde ani bir karar aldı. Karara göre; Türkiye’de en çok kullanılan hafif ticari araçlardan olan, DOBLO modelinin yeni versiyonunu İspanya’daki Vigo fabrikasında üretme kararı almıştır.” Dedi.

BU KAÇIŞIN TEMELİNDE SİYASAL GÜVENSİZLİK VE EKONOMİK İSTİKRARSIZLIK VAR.

Konu ile ilgili açıklama yapan Hakverdi; “DOBLO’nun yeni modeli, bizimde üretmek için yıllardır yoğun çaba sarf ettiğimiz TOGG gibi elektrikli motora sahip. Anlaşılan o ki; firma yetkilileri ya gerekli teknik altyapıyı ve desteği Türkiye’de bulamamış ya da yeni olan bu teknolojilerini Türkiye’ye getirmek istememekteler. Ama bunların temelinde yatan asıl nedenin Türkiye’de yaratılmış olan siyasal güvensizlik, ekonomik istikrarsızlık ortamı ve zedelen adalet olgusu olduğunu hepimiz biliyoruz.

Firmalar üretimlerini Türkiye’de yapmama kararı almaya başladı. İstihdamı ve üretimi artıracağız diye çıktıkları yolda, bırakın istihdamı ve üretimi artırmayı mevcut ekonomik koşulları korumayı dahi başaramadılar. AKP iktidarının yaratmış olduğu güvensizlik ve istikrarsızlık ortamı nedeni ile ne ülkeye yeni yatırımcılar gelmekte ne de var olan büyük yatırımcılar üretimlerine devam etmekteler.” İfadelerine yer verdi.