SORUMLU  KİM?

BU AĞIR BUHRANIN SORUMLUSU  KİM?-
   Nevzat AKSOY
   Değerli okuyucularımız ,Hayatın ve yaşamın insanlara bugün ağır ve ekonomik bir yük cenderesi içinde, tat almayan, umut ve yaşam direncini frenleyen, bu çıkmaz sokaklardan nasıl, aydınlık yarınlara çıkılacağı sorunlarını, büyük bir ivedilikle dikkate alıp, alternatif çıkış metotları ve ciddi arayışlar sarf edilmeye muktedir sahiplerini beklemektedir.
         İstikrarlı ve mutlu bir dünya ve ülkenin temeli içinde  var olan insan yaşam ve hayatlarıyla paralellik taşır.
Yokluk ve maddi sıkıntılarla cebelleşen bir dünya insanı bugün gördüğümüz, çoğunlukla mutsuz, ve umutsuz bir manzarayı gözlerimizin önüne sermektedir.Hayatın ve yaşamın vazgeçilmez büyük unsuru olan insan hakettiği yaşamı, insanca bir hayatı, ve
adil bir yönetilme hakkının tam anlamıyla teslimi yönündeki beklenti ve umutlarının hakkı, yönetenler cenahında unutulmamalıdır.Ama ne yazık ki bugün sosyal ve ekonomik yaşamların şekillenmesi, yönetime tabi olan iradelerin belirlediği kurallar ve benimsedikleri anlayışlarla son şeklini almaktadır.Anayasaya ve adalete bağlı olan yönetimler ve ülkeler, kendi yönetimi altındaki insanlara asgari bir ferahlık ve genel geçer bir huzur ve istikrarı buluşturmanın sevincini yaşarken; anayasaya ve hukuka bağlı olmayan anlayış ve yönetimler ise ülkeyi kaos ve çalkantılı bir yaşama bırakırlar.
          84 milyona nüfusa sahip olan ülkemizde iklimin elverişli, dört mevsimin yaşandığı, genç ve dinamik bir nüfusa sahip olan bir potansiyel maalesef, adil ve dengeli bir yönetimle yönetilmediği için  bugün çalkantılı ve kaosla devam eden zorlu bir yaşam hepimizin kapısını çaldı.Dönmeyen çarklar,yokluk ve yoksulluk çıtasını en yüksek seviyelere taşıdı.
Pandemi tüm dünyada yoksulluğu artırırken, Türkiye’deki yoksulluk artışına dair Dünya bankası çarpıcı veriler yayımladı.Dünya bankasının Türkiye Ekonomik İzleme  raporunda, 2018’de Türkiye’de 6 milyon 939 bin olan mutlak yoksul sayısının 2019’da 8 milyon 420 bine, 2020’de 10 milyon 171 bine yükseldiği tahmini yer aldı.
        Tüketici Hakları Derneğinin hesaplamalarına göre Türkiye’de  16 milyon kişi açlık, 50 milyon kişi yoksulluk yaşıyor.Aç ve yoksul sayısı 66 milyon kişiyi buluyor.Tüketici Hakları Derneği (THD)  TÜİK ve Türk- İşin  verilerini kullanarak  Türkiye deki aç ve yoksul sayısını ortaya çıkardı.
THD’nin hesaplamalarına göre, 2021 yılı Haziran ayı itibarıyla  Türkiye’de 16 milyon aç, 50 milyon da yoksul insan yaşıyor.Bu rakamlara göre aç ve yoksulların toplam sayısı 66 milyon kişiye ulaştı.Türkiye nüfusunun 83.8 milyon olduğu dikkate alındığında, ülkede sadece 17.8 milyon kişi aç veya yoksulluk sorunu yaşamadan rahat bir hayat sürüyor.
     Ülke yönetmek ciddi ve sorumluluk taşıyan anlayışlı ve adaletli insanların mevcudiyetiyle yönünü ve yolunu bulur.Bugün ülkemizde yaşadığımız bu kaotik ortam ve zorlu yaşamın,sizce başaktörleri kimlerdir dersek umarım yanlış anlamazsınız?Son bir iki yıl içinde, on kat artan bir hayat ve yaşamı neye borçluyuz?Bu ülkeyi ve bu fedekar milleti bu yokluk ve ekonomik buhranla buluşturanlar kimler? Bunlar bugün ülkenin, ve milletin bu haketmediği tablo karşısında  vicdanları müsterih mi?
İşte asıl cevap verilmesi gereken, soru budur.Ama gel gör ki bugün  yaşanan  bu Türkiye deki yangını başka mezra ve kulvara çeken bir anlayışın ve yönetimin talihsiz  savunma ve kendilerini haklı gösterir senaryo ve nutuklarına maruz kalmaktayız.
Bugün bu aziz milletin, iktidara taşıdığı bu anlayış,herkesin evini yangınlarla buluşturmakla suçluluklarının tek sorumlusu kendileridir.