Ukrayna tahılında öncelik Türkiye’nin…

Ukrayna tahılında

öncelik Türkiye’nin…

 

Necdet Buluz

 

Şurası kesin:

Ukrayna’dan tahıl alım konusunda iyi bir diplomasi uyguladık. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu konuda öncü rol oynadığının altını çizmek gerekiyor.

Rusya-Ukrayna savaşında tarafsız bir politika uygulamamız ve her iki tarafla da barışçıl görüşmeler içine girmemizin meyvelerini toplamaya başladık.

Dünya şu anda tahıl sıkıntısı yaşıyor. Bu konuda Ukrayna tahılında aslan payını almamız da küçümsenemez.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin’in hafta içinde Vladivostok’ta dile getirdiği gibi Ukrayna’dan yapılan tahıl sevkiyatlarının yoksul ülkelere gitmediğine işaret ederek, “Sadece 2 tahıl gemisi Birleşmiş Milletler tarafından yoksul olarak tanımlanan ülkelere gitti” dedi. Peskov, Karadeniz’den tahıl sevkiyatlarına yönelik varılan anlaşmanın ilk kısmının, Türkiye’nin arabuluculuk çabalarıyla çözüldüğünü vurgulayarak Rus tahıl ürünlerinin ihracatıyla ilgili kısmın ise çözüme kavuşmadığını söyledi.

Ancak Birleşmiş Milletler kaynaklarına göre Ukrayna’dan yola çıkan 87 gemiden 30’u Avrupa Birliği ülkelerine, 32’si Türkiye’ye, 27’si ise aralarında Çin, Mısır, Hindistan, Etiyopya, İran ve Lübnan’ın yer aldığı ülkelere gitti. Verilere bakıldığında Ukrayna tahılından aslan payını Türkiye almış! Birleşmiş Milletler, Ukrayna’dan çıkan her geminin kaydını tutuyor. Dolayısıyla yoksul ülkelerin payına iki geminin düştüğü doğru.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleştirilmesi planlanan görüşmeye ve tahıl sevkiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Görüşmenin gelecek hafta Özbekistan’ın Semerkant kentinde yapılmasının planlandığını anlatan Peskov, iki liderin tahıl sevkiyatlarıyla ilgili süreci de ele almasının öngörüldüğünü söyledi.

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna’dan sevk edilen tahılın fakir ülkeler yerine zengin ülkelere gittiğine yönelik eleştirisi ve bu konuda Putin’e hak vermesi, Rus basınında geniş yer buldu.

Erdoğan Sırbistan’da “Rusya tarafından henüz tahıl sevkiyatı yok fakat Sayın Putin’in tabii haklı olduğu bir konu var. O da nedir? Bu tahıl sevkiyatında gelen tahıllar maalesef zengin ülkelere gidiyor, fakir ülkelere değil” demişti.

Erdoğan, Balkan gezisi dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada ise şu görüşlerini dile getirmişti:

“Doğrusu Sayın Putin’in ‘zengin ülkelere gidiyor, fakirlere gitmiyor’ yaklaşımını ben doğru buluyorum. Yani bunun böyle yapılmaması lazım. Biz tabii Semerkant’ta Putin ile görüşmemizde artık Rus ürünlerinin de bu gemilerle koridordan gönderilmesini kendisinden rica edeceğiz. Bunun da başlamasını kendisinden özellikle isteyeceğiz. Eğer Rus tahılı da gelmeye başlarsa biz burada bu fakir Afrika ülkelerine varıncaya kadar hepsini en ideal şekilde belli bir sisteme oturtur, bağlarız ve oralara da bu tahılı, diğer ürünleri, hepsini göndeririz” dedi. Putin de 7 Eylül’de yaptığı açıklamada, Avrupa’yı Ukrayna’dan yapılan tahıl sevkiyatları konusunda sömürgecilikle suçlayarak, “Bu yönde giden tahıl ve diğer gıdaların rotasını sınırlamayı değerlendirmek gerekiyor. Bu konuyu kesinlikle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile istişare edeceğim.”