İHMALKARLIK UCUZ ÖLÜM GETİRİR-

-İHMALKARLIK UCUZ ÖLÜM GETİRİR-
Nevzat AKSOY
   Değerli okuyucularımız
.Gene ocaklarımıza yas düştü.Türkiyemizi yasa boğan Bartındaki maden faciasında 41
vatandaşımızı toprağa, gözü yaşlı yetimler, yaralı, sakat, ve ocağı sönen ailelerin   yüreklerimizi korlanmış ateş gibi  yakan, yas ve üzüntüsünü maalesef gene  hep birlikte yaşadık.Sanırım bir ders alma, ve tedbirli olma yolunda gene sınıfta kaldık.
        Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesinde saat 18.15 sıralarında bir patlama meydana geldi.Patlamada 40 maden işçisi hayatını kaybetti. Yaralı kurtarılan 11 işçi tedavi altında. Maalesef geçmiş, yaşanmış, yüreklerimizi dağlayan ülkemizde cereyan etmiş maden ocakları  ve buna benzer facialar sanırım, bugüne ayna olamamış, yönetimde sorumlu olan anlayışlara bir ders alma, ve tedbirli olma yolundaki zafiyet ve eksikliklerini bir kez daha karşımıza çıkarmıştır.Yaşamda ölümde Allah’ın arzındadır.Fakat yüce dinimiz insanları tefekküre, neden sonuç ilişkisi içinde hak ve hakikate ulaştırma anlayışını da insanlara bırakmıştır.Yani her surette tedbiri alacak, sonucu Cenabı Allah’ın tevekkülüne bırakacaksın.Bugün yaşadığımız dramatik sahneler, eğer sürekli tekrarlanıyor, maden ocaklarındaki verdiğimiz ağır ölüm kayıpları, ve kayıplarla birlikte, gözü yaşlı, ocakları sönmüş yaralı, yetim, bir kitle bırakıyorsa, bizlerin çok düşünmesi, ve bu manzaraların tekrar yaşanmaması adına sık dokuyup, ince elememiz gerektiğinin idrakına varmamız lazım. Ama maalesef bunu üzülerek söylemek zorundayım, ülkemizde insan hayatı, ve insanlığa yapılan yatırımlarda sınıfta kaldığımızı, bu konuda insan ve insanlık için, yüce dinimizinde ayetlerden de belirttiği gibi insan yeryüzünün halifesidir.Cenabı Allah’ın kendi güzelliğini görmesi için en mükemmel surette insanları yaratmıştır.
          İşte Yüce rabbimizin, dinimizin, kutsal kitabımızdaki  ayetler, ve hadislerden büyük ehemmiyet verdiği insan maalesef, bugün  hak ettiği yerde değil.Hak ettiği yerde olmadığından dolayı, tedbir ve ihmal zafiyetlerimiz de artmıştır.Bir hadisi şerifte nakl edildiği gibi, Bir İnsanı Öldüren,  ve sebebiyet veren bütün  İnsanlığı Öldürmüş Gibi Olur / Maide Suresi-32
Eğer bugün yüreğimizi geçmişte dağladığı gibi, bugünde yüreğimizi dağlayıp,  önlem ve tedbirini almayıp, insanlarımızı ucuz ölüme teslim ediyorsak bu bir vebaldir.Vebal nedir?
sorusunu sorduğunuz zaman, Vebal hak etmeyen insanlara verilen makam ve mevkilerdir.
       İnsan hayatı üzerinde kazanç olmaz.Bugün ve geçmişte İhmal ve ekonomik bir kazanç uğruna binlerce insanımızı feda edecek bir anlayış ve ihmal kabul edilemez.Hiç bir insanımızın hayatını  riske, geride gözü yaşlı,  ve yarınlarını tehlikeye atacak, bir anlayış ve ihmal olmamasını diliyoruz.
Türkiyemizi yasa boğan Bartındaki facianın bir kez daha yaşanmamasını diliyor, bu faciadan ölen kardeşlerimize Allah’tan rahmet, aile ve sevenlerine sabrı cemil dileriz.