Aman dikkat ! Grip kırıp geçiriyor …

Üst solunum yolu hastalıkları, mevsim geçişinin yaşandığı bu günlerde çok  sık görülmeye başlandı. ‘Üçlü salgın’ adı verilen; Covid-19, grip ve solunum yoluyla bulaşan RSV nedeniyle pek çok kişi hastaneye başvuruyor. Uzmanlar özellikle grip ve RSV’nin aynı anda görülmesinin  oldukça tehlikeli olduğunu belirttiler.

 Tıp çevrelerinde  ‘triple epidemi’ yani ‘üçlü salgın’ adı verilen; Covid-19, grip ve RSV virüsünün bu kış çok ciddi şekilde artış göstermesi bekleniyor. Bu üç virüsteki salgının artmasına bağlı sağlık sistemlerinde zorlanmaların yaşanacağına yönelik endişeler de yaygınlaşıyor.

SALGIN AMERİKA’DA BAŞLADI

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) açıkladığı verilere göre bu sezon şimdiye kadar en az 1,6 milyon kişi grip oldu. 13 bin kişi hastaneye kaldırıldı ve 730 kişi hayatını kaybetti. Mevcut hastaneye yatış oranı pandemi öncesi sezonda gözlemlenenin yaklaşık beş katı.

CDC’nin Ulusal Bağışıklık ve Solunum Hastalıkları Merkezi direktörü Dr. Jose Romero, “ABD’de şu an yaşlılar ve 5 yaşından küçük çocuklar büyük riskle karşı karşıya. Grip dışında RSV’de de önemli bir artış var. Bir de bunlara Covid-19 da eklenince, üçlü salgın hastanelerdeki yükü git gide artırıyor” dedi.

CDC Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı’nda üst düzey bir yetkili olan Dawn O’Connell de “Artan RSV ve grip vakası ile devam eden Covid-19 yükü bu kış bazı zorluklarla karşılaşmamıza neden olabilir” ifadelerini kullandı.

‘GRİP BU YIL ÇABUK YAYILIYOR VE ÇOK UZUN SÜRÜYOR’

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan  Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu “Şu an üçlü salgın başlamış durumda. Covid-19 zaten dolaşımını sürdürüyor. Fakat hem grip hem de RSV normal bir grip salgınından daha ağır gidiyor. Ayrıca uzun süre devam ediyor. Enfeksiyon geçse bile ardından ikincil bakteriyel enfeksiyonlar meydana geliyor. Hastalığın yaptığı etki bazen bir ayı da geçebiliyor” dedi. Akkoyunlu şöyle devam etti:

“Grip zaten her yıl potansiyel tehdit ama RSV bu yıl çok farklı. Normalde yüzde 10-15 civarında üst solunum enfeksiyonundan sorumluyken şu anda çok daha yoğun bir artış yaptığını görüyoruz. Bu hem insan topluluklarının davranışsal değişikliğinden hem de savunma sistemimizin maalesef bunları unutmasından kaynaklı ortaya çıkıyor.”

Kaynak.Hürriyet