Avrupa grevler pençesinde…

Avrupa grevler

pençesinde…

 

Necdet Buluz

 

Avrupa ülkeleri, yüksek enerji, kira ve gıda fiyatlarının etkisiyle artan yaşam maliyetleri nedeniyle grev ve protestolarla karşı karşıya bulunuyor. Avrupa’da sendikalar, tarihi yüksek enflasyon karşısında daha yüksek ücret talep ederken, vatandaşlar da yaşam maliyetine karşı artan hoşnutsuzluğunu siyasi istikrarı tehdit eden protesto dalgasına döküyor. Euro Bölgesi’nde (Euro para biirminin kullanıldığı ülkeler topluluğu), Ekim ayında yıllık enflasyon enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 10.7’ye ulaşarak kayıtlardaki en yüksek seviyeye çıktı.

Yükselen enflasyon karşısında Fransa’da insanlar enflasyona uyumlu maaş artışları talep etmek için sokaklara dökülürken, İngiliz demiryolu personeli ve Alman pilotlar, fiyatlar yükselirken daha iyi ücret için grev yaptılar.

Avrupalılar, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle enerji faturalarının ve gıda fiyatlarının arttığına şahitlik ederken, hükümetleri de enerji maliyetlerinin baskısı altındaki hane ve şirketlere yardım etmek için yeterince çaba göstermemekle suçluyorlar.

Avrupa ülkelerinde bazı grevler ve protestoların ayrıntıları ise şöyle:


İspanya: İspanya’da yıl içinde üç kez ikili hanelere çıkan yüksek enflasyona karşı maaş artışı talebiyle Eylül ayından itibaren gösteriler düzenleniyor. Maaşların AB ortalamasının yüzde 20 altında olduğunu savunan memurlar, hükümete daha adil maaş artışı çağrısında bulunuyor.


Fransa: Ülkede eylül sonunda petrol şirketleri TotalEnergies ve Esso-ExxonMobil çalışanlarının iş bırakma eylemleriyle toplumsal krize dönüşen grevler, ülkede akaryakıt tedarik sıkıntısına yol açmış, bu nedenle Ekim ayında istasyonların önünde uzun kuyruklar oluşmuştu.


Belçika: Belçika’daki neredeyse tüm işçi sendikaları hayat pahalılığını protesto için 9 Kasım’da grev yapacak. Aynı gün işçiler gösteri düzenleyecek.


Yunanistan: Yunanistan’da, İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE), Memur Sendikaları Konfederasyonu ADEDY ve Mücadeleci İşçi Cephesi’nin (PAME) çağrısı ile 9 Kasım’da 24 saatlik greve gidilecek.


Almanya: Almanya’da sendikalar, yükselen enflasyon karşısında daha yüksek ücret talep ediyor.


İngiltere: Ülkede enflasyon altında teklif edilen maaş zamları grev kararı aldırdı. 

YanıtlaYönlendir