Lübnan’daki Suriyeliler geri dönüyor…

Lübnan’daki Suriyeliler

geri dönüyor…

 

Necdet Buluz

 

Türkiye’de de gündemin ilk sıralarında yer alan Suriyeli sığınmacılar konusunda Lübnan düğmeye bastı. Darısı başımıza.

Suriye’de 2011’de patlak veren savaş sonrasında komşu Lübnan’a sığınan Suriyeli sığınmacıların ülkelerine iadesine başlandı. Lübnan hükümetinin başlattığı iade süreci kapsamında yüzlerce Suriyeli bu sabah ülkelerine döndü.

Yaklaşık 700 Suriyeli büyük bavullarla ve ev eşyalarıyla sınırı geçerek ülkelerine giriş yaptı. Lübnan hükümeti, Ulusal Güvenlik Kurumu tarafından koordine edilen iade sürecinin tümüyle gönüllülüğe dayandığını belirtti.

Lübnan’ın 2018’de açıkladığı Suriyeli sığınmacıların iade süreci, Covid-19 pandemisi nedeniyle ertelenmişti. Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kurumlar ise daha önce bu uygulamanın Suriyelilerin hayatını riske atabileceğini bildirmişti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, uluslararası itirazlara rağmen her ay 15 bin Suriyeli sığınmacıyı sınır dışı etme planından geri adım atmayacaklarını söylemişti. Suriyelilerin ülkelerinde sert cezalarla karşı karşıya kalacakları düşüncesinin “temelsiz” olduğunu savunan Lübnan lideri, “Bazı ülkelerin ve kurumların tavrını şüpheyle karşılıyoruz. Amaç, yerlerinden edilmiş Suriyelileri Lübnan’a yerleştirmekse, bunu reddediyoruz. Daha önce de Filistinlilerin ülkemize yerleştirilmesini reddetmiştik” demişti.

Avn, yabancı güçlerin Lübnan’ı Suriyeli sığınmacıları entegre etmeye zorlamasını “ülkenin kabul edemeyeceği bir suç” olarak nitelemişti.

Son dönemde ciddi ekonomik ve siyasi krizle karşı karşıya kalan Lübnan, Suriye savaşının ardından yaklaşık 1 milyondan fazla Suriyeliyi ülkeye kabul etmişti. Türkiye ise 4 milyona yakın Suriyeli sığınmacıyla dünyada en fazla sığınmacı ve mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda.

Özetleyelim:

Sığınmacılar konusunda atılan bu adımın ülkemizde de atılması gerektiğini düşünüyoruz. İlk etapta 1 milyon Suriyelinin güvenli bölgeye taşınması gündemdeydi. Bunlar sözde kalmasın.

Esad ile iletişime geçmek bu açıdan önem taşıyor.