Depremlerin Afete Dönüşmemesi için Gerekli Önlemler Alınmalıdır!

Depremlerin Afete Dönüşmemesi İçin Kentlerde Etkin Çözümler Üretilmeli, Gerekli Önlemler Alınmalıdır!

Hızlı ve kontrolsüz büyüyen kentlerimizin çeşitli afet risklerine özellikle de deprem risklerine karşı dirençliliği oldukça düşüktür.

Geçtiğimiz günlerde TBMM`ye sunulan “İmar Affı” teklifinin kentsel ve toplumsal hayatımızda; fiziki, sosyal ve ahlaki açıdan yıkım yaratacağını belirtmiştik.

Geçen bu sürede içinde Türkiye‘nin başta deprem olmak üzere afetler ülkesi olduğu gerçeğinin değişmediği, afetlere çanak tutan yapılaşma ve rant odaklı uygulamalardan vazgeçilmediği; bunların sonucu olarak Marmara, Düzce, Elazığ, Van ve İzmir depremleri ile İstanbul, Ankara ve Karadeniz`de yaşanan seller sonucu yurttaşlarımızın yaşamlarını yitirdiği, ülke kaynaklarının boşa harcandığını belirtmiştik.

Ve bugün 23 sene sonra yine bir Kasım ayında Düzce`de yıkıcı etkileri olan ikinci bir deprem meydana geldi.

Depremin ortaya çıkmasını engellemek mümkün değildir. Afet yönetimine ilişkin çok boyutlu sorunların kentsel politikalar ve planlama mevzuatı ile bir arada düşünülmesi, imar afları ve çarpık yapılaşmalar yerine riskleri azaltan etkin mekansal planlar ile çözülmesi mümkündür.

Şehir Plancıları Odası olarak Düzce ve çevre illerde depremden etkilenen tüm yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, yaralılar için acil şifalar diliyoruz. Sağlıklı, güvenli ve dirençli kentlere ulaşmak için yapılacak tüm çalışmalarda desteğimizi her zaman olduğu gibi bugün de esirgemeyeceğimizi ifade eder; akılcı dönüşüm projelerini hayata geçirmek için hala çok geç olmadığını kamuoyuna saygılarımızla sunarız.

TMMOB Şehir Plancıları Odası

Bilim ve tekniği dışlamaya son verilerek, kentler acilen bütünlüklü ve planlı şekilde imar edilmelidir

Düzce’nin Gölyaka ilçesinde saat 04:08’de gerçekleşen  6.0 büyüklüğündeki deprem,  imar aflarıyla kaçak yapılara meşruiyet kazandırılan bugünlerde yapı denetiminin önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Uzmanların açıklama üstüne açıklama yaptığı, olası Marmara Depremi’nin kaçınılmaz olduğu ifade edilirken, önlem almak bir yana, depremlerin faciaya dönüşmesine neden olacak kentleşme politikalarına yenileri eklenmektedir.

Her depremde defalarca uyarılarda bulunduk.  Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak bir kez daha uyarıyoruz. Bilim ve tekniği dışlamaya son verin. Türkiye’de yüzde 70’i riskli olan yapı stoku bulunmaktadır. Türkiye bir deprem bölgesidir. İstanbul’da büyük deprem beklenmesine karşın afet hazırlıkları tamamlanmış değildir. Aksine afet toplanma alanları yapılaşmaya açılmaktadır. İmar affına el kaldıran herkes, olası bir deprem felaketinde cinayete azmettirmekten sorumlu olacağını bilmelidir.

Kentler bütünlüklü ve planlı bir şekilde acilen imar edilmelidir. Deprem öldürmez, bina öldürür. Tüm bu yaşananlara rağmen önlem almamak cinayete azmettirmektir.

Şu ana kadar edinilen bilgilere göre yıkım ve can kaybının yaşanmadığı Düzce depreminde biri ağır 46 vatandaşımız yaralanmıştır. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak yaralılara acil şifalar diliyoruz.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu