Rusya turizm pazarı genişliyor…

Rusya turizm pazarı

genişliyor…

 

Necdet Buluz

 

Rusya pazarında Türkiye otellerinin fiyatlarının 2022’nin oldukça üzerine çıkacağı belirtiliyor.

Coral Travel’ın Moskova’da düzenlediği toplantıya katılan şehrin önde gelen otelleri, 2023 sezonunda Rusya fiyatlarını yüzde 35-50 arasında artıracağını söyledi.

Rus Tur Operatörleri Birliğinin (ATOR) bülteninde yer alan habere göre, daha önce yüzde 15-20 arasında olacağı belirtilen fiyat artışının otel segmentine göre farklılık göstereceği belirtildi.

Buna göre 5 yıldız ve 5 yıldızlı plus otellerdeki fiyatlar 2022’ye göre euro cinsinden yüzde 30-50 oranında artacak.

Söz konusu bilgileri Antalya’daki otel gruplarından aldıklarını ATOR bülteni editörü, Seven Seas Gravel Select Hotel yetkilisinin “Fiyat artışı kaçınılmaz. Çünkü Türkiye’de her alanda olduğu gibi konaklama sektöründe de maliyetler arttı. Domatesten elektriğe kadar her şeyin fiyatı arttı. Fiyatları yüzde 50 artırmayı biz de istemeyiz ama buna mecburuz.” dedi.

Kilit Grubunun yetkilisi ise Türkiye’deki üst segment otellerin fiyatlarında yüzde yüzde 35-50 artış olacağını kaydetti. Şu anda erken rezervasyonlarda yüzde 30 indirim olduğunu ifade eden yetkili, ancak tüketicilerin henüz aktif olarak erken rezervasyon yapmaya başlamadığını söyledi.

 

Rusya’da lüks seyahat ürünleri satan Coral Travel’a bağlı acenteler, zengin Rusların yılbaşı tercihlerini açıkladı.

Coral’ın Antalya’da düzenlediği “Elite Speed Meeting” etkinliğine katılan seyahat acenteleri

Türkiye, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Maldivler ve Sri Lanka’dan onlarca otelcinin 300 Rus acenteyle buluştuğu ‘lüks tatil’ temalı buluşmada konuşan otel temsilcileri sundukları olanakları anlattı.

Türkiye’nin Moskova Kültür ve Turizm Ateşesi İlker Özkan, otellerden seyahat acentelerine bilgilerin direkt aktarıldığı bu tip etkinliklerin önemine dikkat çekti. Bu yıl Türkiye’ye giden Rus misafir sayısının 5 milyona ulaşacağını kaydeden Özkan, bu ülkeden Türkiye’ye dönük artış trendinin, yeni destinasyonların keşfi ile, artarak devam edeceğini kaydetti.

Lüks ürünler satan seyahat acentelerinin verdiği bilgiye göre Rusya’da yılbaşı tatili için en fazla tercih edilen ilk 5 destinasyon şunlar:

Türkiye,

Tayland,

BAE,

Maldivler

Mısır

Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyon nedeniyle batılı devletlerin ambargolarına maruz kalan Rusya’da ekonomi resesyona girdi.

Rusya Federal İstatistik Kurumu (Rosstat), açıkladığı üçüncü çeyrek gayrisafi yurt içi hasıla verilerine göre, ikinci çeyrekte yüzde 4,1 küçülen Rus ekonomisi üçüncü çeyrekte de yüzde 4 küçüldü. Böylece Rusya ekonomisi iki çeyrek üst üste daralarak resesyona girdi.

Bu yılın üçüncü çeyreğinde toptan ticarette yüzde 22,6, perakende ticaret cirosu yüzde 9,1; nakliye, kargo, lojistik sektörü cirosunda yüzde 5,5, imalatta yüzde 2 düşüş yalanırken, tarımda yüzde 6,2, inşaatta ise yüzde 6,7 büyüme kaydedildi.

Rusya Federasyonu, Ukrayna savalı başlayana kadar Türkiye’nin en büyük turizm pazarıyken, savaştan sonra ikinciliğe geriledi.