Rusya’da turizmde iki ileri, bir geri…

Rusya’da turizmde

iki ileri, bir geri…

 

 

Necdet Buluz

 

Şurası kesin:

Ukrayna savaşı Rusya’da çok şeyi değiştirdi. Turizm de bundan payını aldı.

 

Rusya’dan yurt dışına yapılan direkt uçuş sayısında artış olduğu belirtiliyor.

Batılı devletlerin yaptırımları nedeniyle dış hat uçuşlarında büyük sorunlar yaşanan Rusya’da, ekim ayı itibariyle direkt uçuş sayısında artış gözlemlendi.

Rusya’da faaliyet gösteren çevrimiçi seyahat servisi TutuRu verilerine göre, ekimde Rusya’dan yurtdışına direkt uçuşla seyahat edilen ülke sayısı 31’e yükselirken, mart ayında bu sayının 24 ülkeyle sınırlı olduğu hatırlatıldı.

Yeni destinasyonlar arasında Katar, Tunus, Afganistan, Tayland, Laos, Seyşeller ve Ürdün yer alırken, ayrıca Lübnan’ın başkenti Beyrut’a uçuşların 18 Kasım’da başlayacağı açıklandı.

TutuRu araştırmalarına göre yıl içerisindeki fiyatların dinamikleri karşılaştırıldığında neredeyse her yöne uçuş maliyetlerinin arttığı kaydedilirken, bilet fiyatlarının en fazla arttığı güzergahın ise Moskova-İstanbul rotası olduğunun altı çiziliyor.

GazetemRu’da yer alan habere göre, uzmanlar Moskova’dan İstanbul’a tek yön uçak bileti maliyetinin yıllık bazda iki kat artarak 41 bin rubleye kadar çıktığını belirtiyor.

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), Rusya’dan Türkiye’ye uçak bileti fiyatlarının bu yılın eylül ayının sonuna göre yedi kat düştüğünü açıklamıştı.

Birlik, St. Petersburg- İstanbul arasında bagaj dahil direkt uçuşun 26 bin ruble, Moskova-İstanbul uçuşunun ise 27 bin 600 rubleden başladığını ekledi

Rusya vatandaşlarının kış dönemindeki turizm tercihleri belirlendi.

TravelataRu, tarafından yayınlanan verilere göre, kış döneminde Rus turistlerin yarısından fazlası fiyat artışına rağmen Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Tayland gibi “sıcak” ülkeleri tercih ediyor.

TürkRus’ta yer alan habere göre, Rus turistlerin kış turizmi tercihlerinde ilk sırada yüzde 29 ile Rusya destinasyonları bulunuyor. Mısır yüzde 18 ile ikinci sırada yer alırken Ardından çok az farkla Tayland geliyor.

Ortalama tur paketi fiyatı Mısır’a 140 bin ruble, Birleşik Arap Emirlikleri’ne 204 bin ruble, Tayland’a 236 bin ruble.

Geçen sene ise Rusya vatandaşlarının kış turizmi tercihlerinde Mısır birinci, Rusya ikinci sıradaydı.

Rusya’da operatörler erken rezervasyon döneminde yüzde 20 ile 40 arasında değişen indirimlerle Antalya, Dalaman ve Bodrum turları satışına başladı.

Ria’ya konuşan Anex Tour temsilcisi 2023’te Rusya’nın 11 şehrinden Antalya, Bodrum ve Dalaman’a tur düzenleyeceklerini söyledi.

Ajansa konuşan Fun & Sun temsilcisi de erken rezervasyon döneminde 18 Rus şehrinde Türkiye turları satışına başladıklarını açıkladı.

TürkRus’ta yer alan habere göre, Inturist temsilcisi de indirim oranlarının yüzde 40’a kadar çıktığına dikkat çekiyor.

Önceki gün Rus basını talepteki düşüş nedeniyle her 10 acenteden 1’inin ofisi kapatıp internet üzerinden satışa geçtiğini yazmıştı.