ABD-SDG dostluğu…

ABD-SDG dostluğu…

 

Necdet Buluz

 

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki terör örgütü PKK/YPD/YPG kontrolündeki bölgelere sınır ötesi harekât hazırlığı yapması, teröristleri ve küresel destekçilerini hareketlendirdi. Suriye’nin kuzeyindeki bölge, çoğunluğunu PKK’lı teröristlerin oluşturduğu ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolünde bulunuyor.

 

İstanbul İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırının ardından saldırıyla bağlantılı teröristlerin YPG’le bağlantıları tespit edilmişti.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri sınır ötesi harekât için tüm hazırlıklarını tamamlamış durumda. Harekâtın başlamasının an meselesi olduğu ifade ediliyor. Belki de siz bu satırları okurken harekât da başlamış olabilir.

 

Ancak Türkiye’nin terör örgütünü hedef alan sınır ötesi harekât yapmasına başka ABD ve NATO’daki müttefikler olmak üzere hemen hemen herkes karşı. Bu bağlamda geçtiğimiz haftalarda açıklamalar da gelmişti.

 

Hafta başında açıklamalarda bulunan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Basın Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Türkiye’nin Suriye’deki olası bir kara harekâtının, IŞİD’e karşı savaşta elde edilen kazanımları “ciddi şekilde” tehlikeye atacağını iddia etmişti. ABD’den Türkiye’nin harekâtına karşı başka açıklamalar da yapılmıştı.


ABD’nin Türkiye’nin sınır ötesi harekâtının IŞİD’e karşı kazanımları tehlikeye atabileceği açıklamasından hemen sonra ABD’nin sınırsız desteğini arkasına alan Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDG), dikkat çekici bir açıklama geldi. SDG, Türkiye’nin devam eden hava harekâtı nedeniyle ABD ile yürüttükleri tüm ortak operasyonları durdurduklarını bildirdi. Omurgasını terör örgütü YPG güçlerinin oluşturduğu SDG’nin sözcülerinden Aram Henna, Reuters’a “Koalisyonla tüm koordinasyon ve ortak terörle mücadele operasyonlarının yanı sıra düzenli olarak yürüttüğümüz tüm ortak özel operasyonlar durduruldu” açıklamasında bulundu. SDG’nin elebaşlarından Mazlum Abdi, bu hafta başında Reuters’a verdiği demeçte, Türkiye’nin sınır boyunca daha önce görülmemiş bir şekilde asker konuşlandığını belirterek Washington’dan Ankara’nın durdurulmasına yönelik “daha güçlü” bir mesaj beklediklerini dile getirmişti.


ABD destekli SDG’nin ‘IŞİD’e karşı tüm operasyonlar durduruldu’ açıklaması Türkiye’nin sınır ötesi harekâtını engellemek için atılmış bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu karardan sonra Türkiye’ye ‘IŞİD’le savaşı sekteye uğratma’ suçlaması artarak devam edecek.

Bu bağlamda ABD, Türkiye’yi köşeye sıkıştırıp, şantaj yapmaya hazırlandığı anlaşılıyor.

SDG’nin son kararının ABD’nin örtülü teşvikiyle atılmış bir adım olduğuna vurgu yapan uzmanlara göre, Türkiye’nin sınır ötesi harekâtına karşı çıkmak için ABD-SDG ikilisinin başka hamleler de yapabileceğine dikkat çekiyor.

ABD’nin terör örgütü PKK’nın uzantısı örgütleri desteklemeye devam ettiğini söyleyen uzmanlar, Türkiye’nin ABD’nin terör örgütleriyle her geçen gün derinleşen ittifakını kırmak için daha etkili bir dış politika yürütmesi gerektiğini düşünüyor.