Turizmde Almanya dalgası…

Turizmde Almanya

dalgası…

 

Necdet Buluz

 

Tavel Data & Analytics (TDA) Almanya seyahat pazarında geride kalan dönemin analizini çıkardı. Hazırlanan rapora göre Almanya’da yaz dönemi yüksek sezon tatil satışları pandemi öncesinin yüzde 97’sine ulaşırken, kış satışlarında durumun fazla parlak olmadığına dikkat çekiliyor. Almanya seyahat pazarında oyunun kurallarını son dakika satışlarının belirlediğinin de altı çiziliyor.

Yaz sezonu satışlarında 2029 seviyesine yaklaşılsa da, 2021-22 kış satışları ve yılın geneli için aynı şeyi söylemek mümkün değil. 2021-22 kış satışlarının 2019’un yüzde 34 gerisinde kaldığı belirtilen raporda, bunun da 2022 genelinin 2019’un yüzde 13 gerisinde kalmasına neden olduğu ifade edildi. Raporda ayrıca, sektörün 2,3 milyar euroluk gelirden mahrum kaldığına da işaret edildi.

2022 yılının yaz sezonunda 2021’ın 118 üstüne çıkan Almanya turizm pazarı, 2021’un ise yüzde 97’sine ulaştı. 2021-22 kış satışlarında ise bir önceki yılın yüzde 40 üzerine çıkılmasına karşın 20919’un yüzde 27 gerisinde kalındı.

Ekim ayı satışlarında ise 2021’in yüzde 5, 2019’un ise yüzde 14 gerisinde kalındığı açıklandı.

Kış dönemi satışlarının yüzde 19’unun uzak mesafe destinasyonlara, yüzde 36’sının ise Kanarya Adaları ile Türkiye’ye ve yüzde 12’sinin ise Mısır’a yapıldığı açıklandı. Rapora göre, bu destinasyonların içinde sadece Türkiye 2019 kış döneminin (yüzde 14 ile) geride bıraktı.

Bir iyi gelişme daha.

AZUR Air kış döneminde Rusya’dan 7 turizm destinasyonuna uçuş yapacak. Peki bu uçuşlar nerelere yapılacak, uçuşlarda hangi tur operatörleri kapasite kullanacak?

Azur Air kış döneminde Rusya’nın Moskova, St. Petersburg, Irkutsk, Khabarovsk, Krasnoyarsk, Kazan, Novosibirsk, Perm, Yekaterinburg, Ufa, Vladivostok, Kemerovo, Omsk, Samara ve Tyumen şehirlerinden Tayland’a uçuş yapacak. Uçuşlardaki kapasiteler ANEX Tour, Intourist, Coral Travel ve FUN&SUN tarafından kullanılacak.

Moskova, St. Petersburg, Krasnoyarsk ve Novosibirsk’ten yapılacak Sri Lanka uçuşlarını ANEX Tour, FUN & SUN ve Intourist kullanacak.

Moskova, Yekaterinburg, Kazan, Omsk ve Perm’den yapılacak Goa uçuşlarındaki koltuklar ANEX Tour, Coral Travel, FUN&SUN ve Intourist tarafından doldurulacak.

Azur Air ve tur operatörü Loti’nin planladığı Black Jet uçuşlar yapılacak. Azur Air uçuşları ANEX Tour, Coral Travel, Intourist; Black Jet uçuşları sadece Loti tarafından kullanılacak.

Moskova, St. Petersburg ve Kazan’dan Antalya’ya yapılacak uçuşlar yine ANEX Tour, Coral Travel, FUN & SUN ve Intourist tarafından kullanılacak.

Moskova’dan Ras Al Khaimah ve Dubai; Nizhny Novgorod, Perm, Soçi ve Ufa’dan yapılacak Dubai uçuşlarındaki kapasite ANEX Tour, Coral Travel, FUN&SUN tarafından kullanılacak.

Moskova’dan yapılacak Şarm El Şeyh ve hurghada uçuşlarının kapasiteleri Intourist ve Azur Air tarafından kullanılacak.