“İngiltere turizm pazarı pespembe görünüyor…”

“İngiltere turizm

pazarı pespembe

görünüyor…”

 

Necdet Buluz

 

İngiliz turist olmadan turizm düşünemiyor. Turizmciler 2023 turizm sezonunda İngilter pazarının yüzde 20 büyüyeceğini söylüyor. İngiltere-Türkiye arasında da uçuş sayısı artacak.

  1. Resort Turizm Kongresinde moderatörlüğünü AKTOB Başkan Yardımcısı Kaan Kavaloğlu’nun yaptığı “Turizm kaynak pazarlarında son durum” konulu panele katılan MTS Globe Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Münci Karakaya, İngiltere pazarının mevcut görünümü ve gelecek beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu..

2019 yılında İngiltere’den Türkiye’ye 2.2 milyon İngiliz turist geldiğini belirten Münci Karakaya, 2022 yılında bu sayının 3.3 milyona ulaşacağını kaydetti.

2019 yılında 397 olan İngiltere-Türkiye arasındaki uçuş sayısının 2022 yılında 578’e yükseldiğine dikkat çeken Karakaya “2022 yılında Türk bayraklı taşıyıcıların İngiltere-Türkiye arasındaki haftalık frekans sayısı ise 163’tü. Ancak 2023 için şu ana kadar 136 uçuş için kayıt yapıldı. Türk bayraklı uçak firmalarımız frekans sayılarını düşürmüşler. Bu da online kısmı etkileyecek. ANEX Tour ve PEGAS’ın gelecek sene ile ilgili İngiltere planları var. Onlarla birlikte frekans sayısı artacaktır. Ama her şeye rağmen şu ana kadar ki rezervasyon sayılarına bakmak lazım.” diye konuştu.

Türkiye’nin İngiltere’den hiç bir zaman bu kadar rezervasyon trafiğine ulaşamadığını kaydeden Münci Karakaya “İngiltere pazarında 31 Aralık’a kadar tüm rezervasyonların yüzde 20’sinin gerçekleşmesi beklenir. Türkiye’ye dönük erken rezervasyonlar diğer ülkelere göre daha az. Satışlarımızın yüzde 75’ini yapmışken Türkiye’de yüzde 65’ini gerçekleştiriyoruz. Bu tehlikeli bir durum. Ne kadar erken rezervasyon alırsanız o kadar stabil olur. İngiltere’den şu ana kadarki rakamlar gelecek sene çok üstün bir performans gösterileceğine işaret ediyor. İstenilen frekanslar yakalanırsa 2023 yılında İngiltere pazarında yüzde 20 artış olur.” şeklinde konuştu.

 “Hiçbir acenteci fiyatların düşmesini istemez.” diyen Münci Karakaya “Son kullanıcı bizim nerede olduğumuz çok iyi biliyor. Fiyatlar 2019’da yüzde 42 artmıştı ve eğilim yukarıya doğru devam ediyordu. Akdeniz çanağında Portekiz eksideydi 2023 için de ekside. İspanya da ekside. Türkiye ise yüzde 12-13 artıda. Gelecek sene pespembe görünüyor.” ifadelerini kullandı.