“Amerika SDG’ye destek veriyor…”  

“Amerika SDG’ye destek

veriyor…”

 

Necdet Buluz

 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü Kirby, “Erdoğan’ın Suriye operasyonuna yeşil ışık mı yakıyorsunuz?” sorusuna, “Türkiye ya da başka bir ülke tarafından Amerikalıların hayatını riske atacak bir eylemi görmek istemiyoruz. Amerikan askerleri burada sahada ve SDG’ye destek veriyor” şeklinde yanıt verdi. Kirby ayrıca Türkiye’nin ‘terör’ tehdidine karşı kendini savunma hakkı olduğunu söyledi.

Türkiye, terör örgütlerine yönelik kara harekâtına hazır. Siz bu satırları okurken belki de kara harekatı başlamış olacak. Amerika PKK/PYD’liler için SDG diyerek kendisinin teröre destek vermediğini anlatmaya çalışıyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, Türkiye’nin ‘terör’ tehdidine karşı kendini savunma hakkı olduğu ancak bunun IŞİD ile mücadeleye zarar vermemesi gerektiği yönündeki açıklamasını yineledi.

Kirby, Türkiye’nin sınır ötesi harekatına ilişkin bir soruya da “Suriye’de Türkiye ya da başka bir ülke tarafından Amerikalıların hayatını riske atacak bir eylemi görmek istemiyoruz. Amerikan askerleri burada sahada ve SDG’ye destek veriyor” şeklinde yanıt verdi.

Kirby, Beyaz Saray günlük basın brifinginde Amerikan dış politikasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin İstiklal Caddesi’nde yaşanan patlamayla ilgili soruşturmasına herhangi bir destek vermediklerini belirten Kirby, “Şu anda bu saldırının sorumlusunun tam olarak kim olduğunu söyleyecek bir pozisyonda değiliz. Bu şiddeti o zaman da kınadık, şimdi de kınıyoruz” ifadesini kullandı.

Kirby, son günlerde Türkiye’nin ülkenin çeşitli yerlerinde ve Suriye sınırında “terör kurbanı” olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti: “Türkiye’nin saldırılara karşı kendini ve vatandaşlarını savunma hakkı vardır. Aynı zamanda bölgede tansiyonun düşürülmesini istiyoruz ve özellikle de sivillerin daha çok ölümüne neden olacak hiçbir eylemi görmek istemiyoruz.”

IŞİD ile mücadeleye ilişkin “Suriyeli mevkidaşlarımızla çalışmayı sürdürüyoruz” ifadesini kullanan Kirby, örgütün Irak ve Suriye’de geçerli bir tehdit olmayı sürdürdüğüne dikkat çekti.

Bir gazetecinin, “Türkiye’nin kendini savunma hakkı olduğunu söyleyerek, (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan’ın Suriye operasyonuna yeşil ışık mı yakıyorsunuz?” sorusuna da yanıt veren Kirby bölgede IŞİD ile ‘mücadele eden’ ABD askerleri olduğunu ve bu ‘çabalarına’ zarar verecek bir eylem görmek istemediklerini söyledi.

Kirby, “Türkiye terör saldırılarına maruz kaldı. Ancak özellikle Suriye içinde daha çok ölüme, daha çok masumun ölmesine yol açacak bir eylem görmek istemiyoruz. Suriye’de Türkiye ya da başka bir ülke tarafından Amerikalıların hayatını riske atacak bir eylemi görmek istemiyoruz. Amerikan askerleri burada sahada ve SDG’ye destek veriyor” şeklinde konuştu.

Kirby, 22 Kasım’da yaptığı açıklamada, Türkiye’nin güney sınırında “meşru terör tehdidi”yle karşı karşıya olduğunu ve kendini her türlü savunma hakkı bulunduğunu söylemişti.