Tansiyon yükselince ne yapmalı?..

Tansiyon yükselince

ne yapmalı?..

 

Necdet B.SİVASLI

 

Türkiye’de yetişkin her 3 kişiden birinde görülen hipertansiyon; tüm damarlarının duvar yapılarını bozulmasına ve kılcal damarların çatlamasına ve buna bağlı olarak felç, beyin kanaması, kalp krizi gibi birçok rahatsızlığa neden olabiliyor.

Özellikle son yıllarda büyük şehirlerde yaşayan kişileri etkisi altına alan bu rahatsızlığın önemli nedenlerinden birkaçının stres, kötü beslenme ve hareketsiz yaşam olduğunu belirten Dr. Ferit Şeyhzade, hipertansiyon belirtileri, korunma yolları ve acil durumlarda yapılması gerekenler hakkında şunları kaydetti:

“Hipertansiyon aslında kronik (devamlı) bir biçimde kan basıncının yüksek olma durumuna verilen isimdir. Normal tansiyon değeri için büyük tansiyon (sistolik) 120- 110 mmHg, küçük tansiyon (diyastolik) 80-70 mmHg olmalıdır. Bunun üzerindeki değerler yüksek tansiyon, altındaki değerler ise düşük tansiyon olarak değerlendirilir.” Genç nüfus olarak gösterilen 30 yaş altında dahi yüzde 12 oranında hipertansiyon rahatsızlığının görüldüğünü belirten Dr. Ferit Şeyhzade, hipertansiyon belirtilerinin; baş dönmesi, baş ağrısı, ensede dolgunluk hissi, göğüs ağrısı, kulak çınlaması ve burun kanaması olduğunu söyledi. Şeyhzade şunları söyledi: “Kadınlarda erkeklerden daha sık görülen hipertansiyona birçok etken sebep olur. Bunlardan bazıları, beslenme şekli, obezite, hormonal bozukluklar, çeşitli kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, aktivite yetersizliği ve strestir.”

Tansiyon yükselmesi durumunda ilk yardım olarak yapılması gerekenler hakkında Dr. Şeyhzade, şöyle konuştu:

“Böyle durumlarda hasta yatırılmamalı, sırtına destek konularak yaklaşık 45 derecelik açı  ile oturtulmalı ve sakin bir ortamda dinlendirilmelidir. Hastanın kendi doktoru ile konuşarak önerileri doğrultusunda hareket edilmeli ve tansiyon düşmüyorsa ambulans çağrılmalıdır. Eğer hastada bilinç kaybı gelişirse mutlaka hava yolu açık tutularak ambulans ekibinin olay yerine gelmesi beklenmelidir.”

Hipertansiyondan korunmak için bazı önlemler almak gerekir. Bunlardan en önemlileri şöyle:
• Egzersiz yapmak
• Aşırı kilolardan kurtulmak yani diyet yapmak
• Sigarayı bırakmak
• Tuzdan ve tuzlu gıdalardan uzak durmak
• Sebze ve meyve yeme alışkanlığını arttırmak
• Stresten uzak durmak
• Yağlı ve yağda kızartılmış besinlerden, hamurlu yemeklerden, hamurlu tatlılardan, pastırma, sucuk, salam gibi ürünlerden uzak durmak
• Tansiyonu düşüren sebze yemeklerine ağırlık vermek
• Katı yağlardan uzak durmak