“Yalan Dünyasının Yalancıları”

“Yalan Dünyasının Yalancıları” Prof. Dr. Vecihe Hatiboğlu 2022 Yılı Ödülü’ne layık görüldü.
 

 

 

Türk Dil Kurumu’na Dilbilgisi/Dilbilim Kolu’nda, Türkiye Türkçesini araştıran dilbilimciler arasında yetişen ve Türkiye Türkçesi konusunda bir çok esere imza atan Sevgi Özel’in son kitabı “Yalan Dünyasının Yalancıları” yayınlandı.

Türk Dil Kurumu’nda Dilbilgisi Kolu Başkanlığını yıllarca yürütmüş olan Prof. Dr. Vecihe Hatiboğlu’nun liderliğinde görev yapmış, dilbilimciler arasında yetişmiş ve bir çok özgün esere imza atmış olan Sevgi Özel’in son kitabı “Yalan Dünyasının Yalancıları” 2022 yılında yayınlandı.

Türk Dil Kurumu’nun Dilbilgisi Kolu’nda, Türkiye Türkçesini araştıran dilbilimciler arasında yetişmiş ve Dil Derneği kuruculuğu ve başkanlığı yapmış ve bir çok esere emek vermiş ve yayın yapmış olan Sevgi Özel’in son kitabı “Yalan Dünyasının Yalancıları” ile Prof. Dr. Vecihe Hatiboğlu 2022 Yılı Ödülü’ne layık görüldü.

Türk Dil Kurumu’nda 12 Eylül öncesi ve sonrasında neler olduğu ve oradaki “dil emekçileri”nin neler yaşadığını anlatan Özel, Dil Derneği’nin nasıl kurulduğuna, Bilgi Yayınevi’ndeki “editör” masasındaki deneyimlerinden Ankara’daki yazar ve düşünür çevresine, siyasi ve kültürel ortamın dünden bugüne nasıl değiştiğine dair tüm düşüncelerini bu kitabında anlatıyor.

Sevgi Özel bu kitabında yetkin ve olduğu gibi anlatımı ile 2022 yılında hocası Türkolog, Akademisyen Prof. Dr. Vecihe Hatiboğlu anısına verilen ödülün sahibi oldu.

Prof. Dr. Vecihe Hatiboğlu’nun anısına her yıl bir yazara ödül vermek üzere oluşturulan Anı Armağanı’nda 2022 yılı seçici kurulunda yazar Sayın Serpil Yılmaz, Kitap Kulübü Kurucusu ve Başkanı Sayın Ferah Türel, avukat ve yazar Sayın Ahter Kutadgu ve pek çok yazar yetiştirmiş yılların Türkçe hocası, TDK ve Dil Derneği üyesi Sayın Yusuf Çotuksöken ile yazar, yönetici ve girişimci ve IWF Türkiye Başkanı Sayın Gülden Türktan yer aldı.

Seçici kurul üyesi gazeteci ve yazar Sayın Serpil Yılmaz’a göre Sevgi Özel’in Kırmızı Kedi Yayınevi’nden çıkan son kitabı, “Yalan Dünyasının Yalancıları”; Türkiye’nin 100 yıllık siyasal tarih günceleri arasına girmeyi hakeden derinlikte ve çoklukta; gözlemler, izlenimler, tanıklıklar içeriyor. Sevgi Özel, Dilbilime adanan 33 yıllık meslek yaşamının kapısını, DTCF’deki hocası Prof. Dr. Vecihe Hatipoğlu’nun desteğiyle açıyor. “Sevgi Özel’in Hocası Prof. Dr. Vecihe Hatiboğlu’nu yüzü de yüreği de çok güzel bir kadındı sözleriyle anan Özel, “Yazım Kılavuzu”ndaki yaygınlaşan kuralları belirleyen “ilk” dilcidir. Başka ülkede olsa bir üniversiteye adı verilirdi.” dediğinin altını çizdi.

Liber Kitap Kulubü Kurucusu ve Başkanı Sayın Ferah Türel kitap Ile ilgili görüşlerini “Sevgi Özel Yalan Dünyasının Yalancıları kitabında yakın Türk tarihine ve bu tarihe şekil veren kişilere, dönemin düşünce yapısına ve gelişen olaylara bakmaya davet etmektedir. Ayrıca yine Sayın Ferah Türel “Bilim ve düşünce insanlarının Özel’in anılarında isim isim ayrıntılı paylaşılması okuyucuya ülkenin bugünlere gelmesinde her bir bireyin, kurumun önemini açık ve net anlatıyor” diye ifade etti.

Seçici kurul üyesi Sayın Ahter Kutadgu ise “Sayın Sevgi Özel, “Yalan Dünyasının Yalancıları” kitabında Türk Dil Kurumu’nda bizzat yaşadığı veya tanıklık ettiği Türk Dil Devrimi çabalarını gösteren ya da baltalayan olayları anlatırken bize aynı zamanda bu karşı devrim sürecinin ne kadar planlı ve bilinçli yürütüldüğünü de bu kitapta ortaya koyuyor” dedi.

Seçici kurul üyesi Sayın Yusuf Çotuksöken, “Yalan Dünyasının Yalancıları; herhangi bir anı kitabı olarak değerlendirilemez; ayırıcı özelliği var, o da şu: Kitap, yazarın özel yaşamından sunduğu kesitler yanında, TDK’li yılların arka odasında olup bitenler (yaşananlar, çeşitli dilsel etkinlikler, devrimciler / karşıdevrimciler, karşıtlıklar, yanlış anlamalar, yanlış anlatmalar, yalanlar / doğrular vb), kurumda yaşananlara, yapılan bilimsel, kültürel, sanatsal çalışmalara karşı devrimcilerin tepkileri vb, bir açıdan 1960 ve sonrasının – sınırlı sorumlu – bir tür sivil tarihini de biz okurlara sunuyor… Yine Sayın Yusuf Çotuksöken’e göre kitapta, yetkin bir dil kullanımı öne çıkıyor; özenli, akıcı, yer yer gülümsetici, şaşırtıcı ve yadırgatıcı da olsa, Sevgi Özel’in gözüpek biçemini örneklendiriyor. Dil Devrimi, Türk Dil Kurumunun içinde yaşayarak, içselleştirilmiş yaşantılar / anılar / gözlemler, TDK’ye ve Dil Devrimine yönelik tepki ve saldırılar, vb, kimi zaman anı, kimi zaman deneme, kimi zaman makale tadında anlatılıyor” şeklindeki görüşlerini ifade etti.

Gülden Türktan ise “Sevgi Özel’in Yalan Dünyasının Yalancıları kitabı bir anı bir derlemenin de ötesinde 1960 ve 2020 yılları arasında tanışmış, birlikte çalışmış ve dağarcığına biriktirmiş olduğu kişilerin kişilik envanterinin bir ayna gibi, ya da olduğu gibi, iyi ya da kendi izlemine göre öncelikle etik olmayanın çekinmeden ortaya dökümü ile bir yetkin ya da yetkin zannedildiği kadar yetkin olmayan ayrımı da ortaya koyan bir insanlar ansiklopedisi oluşturmuştur. Prof. Dr. Vecihe Hatiboğlu’nun bayrağını bu kitapla ileri taşımıştır“ dedi.

Sevgi Özel’in Kırmızı Kedi yayınevinden çıkan Yalan Dünyasının Yalancıları kitabı 2022 yılı Prof. Dr. Vecihe Hatiboğlu seçici kurulu tarafından oy birliği ile seçildi ve yılın Prof. Dr. Vecihe Hatiboğlu Anı Armağanı ödülüne layık görüldü.