Petrole ABD ve Çin etkisi…

Petrole ABD ve Çin

etkisi…

 

Necdet SİVASLI

 

Petrol fiyatları, Çin’de corona virüsü kısıtlamalarının gevşetilmesi ve ABD’nin rezervleri için petrol satın alma kararının küresel resesyona dair endişeleri gölgede bırakmasının ardından talebin toparlanacağı beklentileriyle yükseldi.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0,58 yükselerek 79,5 dolar seviyesinde işlem gördü. ABD hafif ham petrolü yüzde 0,9 yükselerek 75 dolar seviyesinde işlem gördü.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 2023 için öncelikleri arasında tüketimin eski haline getirilmesinin bulunduğunu söyledi. Bu taahhüt, Covid vakaları artsa ve yeniden açılma süreci inişli çıkışlı olsa dahi enerji talebini desteklemeye yardımcı olabilir.

ABD Enerji Bakanlığı ise cuma günü yaptığı açıklamada, ABD’de yetkililerin stratejik petrol rezervini yenilemek için harekete geçtiğini söyledi. Bakanlık 3 milyon varillik sabit fiyatlı bir satın almaya başlayacağını duyurdu. Duyuru, Başkan Joe Biden’in Rusya-Ukrayna savaşının ardından hızla artan enerji maliyetlerini azaltma planı kapsamında yapıldı.

Diğer yandan petrol, ABD ve Avrupa’daki resesyon endişelerinin artması ve merkez bankalarının para politikalarını sıkılaştırmaya devam etmesiyle ikinci aylık kaybına doğru ilerliyor.

Buna ek olarak, G7 ve Avrupa Birliği tarafından uygulanan bir fiyat tavanı büyük aksamalara yol açmadı. Büyük alıcılar arasında Hindistan sorun beklemediğini söyledi.

Bloomberg’in aktardığına göre, Singapur merkezli yatırım danışmanlığı firması Saxo Capital Markets Pte’nin piyasa stratejisti Charu Chanana, Çin’in 2023’de temel ekonomik öncelik olarak tüketimi genişletme çabasının petrol için iyi bir talep görünümü çizmeye yardımcı olduğunu söyledi.

Chanana, stratejik rezervlerin yeniden dolum haberlerinin de ham petrolün kazançlarına katkıda bulunduğunu belirtti.