”PİYASADA NAKİT SIKINTISI VAR”

ÖNDER : “BU ÇARK BİR SÜRE İŞLER”

İYİ Partili İş insanı Akif Sarper Önder, Asgari ücret, emekli maaşları ve uygulanan ekonomik politikayı sektörel açıdan değerlendirdi…

Bir yandan maaşlara zam, diğer yanda sektörel anlamda alma gücünü arttırmaktadır. İkisinin arasında doğru orantı söz konusu. Bu çark, mevcut koşullarda bir süre işler ve zamanla etkisini kaybeder. Çalışanları enflasyona karşı koruyacak, bununla birlikte enflasyonu kontrol altında tutabilecek ve iş insanlarının pazarlarda rekabetçi kalmasını sağlayabilecek bir rakam üzerinde çalışılması gereken bir süreç oluşturulmalı diyerek açıklamada bulunan Akif Sarper Önder;  “Asgari ücrete yapılan zam hayata yapılan zammın gerisinde kalmaktadır. Alım gücü sürekli düşmektedir ve yapılan bu zamlar sadece rakamsal değer taşımaktadır. Alım gücü artmadığı sürece maaşlarda sadece sayı değeri yükselmektedir. Yapılan bu zamların çok faydası olmayacağını düşündüğümden, alım gücünü ve insanların yaşam kalitesini arttırmak, buna yönelik yapılacak çalışmaların daha başarılı olacağından eminim. Toplumun çok geniş kesimleri boğuluyor.  Enflasyonla mücadele olacaksa uzun bir müddet kesinlikle zamlar yapılmamalıdır” dedi.

ÖNDER: “KREDİLER ERTELENMEKTE, PİYASADA NAKİT SIKINTISI VAR”

Önümüzdeki günlerde yapılacak seçimlere istinaden bu gün Türkiye’nin durumunu ekonomik olarak yorumlayan Akif Sarper Önder;  “Sektörün içerisindeki sorunları bizzat yaşamaktayım, yaşanan bu sıkıntılar başarılı bir ekonomi yönetimi olmadığının bir göstergesi. Ekonomik anlamdaki değişimler ve ekonominin direksiyonundaki değişimler, iç piyasa ve dış piyasada artık güven kalmadığını göstermektedir. Sürekli yeni bir kredi paketleri açıklanıyor ama bankalar bu parayı biz iş insanlarına ve esnafa ödeyemiyor. Sayısal olarak esnafa bir destek paketi açıklıyorsunuz fakat banka bu krediyi kullandırmıyor. Tabii ki bankada burada kendi adına haklı, çünkü bize vereceği krediyi bizden geri dönüşü olana kadar, değeri kalmadığından kredileri ertelemektedir. Hele ki şu an piyasadaki nakit sıkıntısından dolayı, herkesin ödeme düzeni bozuldu ve haliyle, bu tüm piyasaya yansımaktadır. Eczaneler ilaç, marketler gıda, galerici araç, emlakçı ev satmak istemiyor. Bunların hepsinin temel nedeni de eğer satar isem sattığım malın yerine yenisini koyamam endişesidir. Ev fiyatları – ev kiraları uçtu. Vatandaşın kapıda duran otomobilin masrafını (kasko, sigorta, muayene, bakım) karşılamak bile problem. Raflardaki peynir fiyatları gün gün değişir oldu. Yumurta süt devamlı zam alıyor.  Süt üreticisi yeme yetişemez oldu. Bu problemlerin ivedi çözülmesi gerekmektedir”  şeklinde konuştu.