Deprem ve turizm…

Deprem ve

turizm…

 

Necdet B.SİVASLI

 

Yaşanan depremden sonra Türkiye’ye tatile gelenlerin sayısında düşüş yaşanır mı?

Türkiye yaklaşık 800 bin kilometrekarelik (Tam olarak 783 bin 562 kilometrekare) büyük bir ülke. İstanbul, Antalya, Muğla, İzmir, Kapadokya ve Konya gibi ülkenin önde gelen turizm merkezleri deprem bölgesinin dışında yer alıyor.

Depremin turizm sektörüne etkisini haberleştiren Euronews Türkçe, zor zamanlardan geçen Türkiye’nin turizm sektörünün her zamanki gibi canlı tutmaya çalıştığını belirtti.

2022 yılında Türkiye’nin yüzde 71 artışla 51 milyon ziyaretçi ağırladığına dikkat çekilen haberde “Bu durum doğrudan gelirlere de yansıdı. 2022’de bir önceki yıla kıyasla yüzde 53’lük bir artışla 46 milyar dolar turizm geliri elde edildi. Bu, 38.9 milyar dolarla son rekor olan 2019 yılının rekorunu kıran bir rakam.” ifadelerine yer verildi.

Türkiye ekonomisi içinde turizm gelirlerinin önemli bir rol oynadığı kaydedilen haberde, şu noktaların altı çizildi:

“Ülkeyi sarsan depremler sonrası yabancı turistler Türkiye’nin seyahat için güvenli olup olmadığını merak etmeye başladı.

Türkiye yaklaşık 800 bin kilometrekarelik (Tam olarak 783 bin 562 kilometrekare) büyük bir ülke. İstanbul, Antalya, Muğla, İzmir, Kapadokya ve Konya gibi ülkenin önde gelen turizm merkezleri deprem bölgesinin dışında yer alıyor.

Depremin merkez üssünden bin kilometre uzaklıkta yer alan İstanbul’da, depremde hayatını kaybedenler için tutulan yasla birlikte hayat devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl tek başına 16 milyon yabancı turist ağırlayan metropol, bu yıl da ziyaretçilerini karşılamaya hazır.

Deprem öncesi yerlerini ayırtan turistler, İstanbul’daki rezervasyonları iptal etmedi.

İstanbul’da karşılaştığımız İspanyol turist Marian Catalan rezervasyonuna sadık kalanlardan biri.

Catalan, “Evet, biraz kararsız kalmıştım. Ama her şeyi önceden ayarlamıştık ve deprem bölgesine bin kilometre uzaklıkta olması bizi rahatlattı. Burası güvenli bir ülke ve kesinlikle yeniden gelmek istiyoruz. Çok sevdik.” diyor.

İngiliz turist Debbie Still de her şeye rağmen seyahatini iptal etmeyenlerden. Still, bu zor dönemde Türkiye’yi seyahat etmenin önemli olduğunu vurguluyor: “Buraya geleli daha 24 saat bile olmadı ama şimdiden çok sevdik. Harika bir yer. Türk insanıysa çok kibar, çok candan. Bugün isteyeceğimiz son şey insanların Türkiye’ye gelmemesi olur. Her zamankinden daha çok gelmelisiniz!”

Türkiye’ye seyahat etmek, korkunç depremden etkilenen bölgeler dışında güvenli. Ülkenin önde gelen hava yolu şirketleri ve uluslararası havalimanları normal şekilde çalışmaya devam ediyor. Havas Voyages ve Selectour Başkanı Laurent Abitbol gibi uzmanlar da bunun üzerinde duruyor:

“Herhangi bir iptal olmadı, insanlar gidebiliyor. Depremin Türkiye’nin turizm noktalarına bin kilometre uzaklıkta meydana geldiğini bilmek gerekiyor. Rezervasyonlarda herhangi bir düşüş olmadı. Her gün Türkiye’ye gitmek için kayıt yaptıran yüzlerce müşterimiz oluyor. Türkiye’ye seyahatlere devam etmek çok önemli.”

Turizm 2023 yılında pandemi öncesi seviyelere dönme yolunda ilerliyor ve ülke de bu doğrultuda gitmeye devam etmek istiyor.”