Ruslar Antalya’dan vaz geçmiyor…

Ruslar Antalya’dan

vaz geçmiyor…

 

Necdet B.SİVASLI

 

Rus hava yolu Aeroflot, 2023 yaz sezonu Antalya uçuş programını genişletme kararı aldı. Nisan ayından itibaren uçuşları kademeli olarak artıracak olan şirket, bu kapasitenin büyük kısmını tur operatörlerine blok koltuk olarak sunacak, küçük bir kısmını ise kendisi satacak. Rus seyahat uzmanları, mevcut durumda Türkiye’ye dönük yaz sezonu uçuşlarının yeterli olmadığını, bu nedenle bilet fiyatlarının yüksek olduğunu ifade ediyor.

Moskova-Antalya arasındaki uçuşlarında Boeing-737 veya Airbus A320 gibi dar gövdeli uçakları kullanan Aeroflot, 26 Mart’tan itibaren yaz programının başlamasıyla günde iki uçuş yapmaya başlayacak. Nisan’ın 22’sine gelindiğinde uçuşlar bu sefer geniş gövdeli Airbus A330’larla yine günde iki olarak yapılacak. 28 Nisan’dan Mayıs tatili sonuna kadar uçuş sayısı günlük 4’e çıkarılacak ve bu uçuşların üç tanesi Airbus A330 ve Boeing-777 uçaklarla icra edilecek.

Aeroflot, mayıstan sonraki aylarda, yaz sezonu boyunca, Antalya’ya günde 5 veya 6 uçuş gerçekleştirecek. Şirketin bu frekanslarla yapacağı Antalya uçuşları 28 Ekim’e kadar devam edecek.

2022 yılında kadar Türkiye’nin en büyük turizm pazarı olan, Ukrayna savaşı nedeniyle Türkiye’deki payı düşerek ikinciliğe gerileyen Rusya’da neredeyse hiç satış olmadığı belirtiliyor.

PEGAS Touristik BDT ülkeleri sorumlusu Orhan Sancar ve Intourist Şirketler Grubu Genel Müdürü İsmail Bölükbaşı, satışların neden zayıf olduğunu  anlattı.

Rusya’da Türkiye tatili fiyatlarının ruble bazında yüzde 50-100 arasında arttığına dikkat çeken İsmail Bölükbaşı “Covid döneminde ve ardından Ukrayna sorunu nedeniyle destinasyonlar bir süre kapanınca insanlar ödedikleri paraları uzun zaman geri alamadılar. Dolayısıyla yurt dışına olan tatil alımları son 1-4 haftaya sıkıştı” dedi.

Rusların genel belirsizlik, NATO ile yaşanan sorunun daha ne kadar süreceği ve nereye evrileceği ile ilgili endişe duyduğunu, bu nedenle erken tatil satın almaya yanaşmadığına dikkat çeken Bölükbaşı euronun 80 rubleye ulaştığının da altını çizdi. Bölükbaşı ayrıca, şu anda en fazla satışın, uygun fiyatlı olması nedeniyle, Abhazya’ya yapıldığını söyledi.

Orhan Sancar ise Rusya’da şu anda yoğun şekilde Tayland tatili satıldığını bildirdi. Rusya’daki Azur, Red Wings, PegasFly gibi charter hava yolu şirketlerinin Phuket ve Pattaya gibi destinasyonlara yoğun uçuş yaptığını kaydeden Sancar, ayrıca Kazakistan üzerinden VietJet ile yapılan Vietnam tatil programının da Ruslar arasında popüler olduğunu belirtti.

Bir yandan Mısır’a da uçuşların yapıldığını ancak yoğunluğun az olduğunu söyleyen Sancar, Ukrayna ve Suriye hava sahalarının kapalı olmasından dolayı yolculuk süresinin uzadığını, Mısır’ın pazar payının büyük oranda Tayland’a kaydığını bildirdi. “Tayland’da otellerin yüzde 50’ye yakını açık ve dolmuş durumda oteller.” diyen Orhan Sancar, devamında şu noktaların altını çizdi:

 “İç turizmde Soçi ve Abhazya yoğun satış alıyor. Tayland’da otellerin yüzde 50’ye yakını açık ve dolmuş durumda. 20 Mart’tan itibaren Çin’in popüler resort bölgesi Hainan uçuşları da başlıyor. Kazakistan ve Rusya’nın yakın bölgelerinden oraya uçuş 4 saat. Pandemi öncesinde Ruslar Hainan’a  yoğun ilgi gösteriyordu ama pandemiden beri uzun zamandır kapalı. Tur operatörleri henüz planlama yapmadı ama hava yolu şirketleri oraya uçuş planları yapıyor. Tayland Mısır’ın yerini aldı. Küba’ya ANEX ve PEGAS’ın yoğun programı var. Bir de Venezuela’nın resort bölgelerine uçuyorlar.”