HOCALARIN HOCASI RESSAM TURAN EROL ÇANKAYA’DA ANILDI

HOCALARIN HOCASI RESSAM TURAN EROL ÇANKAYA’DA ANILDI

 

Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli ressamlardan Turan Erol, Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde anıldı.  Öğrencileri ve sevenlerinin katıldığı etkinlikte  Turan Erol’un kişiliği, sanatı ve hocalığı anlatıldı. 

 

Ünlü ressam Turan Erol Çankaya’da düzenlenen etkinlikle anıldı. 16 Şubat 2023 tarihinde 96 yaşında aramızdan ayrılan büyük ressam, akademisyen ve öğretmen Turan Erol için Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde anma toplantısı düzenlendi.

 

Öğrencileri ve sevenlerinin katıldığı etkinliğe ressam Celal Binzet, heykeltıraş Prof. Dr. Refa Emrali, ressam Prof. Dr. Zafer Gençaydın, akademisyen ve ressam Nur Gökbulut, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ankara Temsilcisi Şükrü Küçükşahin ve sanat tarihçisi Prof. Dr. Günsel Renda katıldı. Sanat tarihçisi ve akademisyen Dilek Şener’in moderatörlüğünü yaptığı etkinlik,  6 Şubat depremlerinde yaşamını yitiren vatandaşlar ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşları için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

 

BIRAKTIĞI BOŞLUK ÇOK BÜYÜK

Etkinlikte söz alan sanat tarihçisi Prof. Dr. Günsel Renda, Turan Erol’un, Ankara sanat nabzını tutan sanatla ilgili hemen tüm çevrelerin tanıdığı önemli bir sanatçı olduğuna vurgu yaptı. Ressam Prof. Dr. Zafer Gençaydın ise, “Bir sanatçıyı tanımak bir dünyayı keşfetmek demektir bence. Bu bakımdan, Turan Hocam ve son yıllarda Ankara çok büyük kayba uğradı. Turan Hocamın kaybı ve bıraktığı boşluk çok büyük. Türk resminde, özellikle Cumhuriyet sonrası resminde Turan Hoca’nın çok büyük bir izi vardır” dedi.

 

TURAN HOCA GAZİ’NİN ATEŞİNİ HARLAYALANLARDANDI

Gazi Üniversitesi Resim Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapan ressam Nur Gökbulut da Turan Erol’un, Anadolu’nun ortasına kurulmuş bir ocak olan Gazi Üniversitesi’nin ateşini harlayanlardan olduğunu belirterek, “Turan Hoca, şu anda burada olan ya da olmayan insanlara verdiği, onlarla paylaştığı değerler olmasaydı, şu an aramızda bulunan bir çok güçlü ismi, birçok sanat eğitimcisini var edemezdi” dedi.

 

TURAN EROL SANAT ATÖLYESİ GENÇLERİ YETİŞTİRİYOR

Erol’un aramızdan ayrılmasından bir süre önce Çankaya Belediyesi tüm Türkiye’ye örnek olacak bir projeye imza atarak Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde hizmet veren ve Turan Erol’un adını taşıyan sanat atölyesini hizmete açmıştı. Güzel Sanatlar liseleri ile üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerine ücretsiz olarak öğrencileri hazırlayan sanat atölyesinin açılışını da Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ile Erol birlikte gerçekleştirmişlerdi.

Temel sanat eğitimi, sanat tarihi, model/imgesel çizim ve heykel derslerinin verildiği atölyede öğrencilere bütün disiplinleri tanıma fırsatı da sunuluyor. Atölyede ayrıca, sanat bölümlerine hazırlanan gençlere rehberlik desteği de veriliyor.

Turan Erol’u anma gününde, adını taşıyan sanat atölyesinin öğrencileri de Erol’un karakalem portresini çizdiler.