“2023 turizm sezonu iyi geçecek.”

“2023 turizm sezonu

iyi geçecek…”

 

Necdet Buluz

 

Turizm ile ilgili yazılarımızda baştan bu yana söylediğimiz şu:

“2023 turizm sezonu iyi geçecek.”

Geçen sezon Almanya’dan beklentilerimizde hedef tutturamadık. Grevler çok etkili oldu. Ancak şu anki rakamlar sevindirici.

Pandemi ve savaşa rağmen Almanya’dan sevindirici haberler geliyor. İngiltere’den de rezervasyonlarda patlama yaşanıyor.

Şu konu da önemli:

Antalya her şey dahil sistemde ipi göğüslüyor. Antalya ve Alanya’da yeni oteller de misafir ağırlamaya hazırlanıyor.

Bodrum zengin turist ağırlamaya hazırlanıyor. İngiltere ve Rusya başta olmak üzere doğrudan uçak seferlerinde artış olacak. Bodrumlu otelciler ve turizmciler yeni sezon hazırlıklarını tamamladı.

Corona pandemisinden sonra işleri yeniden yoluna giren Alman hava yolu Lufthansa, 2023 beklentisini yükseltti. Lufthansa CEO’su Carsten Spohr “Büyük iyileşme sağladığımız ilk çeyrekteki güzel başlangıçtan sonra, yaz aylarında seyahat patlaması ve gelirlerimizde rekor artış yaşanmasını bekliyoruz.” dedi.

Kısa ve orta mesafe turistik destinasyonlara dönük talebin iyi olduğunu ve bu güzergahlarda şimdiden 2019’un üzerine çıkıldığını kaydeden Carsten Spohr, şirketin gelirlerinin de yüzde 40 artışla 7 milyar euroya yükseldiğini anlattı.

Geçen yılın ilk çeyreğinde 13 milyon olan Lufthansa Grubuna bağlı hava yolları ile seyahat eden yolcu sayısının bu yılın aynı döneminde 22 milyona çıktığını söyleyen Lufthansa CEO’su Spohr, yüksek talep sayesinde hava 2019’daki kapasitenin yüzde 75’ine ulaşıldığını, 2022’nin ise yüzde 30 üzerine çıkıldığını söyledi.

Turizmciler de yeni sezondan umutlu.

Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde 577 milyon euro olan şirketin faiz, amortisman ve vergi öncesi (FAVÖK) zararı bu yılın aynı döneminde 273 milyon euroya gerilerken net kayıplar ise yüzde 20 düşüşle 467 milyon euroya geriledi. Bu da büyük oranda mevsimsel etkiler, operasyonel istikrara yapılan yatırımlar ve grevlerden kaynaklandı.

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Mayıs ayı geleneksel öğle yemeği Miracle Resort Hotel’de gerçekleştirildi. Yemeğe TÜROFED geçmiş dönem başkanı; Cumhuriyet Halk Partisi Antalya 1. Sıra Milletvekili Adayı Sururi Çorabatır da katıldı.

Açılış konuşmasını POYD Başkanı Ülkay Atmaca yaptığı yemekte turizmcilere seslenen Sururi Çorabatır, yıllardır başta AKTOB ve TÜROFED olmak üzere farklı STK’larda turizmin gelişimi için çalışmalar yaptıklarını belirterek bu hizmet aşkını artık bir milletvekili olarak farklı bir boyuta taşıyacağını ve bu gelişim sürecinin sürdürülebilir kılınması adına tüm gücüyle çalışacağını söyledi.

Turizmin ve turizm sektör paydaşlarının kendisi için özel olması sebebiyle meslektaşları arasındayken duygu dolu anlar yaşadığını ifade eden Çorabatır, turizm sektörünün Türkiye’nin lokomotif sektörü olmaya devam edeceğini dile getirdi.

Çorabatır: “Pandemi ve Rusya-Ukrayna çatışmasına rağmen Türkiye turizmi emin adımlarla ilerlemeye devam etti. Başta TÜROFED, AKTOB ve POYD olmak üzere, turizmciler olarak çok çalıştık, 2022 iyi geçti. 2023’ten de beklentilerimiz yüksek ve daha çok çalışacağız. Yolumuz açık.” dedi.

Özetleyelim:

Geçen sezonu zorlukla mücadele ederek kapatan sektör temsilcileri, ekonomik açıdan bu sezon karlarını katlayacaklarını vurguluyor.

Ortak ses şu:

“2023 turizm sezonu iyi geçecek.”