“Antalya’da Ukrayna’nın yerini İngiltere alacak…”

“Antalya’da

Ukrayna’nın yerini

İngiltere alacak…”

 

Necdet Buluz

 

Rusya-Ukrayna savaşı turizmi de vurdu. Ukraynalıların daha önce Antalya’yı mesken tutmaları ve tatil için bu noktaya akın etmesinin önünü geleceği belirsizleşen savaş tıkadı. Her ne kadar savaş Ukraynalıları durduramadıysa da Antalya eskiyi arar hale geldi. Sektör temsilcileri şimdi Ukrayna’nın yerini İngiltere’nin dolduracağını söylüyor.

İngiliz turistte hedef de belirlenmiş.

Bu sezon İngiltere’den Antalya’ya 1.5 milyon turist bekleniyor.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Kaan Kavaloğlu, 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 45, 2019 yılına göre ise yüzde 10 fazla turist sayısıyla devam ettiklerini anlatırken, Antalya’nın yabancı turist sayısında yeni rekorlara açık olduğunu söyledi.

Bölgenin iki kaynak pazarı Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ortamı devam ederken, diğer ülkelerden gelen turistler bu ülkelerin yerini almaya başladı.

Kavaloğlu, ocak-nisan arasındaki süreçte Alman turistlerin Rus turist sayısını geçtiğini vurguladı. İngiltere ise Antalya için en büyük üçüncü pazar haline geldi. Kavaloğlu, “İngiltere’den konulan uçak sayısı sezon başında oldukça yüksek öngörülmüştü. Bu öngörüler doğrultusunda 12 ayda Antalya’da 1.5 milyonu geçen sayıda İngiliz turist ağırlamayı bekliyoruz. Bu sayede İngiliz turistler bölgede Ukraynalı turistlerin yerini almış olacak” dedi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Batı Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özgen Uysal, bölgeye gelişlerin diğer yıllara göre daha erken başladığını söyledi. 17 Mart’ta İngiltere’den ilk uçağın indiğini anlatan Uysal, depremler ve seçim sürecindeki rezervasyon akışının yavaşladığını ifade etti. Uysal, “Yıl geneli için bölge özelinde dış pazarlardan gelecek uçak sayısının arttığını görüyoruz. Genel olarak dış hatlarda yüzde 30’dan fazla uçuş artısı var. Turizmde rekorlar yılı olan 2019 yılını geçeceğimizi düşünüyoruz. Çünkü artan uçuşlar, yabancı operatörlerin de Türkiye için daha fazla talep öngörüsünden kaynaklanıyor” diye konuştu.

Sezonda şu ana kadar İngiliz ve Alman turistlerin ağırlığı olduğunu vurgulayan Touristica ve Diana Travel Yönetim Kurulu Başkanı Burak Tonbul, haziran itibarıyla çok hızlı ve dolu geçecek bir sürece girileceğini dile getirdi. Tonbul, “Farklı pazarlarda da talep yükseliyor. Yabancı operatörler, havayolları tarafından zaten sezon için Alman ve İngilizler turistler tarafında iyi kapasiteler açılmıştı. Buna yeni havayolları da dahil oluyor. Örneğin Rusya’da Türk bayraklı iki yeni havayolu uçuş yapıyor. Daha önce Antalya uçuşuna ara veren Alman bir havayolu da başladı. Ciddi anlamda koltuk sayısı arttı” dedi.

Antalya arasında günde 5 uçuş yapıyor. Şirket ayrıca Moskova’dan İstanbul, Bodrum ve Dalaman’a da günlük uçuyor. Haziran ayına gelindiğinde Aeroflot’un Moskova-Antalya hattındaki günlük uçuş sayısı 8’e çıkacak.

Türk Hava Yolları ise iki şehir arasında günde 6 uçuş (4’ü ANEX, Pegas ve Coral için charter, 2’si ise tarifeli) gerçekleştiriyor. Türk Hava Yollarının uçuşları, onun bütçeli yan kuruluşu Anadolu Jet tarafından icra ediliyor.

AZUR Air de Moskova-Antalya programını başlattı. Şirket, haftanın 7 günü olarak başlayan uçuşların haftada 10’a çıkarıldığını açıkladı. Yüksek sezonda ise Coral Travel, Fon & Sun ve Loti için uçacak olan şirket sezonda iki şehir arasında haftada 20 uçuş yapmayı hesaplıyor.

Moskova’dan Antalya’ya ayrıca Domodedovo’dan S7 Airlines, IrAero, Yamal ve Pegasus Hava Yolları; Vnukovo’dan Pobeda, Zhukovsky’den Red Wings ve Sheremetyevo’dan ise Corendon ve Southwind Hava Yolları uçuşlar yapıyor.

Moskovalılar ayrıca Aeroflot, THY ve Red Wings ile Dalaman’a; Aeroflot, AZUR Air, THY ve Pegasus ile Bodrum’a ve Red Wings ile İzmir’e uçabiliyor.

Öte yandan Türk charter şirketi Tailwind, ANEX Tour işbirliğinde Moskova-İzmir charter uçuşları yapıyor. İzmir uçuşlarının sadece charter değil, Rusya’dan uçuş yapılamayan Avrupa ülkeleri için önemli bir bağlantı noktası olması bekleniyor.

2023 yılında Rusya genelinde Türkiye yönüne haftada 1150-1200 uçuş yapılması bekleniyor. Bu uçuşlardan 750’sini Rus, 400’ünü ise Rus hava yolu şirketleri yapacak. Geçtiğimiz yıl bu sayının haftalık 750-800 civarında olduğu ifade ediliyor.

Peki Almanya pazarı ne durumda? Kısaca ona da baklaım:

Paskalya dönemindeki yoğun talebin de etkisiyle Almanya’da nisan ayı tatil satışları pandemi öncesi seviyenin yüzde 2 üzerine çıktı.

TATS tarafından açıklana ‘Turizm Satış Endeksi’ raporuna göre, şubat ve mart aylarında pandemi öncesinin üzerine çıkan Almanya’daki tatil satışları nisan ayında da aynı tempoda devam ederek 2019’un aynı ayının yüzde 2 üzerine çıktı.

Almanya’da genel seyahat satışları 2022 yılının nisan ayına kıyasla yüzde 22,6 oranında artarken; artış miktarı kruvaziyer + turizmde yüzde 16,5, sadece kruvaziyerde yüzde 60, uçak biletinde yüzde 27,6 ve tren/arabada yüzde 19,2 olarak kayıtlara geçti.

2019 yılının nisan ayıyla kıyaslandığında ise genel seyahat satışlarının yüzde 2,1 daha yüksek olduğu görülüyor. Turizm + kruvaziyer satışları 2019’un nisan ayının yüzde 9,3 gerisinde kalırken, sadece kruvaziyer satışları yüzde 7ü,3, uçak bileti satışları yüzde 7,6 ve tren/araba yüzde 14,5 artış gösterdi.