Eğitim, bütçeleri kemiriyor…

Eğitim, bütçeleri

kemiriyor…

 

Necdet Buluz

 

Türkiye’nin ekonomisi masaya yatırıldı. Konu ile ilgili olarak da bir rapor yayınlandı. En büyük harcama grubunun da eğitim olduğuna vurgu yapıldı.

Sosyal Demokrasi Vakfı’nın yayımladığı raporda, ekonomik kriz ve enflasyon nedeniyle, ‘orta sınıf’ın yoksullaştığı vurgulandı. Araştırmaya katılanlar yalnızca temel ihtiyaçlarını giderebildiğini kaydederken, yüzde 56’sı ise kahvaltı yapmadığını belirtti.

Sosyal Demokrasi Vakfı’nın (SODEV) yayımladığı raporda, orta ve üst sosyoekonomik statü grubunun giderek yoksullaştığını ortaya koydu.

 

Vakfın “Orta ve Üst Sosyoekonomik Statü Grubunun Yoksullaşması” raporuna göre, AKP son 20 yılda sosyal geçişi ortadan kaldırarak orta ve üst sınıfı, yalnızca temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma getirdi.

 

SODEV Başkanı Rasim Şişman, AKP iktidarının halkın son 20 yılını yoksullaştırdığını, fırsat eşitliğinin yok edildiğini, sosyal geçişin ortadan kaldırıldığını ve ailesinden daha eğitimli ama daha yoksul bir toplumun yaratıldığını belirtti. Orta gelir grubunun olmadığı yerde toplumsal adaletin, refahın olmayacağının da altını çizen Şişman, raporla birlikte çıkan en geniş sonucun orta ve üst sınıfın yoksullaşmasının artmasıyla yalnızca temel ihtiyaçlarını karşılama noktasına geldiğini aktardı.


Orta ve üst gelir grubundaki kişilerle yapılan araştırmada ‘Sizce Türkiye’nin en önemli sorunu nedir’ sorusuna katılanların yüzde 48.8’i ekonomi olarak cevap verdi.

 

Araştırmaya katılanların yüzde 10.1’i enflasyon derken yüzde 8’i adalet olduğunu belirtti. Mutluluk düzeyiniz nasıl değişim gösterdi sorusuna ise araştırmaya katılanların yüzde 72.3’ü azaldı ve çok azaldı görüşünü belirtti. Yaş skalası yükseldikçe bu oranın artması ise dikkat çekti.

 

65 yaş ve üzeri katılımcılarda bu oran 81.5’a kadar yükseldi. ‘Araştırmanın orta ve üst gelir grubu ile yapılmasına rağmen hangi gelir grubunda hissediyorsunuz’ sorusuna yüzde 60.9’u düşük ve çok düşük cevabını verdi. Aaştırmaya katılanların yüzde 26.5’i araba almayı hayal olarak görürken, ev almayı hayal görenler yüzde 17.8, tatile çıkmayı hayal görenler yüzde 13.2 oldu. 


Araştırmada sağlık, giyim, ayakkabı, fatura, ulaşım, kültür-eğlence, eğitim ve kişisel bakım gibi harcamaların karşılanmasının zor olduğu belirtildi.

Raporda, en büyük harcama kaleminin eğitim olduğu vurgulanırken diğer ihtiyaçlardan da öne çıkan kısılmalar olduğu vurgulandı. Kısılan harcamalardan dikkat çekenler, şöyle oldu:

“Yüzde 56.1’i kahvaltı öğününü çok azalttığını veya bıraktığını belirtti. Yüzde 68.6’sı kıyafet alışverişini çok azalttığını veya bıraktığını söyledi. Yüzde 67.7’si kırmızı et tüketimini azalttığını veya bıraktığını belirtti. Kişisel bakım ve kozmetik harcamalarında da yüzde 67.4’ü zorlandığını ve çok zorlandığını ifade etti. Eğitimde ise 18-24 yaş aralığının yüzde 75.3’ü çok zorlanıyorum veya zorlanıyorum derken katılanlarda toplam oran yüzde 62.4 oldu. Kültür eğlence ve sağlıkta bu gelir grubunun çok zorlandıkları arasında. Katılanların yüzde 61.5’i kültür ve eğlencede zorlandığını veya çok zorlandığını söylerken, sağlıkta bu oran yüzde 71.3 oldu. “Çocukların ihtiyaçlarında da çok zorlanıyorum” diyenler yüzde 29.7 olurken zorlanıyorum diyenler yüzde 38.5 oldu.”