“Turizmde sevinmek için daha erken…”

“Turizmde sevinmek

için daha erken…”

 

Necdet Buluz

 

 

Turizmde sıkıntı şu:

Aşırı maliyet artışları sorunlar devam ediyor. Sektör temsilciler maliyet artışlarında orta vadede sonun olacağının altını çiziyor. Bu da turizmde sevinmek için zamana ihtiyaç olabileceğini gösteriyor.

Turizm endüstrisi koronavirüs krizini geride bırakmış ve sektör yeniden canlanmaya başlamış olsa da, Berlin’de gerçekleştirilen 24. Turizm Zirvesinde turizm sektörüne ilişkin açıklamalarda bulunan Alman Seyahat Endüstrisi Turizm Derneği (BTW) Başkanı Sören Hartmann sevinmek için henüz erken olduğunu kaydetti. 

Turizm endüstrisi koronavirüs krizini geride bıraktığını ve sektörün yeniden canlanmaya başladığını belirten Hartmann, canlanmakta olan sektördeki talep artışının çoğunlukla insanların pandemide seyahate hasret kalmasından kaynaklandığını ve dolayısıyla sevinmek, kutlama yapmak için henüz erken olduğunu söyledi. Hartmann, pandemi krizi atlatılmış olsa da sektördeki aşırı maliyet artışı gibi sorunların devam etmekte olduğunu belirtti.

Maliyet artışının getirdiği fiyat artışının orta vadede bir sorun olacağını belirten Hartmann, fiyat artışları sebebiyle tüketicilerin seyahat edememesi tehlikesi konusunda sektörü uyardı ve düşük bütçeli tüketicilerin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Sektör, siyasilerin yardımlarının da etkisiyle beklenilenden daha dayanıklı olduğunu göstermişti.

Endüstriye daha sürdürülebilir, daha dijital ve bazı konularda daha şeffaf olma çağrısı yapan Hartmann; turizmde sürdürülebilir değişim için kararlı, hedef odaklı ve kendi kaderini belirleyebilen bir yaklaşım gerektiğini belirtti.

Hartmann, ”Kendimiz için, tüketiciler için ve destinasyonlar için artık hareket geçme zamanı. Dizginleri elimize almak zorundayız. Mümkün olan her yerde sürdürülebilir değişim için mücadele etmeliyiz ve bu işi çok ciddiye almalıyız. Üstünkörü çabalar yetmez.” şeklinde konuştu. 

Seyahat endüstrisinin kendi başına istikrarı yakalayamaması halinde siyasilerin bu konudaki müdahalesinin şaşırtıcı olmadığını belirten Hartmann, “Siyasiler bize karşı çıksalar da bize aşırı yük olmamalılar.” açıklamasını yaptı.

Bu arada TUI grubun Türkiye’ye getireceği turist sayısı da belli oldu. Grup 2023 Türkiye hedefini 2.2 milyon turist olarak açıkladı

TUI Grubunun üst yöneticileri, Antalya-Belek’teki Rixos Premium Hotel’de düzenlenen “Partner Update” etkinliğinde Türk turizmcilerle bir araya geldi. Toplantıya Pazarlardan ve Havayollarından Sorumlu TUI Grup CEO’su David Burling, TUI Grup Ürün ve Satın Alma Direktörü Helen Caron, Merkez Bölge CEO’su Stefan Baumert, Kuzey Bölgesi CEO’su Andrew Flintham ve TUI Hollanda Genel Müdürü Arjan Kers katıldı.

TurizmDays’te yer alan habere göre TUI Grubunun Merkez Avrupa CEO’su Stefan Baumert, 2022 yılında Türkiye’ye en fazla turist getiren tur operatörünün TUI olduğunu söyledi. Baumert “ Ancak pandemi de ikinci sıraya düştük. 2023 yılında yeniden Türkiye’de birinciliği ele aldık. TUI Grubu, Avrupa’nın Türkiye’de faaliyet gösteren en büyük turizm işletmesidir ve 2023 sezonu için 14 kaynak pazardan ülkeye seyahat eden 2,2 milyondan fazla konuğu ağırlayacaktır. Bu, 2019’a kıyasla yüzde 44’lük bir artışa işaret ediyor’’ dedi.

Şirketin Pazarlardan ve Havayollarından Sorumlu TUI Grup CEO’su David Burling ise 2024 yılında Türkiye’de 2023 yılına göre yüzde 19’luk bir artış hedeflediklerine dikkat çekerek, “Bütün kaynak pazarlarımızdan Antalya ve Dalaman’a tatil talebinde artışlar var. TUI Grubu Robinson, Magic Life, TUI Suneo ve TUI Blue gibi 30 otelden oluşan portföyü ile Türkiye’de önemli otel yatırımlarına sahip tek Avrupalı tur operatörü grubu. TUI’nin Türkiye ile ilişkisi 35 yılı aşkın bir geçmişe sahip.” diye ifadelerini kullandı.

Jet2 ve Jet2 Holidays, 2024-25 kış programını Birleşik Krallık’ın 11 havalimanından satışa açtı. Şirketten yapılan açıklamada, güçlü talebe yanıt olarak tarihindeki en büyük kış programını hazırladığını ve tarihinde ilk defa bir kış programını bu kadar erken satışa açtığını açıkladı.

Jet2 ve Jet2 Holidays 2024-25 kış sezonunda Belfast International, Birmingham, Bristol, East Midlands, Edinburgh, Glasgow, Leeds Bradford, Liverpool John Lennon, Manchester, Newcastle International ve Stansted havalimanlarından, kasım başından 2024 yılının Mart sonuna kadarki dönem için planladığı 3,7 milyon koltukla 120 destinasyona operasyon yapacak.

Jet2 ve Jet2 Holidays’in yapacağı 2024-25 kış operasyonunda İspanya anakarası, Kanarya Adaları, Balear Adaları, Türkiye, Madeira, Portekiz ve Kıbrıs başı çekecek.