Umudumuz İngiliz turistler…

Umudumuz İngiliz

turistler…

 

Necdet Buluz

 

Turizm sezonu bu yıl hareketli geçecek. Otel fiyatlarının artması ve tüm olumsuzlara rağmen Türkiye yine de tercih ediliyor.

Yapılan rezervasyonlar ve hazırlıklar İngiltere’den beklenenin üzerinde turistin geleceği yönünde. Savaş nedeni ile Rus turistlerdeki sıkıntıların İngiliz turistlerle giderilmesi yönünde. Bir ara sıkıtı yaşanan İngiltere’den Antalya, Bodrum ve Dalaman’dan doğrudan uçak seferleri başlıyor.

İngiltere’nin en büyük tur operatörü Jet2 Holidays’i de bünyesinde barındıran hava yolu şirketi Jet2, 2024 yılında Türkiye operasyonlarını daha da genişletiyor. Şirket, 2024 yılından itibaren Liverpool’dan AntalyaBodrum ve Dalaman’a operasyon başlatıyor.

Jet2’nun Liverpool-Bodrum uçuşları 1 Mayıs 2024’te başlayacak. Çarşamba ve pazar günleri olmak üzere haftanın iki günü icra edilecek uçuşlar, 2 Kasım’a kadar devam edecek.

Jet2, Liverpool-Dalaman uçuşlarına ise haftada iki sefer olarak 29 Mart 2024’te başlayacak. Mayıs’ta 3, Haziran’dan itibaren de haftada 4 sefer olarak yapılacak uçuşlar yine 2 Kasım’a kadar devam edecek.

29 Mart’ta başlayacak olan Liverpool-Antalya uçuşları ise ilk etapta haftada 2, nisan itibariyle de haftada 4 sefer olarak icra edilecek ve 15 Kasım’a kadar sürecek.

İngiliz hava yolu Jet2 ve tur operatörü Jet2 Holidays CEO’su Steve Heapy, rezervasyonların neredeyse normale döndüğünü bildirdi.  

Pandemi döneminde yaşanan operasyonel sorunlar ve belirsizlikler nedeniyle insanların kalkışa yakın zamanlara rezervasyon yaptığını kaydeden Steve Heapy “Müşteriler artık gelecek yaz yapacağı tatili bu yaz döneminde güvence altına almak istiyor. Geçen yıl yaşanan uçuş aksamaları olmazsa, pandemi giderek anılarda kalacak.” diye konuştu.

Şubat ayında yaşanan yıkıcı depremin ardından düşüş yaşanan Türkiye rezervasyonlarının artık toparlandığını kaydeden Heapy “İptaller kısa sürede telafi edildi ve rezervasyonlar normal seviyeye döndü. Türkiye yeniden olduğu seviyeye kavuştu. Türkiye’yi desteklemek için en önemli yol oraya rezervasyon yapmak. Çünkü ülke ekonomisinin desteğe ihtiyacı var. Büyük bir uygun fiyatlı destinasyon olan Türkiye’yi turizmde iyi bir yıl bekliyor.” ifadelerini kullandı.

Bu arada şunu da unutmayalım:

Türkiye, dünya turizminde turist ağırlamada dördüncü ülke konumuna geldi.

Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), 2022 yılının turizm verilene ilişkin bir rapor yayınladı.

Rapora göre, 2022 yılında turizm 2019’un yüzde 34 gerisinde kaldı.

Dünya genelinde 963 milyon kişi seyahat etti ve toplam harcama miktarı 1 trilyon 12 milyar dolara ulaştı. Kişi başı ortalama harcama ise 1051 dolar oldu.

Açıklanan rapora göre en çok ziyaret edilen ülkeler sırasıyla FransaİspanyaABD ve Türkiye oldu.

Türkiye’yi 2022 yılında 50 milyon 450 bin turistin ziyaret ettiği belirtilen raporda Türkiye’nin kişi başı ortalama harcamada ise 816 dolarla 7’nci sırada yer aldığı ifade edildi.

Öte yandan Akdeniz yüzde 28’le en çok tercih edilen bölge oldu.

Turistlerin yüzde 67’si Avrupa’yı, yüzde 16’sı Amerika’yı, yüzde 10’u Asya’yı, yüzde 7’si Ortadoğu’yu ve yüzde 5’i Afrika’yı tercih etti.

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkan Yardımcısı Artur Muradyan, Türkiye tatil paketlerindeki fiyatların düştüğü ile ilgili değerlendirmesinde, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) halen Türkiye’den daha ucuz olduğunun altını çizdi.

Izvestia gazetesi ile yaptığı bir röportajda Türkiye ve BAE arasındaki tur fiyatlarını karşılaştıran Muradyan, “Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki benzer kalite ve hizmetlere sahip otellerin fiyatı, Türk otellerin sunduğu fiyattan halen yüzde 15-20 daha ucuz. BAE’de düşük sezonun başlaması nedeniyle indirimler başladı” diye konuştu.

GazetenRu’da yer alan habere göre Muradyan, Türkiye tatili fiyatlarının özellikle mayıs tatillerinde arttığını vurguladı.

Muradyan, açıklamasında, “BAE’de sonbahar ve kış aylarında dinlenmek daha keyifli ama bu dönemde otel fiyatları Ruslar için çok daha yüksek. Şu anda ise indirimli. Turistler öğle saatlerinden önce ve akşam saatlerinde denizde yüzmeyi tercih ediyor ve gün içinde klimalı odalarda ya da alışveriş merkezlerini ziyaret ederek vakit geçiriyor. Dubai ayrıca bir dizi gece plajı açarak alternatif yarattı” ifadelerini kullandı.