Türkiye, Rusya’da turist kaybedecek mi?..

Türkiye, Rusya’da turist

kaybedecek mi?..

 

Necdet Buluz

 

Rus turistler için Gürcistan kapıları açılıyor. 2019’dan bu yana Ruslar için girilemeyen Gürcistan şimdi Rusların ilgi odağı oldu.

Şunu hemen ekleyelim:

Gürcistan 12 ay turist alan bir destinasyon. Hafta sonlarını değerlendirmek isteyen Rus turistler  Avrupa’ya bir alterntif olarak da öne çıkıyor.

Türkiye Ruslar için önemli ama fiyatların yüksekliği düşündürüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus havayolu şirketlerinin Gürcistan’a uçuş gerçekleştirmesini engelleyen yasağın 15 Mayıs’tan itibaren kaldırılması ve Gürcistan vatandaşları için vize serbestisi getiren kararnameleri imzalamıştı.

ATOR Başkan Yardımcısı ve Space Travel’ın Genel Müdürü Artur Muradyan, kısıtlamaların kaldırıldığı Gürcistan destinasyonunun Ruslar arasında son derece popüler olduğuna dikkat çekti.

Rusya‘nın Gürcistan’a dönük uçuş kısıtlamalarını kaldırmasının sektör tarafından memnuniyetle karşılandığına işaret eden Muradyan “2019 yılından bu yana tur operatörleri Gürcistan’a tur düzenleyemiyordu. Oraya gidecek Ruslar ise başka ülkeleri dolaşarak Gürcistan’a ulaşabiliyordu.” dedi.

Rus turizm endüstrisinin birkaç nedenden dolayı Gürcistan destinasyonunun açılmasını dört gözle beklediğini belirtilen Artur Muradyan “Gürcistan 12 ay turist alan bir destinasyon. Ayrıca Doğu Avrupa’ya bir alternatif olan Gürcistan Rusların hafta sonu gezileri için de son derece popüler bir ülke.” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda Gürcistan’ın Avrupa ve Orta Doğu’nun ana şehirleri de dahil olmak üzere geniş bir ulaşım ağı oluşturduğunu kaydeden Muradyan, Avrupa’nın hava ulaşımına ambargo koyduğu Rusların Gürcistan üzerinden başka ülkelere ulaşabileceğine dikkat çekti.

Gürcistan’a dönük talebin piyasaya arz edilecek uçuş sayısına bağlı olduğunu söyleyen Artur Muradyan Türkiye’ye dönük talebin neden düştüğü konusunda ise şunları söyledi:

“Tahminlerimize göre 2023 yılında yurt dışına tatile giden Rus sayısı 2019’un ancak yüzde 60’ına ulaşacak. Outgoing’deki düşüşe karşın, iç turizm ise yükselmeye devam ediyor.

Yurt dışına giden turist sayısındaki düşüşe ilişkin ilk endişe verici gösterge Türkiye oldu. Rusya pazarında mayıs tatilleri için rekor bir talep bekleyen otelciler ve hava yolu şirketleri fiyatları artırdı. Rublenin değer kaybı da eklenince, Ruslar ‘Bekle gör’ pozisyonuna geçti. Bu nedenle hava yolu şirketleri Türkiye uçuş sayısını optimize etmek (bazı uçuşları iptal etmek) zorunda kaldılar.

Yaz ayları için Türkiye’ye çok büyük ölçekli uçuş planlandı ancak tur operatörlerinin beklediği gibi gerçekleşmedi. Sadece mayıs ayında hem Rus hem de Türk taşıyıcılar bazı uçuşlarını iptal etmek zorunda kaldı. Bunun ana sebebi ise yüksek fiyattır. Örneğin Türkiye’de bazı oteller bu yıl fiyatları yüzde 50’ye varan oranlarda artırdılar.

Türkiye Rusya pazarında bu yıl da lider olacak ama Türkiye’ye dönük turist akışının bir kısmı, başta BAE, Tayland ve Maldivler olmak üzere, Asya destinasyonlarına akacak. Yaz aylarında Maldivler’deki aynı segment oteller Türkiye’dekilerden daha ucuz olacak.”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus havayolu şirketlerinin Gürcistan’a uçuş gerçekleştirmesini engelleyen yasağın 15 Mayıs’tan itibaren kaldırılması ve Gürcistan vatandaşları için vize serbestisi getiren kararnameleri imzalamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel ise düzenlediği basın toplantısında Gürcistan’ın Rusya ile doğrudan uçuşları yeniden başlatması halinde ABD’nin Gürcü şirketlere yaptırım uygulayabileceğini söyledi.

AirportHaber’in aktardığına göre Patel, “Rusya ile Gürcistan arasında doğrudan uçuşlar yeniden başlarsa, elbette ithalat ve ihracat kontrol önlemlerine tabi uçaklara hizmet ettikleri takdirde Gürcistan’daki şirketlerin yaptırım riski altında olabileceğinden endişe edeceğiz” dedi.

Rusya Ulaştırma Bakanlığı, Rus havayolu şirketlerinin Gürcistan’a uçuşları yeniden başlatmaya hazırlandığını, Moskova’dan Tiflis’e haftada 7 direkt uçuşun planlandığını duyurmuştu.