Asgari Ücret daha cebe girmeden eridi

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (TÜRK-İŞ) Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın temmuz sonuçlarına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı 11 bin 658 lira oldu.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı olan yoksulluk sınırıysa 37 bin 974 lira olarak hesapladı.

Asgari ücret, ocaktaki zamla o günkü kurla 455 dolar seviyesine çıkmıştı. Bir süre dengede seyreden kur, seçim sonrası yükselişe geçince asgari ücret de 359 dolar seviyesine kadar düşmüştü. Yeni zamla 11 bin 402 liraya yükseltilen asgari ücret, ilk açıklandığında 482 dolara denk geliyordu. Bugün hesaplara yatması beklenen asgari ücret, 423 dolara denk geliyor.

TÜRK-İŞ, asgari ücretten kısa süre önce haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıklamıştı. Buna göre raporda açlık sınırı 10 bin 373 lira, yoksulluk sınırıysa 33 bin 789  lira olarak kaydedilmişti.