”Türkiye suç cenneti haline getirildi”

Bireysel silahlanmanın karnesi: 7 ayda 2 bine yakın silahlı şiddet olayı yaşandı

Esenyurt’taki tekel bayisinde yaşanan silahlı saldırı, Türkiye’deki bireysel silahlanma ve silahlı şiddet olaylarını yeniden gündeme getirdi. Umut Vakfı koordinatörü Ebru İlke Bingör’ün paylaştığı verilere göre Türkiye’de son 7 ayda 2 bine yakın silahlı şiddet olayının yaşandı.

Türkiye sosyal medyada görüntüleri yayılan silahlı saldırıları konuşurken sadece İstanbul’da son 72 saatte çok sayıda silahlı saldırı görüntüsü sosyal medyaya yansıdı. Güvenlik kameralarına takılan saldırıların görüntüleri adeta infial yaratırken Esenyurt’taki tekel bayi vahşetinin ardından Gaziosmanpaşa’da ticari takside de silahlı saldırı olayı yaşandı. Çağlayan’da ise bir kişi sokakta arkadaşlarıyla sohbet ederken motosikletli şahıslar tarafından silahlı saldırıya uğradı.

Elips Haber’den Sümeyye Aksu, silahlanmadaki artışın nedenini ve ortaya çıkardığı tehlikeleri Umut Vakfı Koordinatörü Ebru İlke Bingör ile konuştu. Aksu’nun haberine göre, bireysel silahlanmanın her geçen gün arttığını söyleyen Bingör, şiddet olaylarının artmasına yola aşan yasal düzenlemelerin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

2023 yılının ilk 211 gününde Türkiye genelinde 1938 silahlı şiddet olayının basına yansıdığına dikkati çeken Bingör’ün paylaştığı verilere göre basına yansıyan bu silahlı şiddet olaylarında 1200 kişi öldü, 1960 kişi ise yaralandı. Bu silahlı şiddet olaylarının; uzun namlulu silahlar dahil 1653’ün de ateşli silahlar kullanıldı. 285 olayda ise çoğunluğu bıçaklar olmak üzere kesici aletler kullanıldı.

Türkiye’nin adeta suç cenneti haline geldiğini ifade eden Bingör, “Bireysel silahlanma ve ona paralel olarak silahlı şiddet oranı artış kaydediyor. Silah satıcıları adeta ülkede at oynatıyor. Mafya sokaklarda çatışıyor, evleri, işyerlerini silahla tarıyor. Baskınlar yapıyor, sokaklarda çatışıyor. Biz bireysel silahlanmaya ‘dur’ denilmesini, yasal düzenlemeler yapılmasını beklerken maalesef hiçbir şey yapılmayarak, ‘cezasızlık’ uygulanarak adeta silahlanma teşvik ediliyor. Sonuçta da olayların önü alınamıyor ya da alınmıyor” diye konuştu.

Türkiye’de polis ve jandarma dışında tüm vatandaşların silah edinmesinin yasaklanması gerektiğini dile getiren Bingör, bir ihbar hattının kurulması, havaya ateş etmenin yasaklanması, ateşli silahlar aile içi şiddet olaylarında kullanıldığı için ruhsat alımında mutlaka eş rızasının aranması ve ruhsat almanın zorlaştırılması gibi taleplerini dile getirdi.

Kaynak: https://www.elipshaber