Beklenen olmadı…

Beklenen olmadı…

 

Necdet B.SİVASLI

 

 

Yazımızın başlığına baktığımızda Bodrum ve Antalya’daki lüks otellerin doluluk oranının yüzde 50’nin altında olduğu gerçeğini görüyoruz. Lüks otellerde doluluk oranının yüzde 30-40 olduğu belirlendi. Bu gerçeği gördüğümüzde beklenenin olmadığını söylüyoruz.

Şu gerçeğin altını çizelim:

Bir İngiliz ve Alman turist gecelemesi 2 bin Euro olan bir otelde konaklamıyor. Bu lüks otellerde çok zengin Rusların ve Arapların konaklaması olası. Onlar da doluluk oranını tutturamıyor. Bu nedenle Mayıs ve Haziran aylarının kötü geçtiği söyleniyor.

Bazı lüks oteller indirime gitti. Ancak bu indirimler de soruna çare olmadı.

Şunu da ekleyelim:

Yükselen maliyetler Türkiye’nin avantaj kaybetmesine neden oldu. Rus misafirler bu nedenle rezervasyonlarda  duraklamalara neden oldu.

2023 yılında büyük umutlarla giren Türkiye turizm sektörü İngiltere pazarı hariç diğerlerinde istediği ivmeyi yakalayamazken, lüks segmentte hizmet veren otellerde durumun daha da vahim olduğuna dikkat çekiliyor.

Sektör uzmanları mayıs ve haziran aylarını kötü geçiren turizm sektörünün temmuz ayı ile birlikte toparlanmaya başladığını ancak durumun tüm tesisler için aynı olmadığını ifade ediyor.

Otellerin düşük talebi canlandırmak amacıyla yaptığı indirimlerin durumu çok fazla değiştirmediği, 90 rubleyi aşan dolar kuru, artan uçak bileti fiyatları, ülkedeki belirsizlik ve savaş korkusu gibi nedenlerle tedirgin olan Rusların eskiden olduğu kadar lüks tatil satın almadığı ifade ediliyor.

Uzmanlara göre, Türkiye-Rusya hattındaki business sınıfı uçak bileti fiyatlarındaki düşüş de aynı şeyin göstergesi; Üst gelir grubuna mensup Ruslar Türkiye’ye tatile gelmiyor.

Rusya pazarında ilk dolan otellerin her zaman en üst kategorideki oteller olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu nedenle söz konusu otellerin erken rezervasyon (EB) döneminde indirim yapmadığının altını çiziyor. Buna karşın makul fiyat politikası izleyen lüks tesislerle ekonomik 5 yıldızlı otellerde doluluğun yüzde 70-100 arasında değiştiği kaydediliyor.

Peki lüks otellerdeki Rus açığı Alman veya İngiliz misafirle telafi edilemiyor mu? Sektör uzmanları soruya şu yanıtı veriyor:

Alman veya İngiliz misafir geceliği 2 bin euro olan otelde konaklamaz. O otellerde konaklayacak olanlar Ruslar ya da Ukraynalılardır ama onlar da gelmiyor. Bu tip tesislerde maliyetler çok yüksek olduğu için fiyat indirimine de gidemiyorlar. Dolayısıyla şu anda Antalya ve Bodrum’daki ks otellerde doluluklar yüzde 30-40’larda ve son dakikada yapabilecekleri pek bir şey yok.Üstelik ağustos ayı da parlak görünmüyor. Bakıyorsunuz bir lüks otel Temmuz ortasında Rusya’da tanıtım yapıyor. Neden? Çünkü otel boş. Kusura bakmasınlar ama bu saatten sonra yapılacak çok bir şey yok.

Türkiye’nin genel olarak tüm pazarlarda özelde ise Rusya’da beklediği performansı gösterememesinin birden fazla nedeni bulunuyor. Bunların başında, yükselen maliyetler nedeniyle Türkiye’nin fiyat avantajını kaybetmesi geliyor. İkinci sırada tüm dünyada artan enflasyon ve alım gücünün düşmesi geliyor. Rublenin değer kaybetmesiartan uçuş maliyetleri, daha büyük bir savaş endişesi ve yeni destinasyonlar beklenen ivmenin yakalanamamasındaki diğer nedenler.

Rusya‘dan Avrupa destinasyonlarına turist gönderen 20 yıllık tur operatörü Vedi Tours operasyonlarını durduğunu açıkladı.

Şirketin resmi web sitesinden yapılan açıklamada, son 3 yılda yaşanan olayların 20 yıldan uzun süredir profesyonelce yüksek kaliteli ürün yaratan Vedi Tours’un kaynaklarını tükettiği belirtildi. Açıklamada “Pandemi, AB ülkeleri ile hava bağlantısının kopması, dost olmayan ülkelerin Rusya’ya dönük yaptırımları, döviz kurlarındaki artış ve döviz ödemelerindeki muazzam sorunlar operasyonları devam ettirmeyi imkansız hale getirdi. Misafirlerimizden, çalışanlarımızda ve iş ortaklarımızdan içtenlikle özür diliyoruz.” denildi.

Sigorta ödemeleri ve tazminatlarla ilgili formaliteler tamamlanıncaya kadar çalışmaya devam edeceğini açıklayan şirket, sigorta ödemelerini almak için sunulması gereken belge listesi, bunların sunulma prosedürü ve belgelerin sunulacağı son tarihlerin daha sonra duyurulacağı kaydedildi

Rusya‘nın başkenti Moskova’daki Vnukovo Havalimanı ile birlikte Rus havayolu şirketi Azimut’un ortak sahibi Vitaly Vantsev, 2023 yılında iç hat uçak bilet maliyetinin yüzde 15-20, dış hat bileti maliyetinin ise yüzde 40 artacağı konusunda uyardı.

GazetemRu’nun aktardığına göre, RBK Haber’e konuşan Vantsev, Batı yaptırımları nedeniyle uçak bakım maliyetlerinde önemli artış meydana geldiğini vurgularken, “Bu sebeple iç hat bilet fiyatlarında yüzde 20’ye, dış hatlarda ise yüzde 40’lara varan zamlar beklenebilir” diye konuştu.

İşadamı, herhangi bir hava yolu şirketinin önceliğinin, sürdürülebilir olması için yatırım gerektiren uçuş güvenliği olduğunu söylerken, Rusya’da yolcu uçakları için gereken yedek parça hacminin yaklaşık bir yıl yetebileceğini, ancak Batı yaptırımları nedeniyle yenileme koşullarının önemli ölçüde değiştiğini ifade etti.

Bu durumun bilet fiyatlarına yansıyacağını tahmin eden Vantsev, aynı zamanda yurt içi hava yolculuğunu desteklemek adına yeni sübvansiyonların tahsis edilmesine de karşı çıkarken, “Acil ve istisnai durum olmadığı müddetçe devlet desteklerinin devreye girmesi gereksizdir” ifadelerini kullandı.

Öte yandan konuyla ilgili açıklama yapan Ulaştırma Bakan Yardımcısı İgor Chalık, bu yılın ocak-mayıs döneminde iç hat uçak bileti fiyatlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,2 yani 420 ruble arttığını kaydederken, dış hat uçak bileti fiyatlarının yüzde 40 artabileceği iddiasının herhangi bir dayanağı olmadığının altın çizdi.