Hani rasyonel politikalara dönülecekti ?

AKP nin 21 yıllık iktidarı sonunda enkaza döndürülen ekonomiyi kurtarmak için getirilen Mehmet Şimişek in Ekonomi de artık bundan sonra rasyonel politikalara dönülecek sözü  daha bir ay dolmadan  yerine getirilmedi.

Zamların arka arkaya geldiği döviz ve altın fiyatlarıyla birlikte  enflasyonun hızla yükselme eğilimine girdiği bir ortamda Merkez Bankasının bu uygulamasının reel politik anlayışına ters düşmesini uzmanlar AKP iktidarın önümüzdeki yıl yerel seçimlerle bağlantılı  olduğu yönünde görüş bildiriyor.

O zaman biz de bu soruyu tekrarlayalım;Hani ekonomide reel kararlar alınıp rasyonel politikalara dönülecekti ?

Beklentilerin çok altında kalan hatta Bankaları korumaya yönelik görünen ,ekonomi uzmanlarını bile yanıltan bu kararlar yoksa yine Saray da mı alınıyor ?

Bugün Merkez Bankası tarafından açıklanan ve ekonomistler tarafından en az 5 puan artırılarak %20 olarak beklenilen faiz oranı %17.5 oldu.

MERKEZ BANKASINDAN AÇIKLAMA :

Para Politikası Kurulu, faiz artırımın yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları alındığını bildirdi.

Açıklamada ayrıca, “Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin desteğiyle cari işlemler hesabındaki dengelenme fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır” ifadelerine yer verildi.

EKONOMİSTLER VE YABANCI BANKALAR NE BEKLİYORDU?

Uluslararası Finans Enstitüsü, Merkez Bankası’nın  politika faizinin 250 baz puan artıracağını öngörmüştü.

Bank of America Securities ekonomistleri, 500 baz puana varan bir faiz artışı olabileceğini belirterek “300 ila 500 baz puan arasında bir artış olabileceğine dikkat çekmişti.

Reuters anketine katılan 23 ekonomistin tamamı bu hafta faiz artışı beklerken, tahminler yüzde 17 ila yüzde 21.50 bandında yer alıyordu.