İngilteresiz olmuyor…

İngilteresiz

olmuyor…

 

Necdet B.SİVASLI

 

 

Turizmde İngilter’nin ve İngiliz turistlerin önemine her zaman değindik. Aşırı sıcaklara rağmen İngiltere’den Türkiye’ye turist yağıyor. EasyJet Dalaman ve Bodrun Havaalanına sürekli İngiliz turist getiriyor.

Bütün olumsuzluklara rağmen İngiliz turistlerin Türkiye’den vaz geçmediklerine dikkat çekiliyor .İngiliz turistlerin Türkiye için çok önemli olduğunun da altını çizelim.

EasyJet CEO’su Johan Lundgren, Güney Avrupa’daki yüksek sıcaklıkların İngiltere’de rezervasyonları etkilemediğini açıkladı.

Şirketin hazirana kadarki üç aylık sonuçları ile ilgili açıklamalar yapan Johan Lundgren “Sıcak havanın rezervasyonlar üzerinde bir etkisini gözlemlemedik. İngilizler, uzun süredir Türkiye ve Mısır gibi, sıcaklıkların yüksek olduğu ülkelere gidiyor. Sıcaklık insanları tatilden caydırmıyor.” diye konuştu.

Tatile giden insanların odalarında klima olduğunu, havuzda ve denizde yüzerek serinlediğini anlatan Lundgren “Şu anda sıcaklığın rezervasyon üzerinde bir etkisini görmüyoruz ama iklim açısından bakıldığında mevcut sıcaklıklar bizi neyin beklediğini göstermesi açısından önemli.” ifadelerini kullandı.

Üç aylık dönemde 203 milyon pound vergi öncesi kar açıklayan EasyJet, yolcu sayısını yüzde 7, ortalama ücretleri ise yüzde 22 oranında artırdı. EasyJet’in koltuk başına elde ettiği gelirde ise yüzde 23 artış kaydedildi.

İngiliz Tur Operatörleri Birliği (ABTA) İngiltere’de bu hafta sonu 2 milyonu aşkın yurt dışı tatil hareketinin yaşanması beklediğini açıkladı. En büyük hareketin 22 Temmuz Cumartesi günü yaşanacağını belirten ABTA, İngilizlerin başta Costa del Sol, Balear Adaları ve Kanarya Adaları olmak üzere, tatil destinasyonlarına akın edeceğini bildirdi.

Gatwick ve Heathrow havalimanlarındaki yüz binlerce yolcunun yanında; Manchester’dan 200 bin, Stansted’den 199 bin, Luton’dan 116 bin, Glasgow’dan 100 bin ve Bristol’den ise 71 bin kişinin bu hafta sonu tatile gideceği kaydedildi. Hafta sonu yapılacak yurt dışı uçuş sayısı ise 11 bin 839 olarak açıklandı.

ABTA CEO’su Mark Tenzer “Pek çok aile pandemiden bu yana ilk tatilini yapıyor. Aileler sevdikleri destinasyonlara dönecek ve harika deneyimler yaşayacaklar.” dedi.

ABTA, en fazla talep gören destinasyonların ise Bulgaristan, Portekiz, Türkiye, Fas ve Yunanistan destinasyonlarına olduğunu kaydetti.

İngiltere tur operatörlüğü pazarında bir şirket daha oyuna dahil oluyor. 81 bine yakın yolcu ATOL teminatı alan Holiday Best isimli tur operatörü, önümüzdeki bir ay içinde faaliyetlere başlayacak ve başta Türkiye, Yunanistan, İspanya ve Mısır gibi Akdeniz destinasyonları olmak üzere dünyanın pek çok noktasına turist taşıyacak.

Bu hafta itibariyle satışlara başlayan şirket 2024 yılının mayıs ayından itibaren Antalya merkezli Southwind Hava Yolları ile İngiltere’deki 9 bölgesel havalimanından Antalya ve Dalaman’a kendi charter uçuşlarını gerçekleştirecek.

Daha önce Hays Travel’da görev yapan şirketin Pazarlama Müdürü John Milburn önümüzdeki haftadan itibaren acente konsorsiyumları ile görüşmelere başlayacaklarını söyledi. Milburn “Geride kalan 6 ayı işleri yoluna koymak, web sitemizi hazırlamak ve ATOL garantilerini sağlamak için harcadık. Önümüzdeki 4 hafta içinde B2B işbirliklerini ve reklamları başlatmayı planlıyoruz. Satışlarımızın yüzde 35’ini seyahat acenteleri aracılığıyla yapmayı hedefliyoruz.” dedi.

İngiltere turizm pazarında Jet2 Holidays ve EasyJet Holidays gibi paket tur devleri ile rekabet edeceklerini kaydeden John Milburn, pazara cazip fiyatlarla gireceklerini anlattı. İngiltere turizm pazarına benzersiz bir hava ulaşımı ve rekabet avantajı getireceklerini kaydeden Milburn “İngiltere’de büyük oyuncular olduğunu biliyoruz ancak yeni oyuncular için de yer olduğunu düşünüyoruz. Konu, paranızın karşılığını alabileceğiniz bir paket tatil sunmakla ilgili. Büyük oyuncularla bu rekabet alanına girmeyi umuyoruz.” diye konuştu.