”Tavuk yemek bile lüks oldu ! ”

Yem, ilaç, aşı maliyetleri arttı: Tavuk yemek lüks oldu

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kümes hayvancılığında yem, aşı ve ilaç gibi girdi maliyetlerdeki artış nedeniyle her geçen gün tavuk fiyatlarını artırdığını ve gelen zamanlarla tavuk yemenin de artık lüks olduğunu söyledi.

Türk lirasının döviz kuru karşısında değer kaybetmesi nedeniyle her geçen gün artan maliyetler kümes hayvancılığında hem üretime hem de fiyatlara yansıdı. TÜİK’in verilerine göre 2023 yılının ilk beş ayında tavuk eti üretiminde yüzde 2,3, hindi eti üretiminde yüzde 2,8 ve kesilen tavuk sayısı yüzde 5,8 düşüş yaşandı.

Elips Haber’den Deniz Dalgıç’a kümes hayvancılığı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, döviz kurlarındaki yükselişe bağlı olarak üretim maliyetlerinin arttığını, maliyet artışları nedeniyle de üretimde gerileme yaşandığını söyledi. “Yem, aşı ve ilaç gibi girdiler dışarıdan ithal edildiği için maliyetler arttı. Maliyetlerde artış olunca kümesleri küçültmüşler. Bu doğrudan üretime yansıyor. Tavuk fiyatları her geçen gün artıyor” ifadelerini kullanan Yardımcı, üretimin önceki yıla kıyasla gerilemesinin vatandaşın sofrasına fiyat artışı olarak yansıyacağını belirtti.

“Parçalamak yasak olduğu için yüzde 30 pahalıya satılıyor”

Kasapların tavukları parçalamasının yasak olduğunu anımsatan Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Yardımcı, “Halbuki biz bütün tavuğu parçalayıp tezgaha koysak fiyatlar yüzde 30 oranında düşük olur. Bütün bir tavuğu aldığımızda kanadını, göğsünü, budunu, inciğini paketini ayırdığımız zaman fabrikalara göre biz yüzde 30 daha ucuza mal ederiz. Ama tabii ki bu tavuklar paketlenmiş geldiği için, paketleme masraflarıyla birlikte vatandaşa yüzde 30 daha pahalıya satıyoruz” ifadelerini kullandı.

Tavuk etinin en ucuz temel gıda maddesi olduğunu söyleyen Yardımcı, “Çoğu temel gıda maddesine yüzde 300-400 oranında zam geldi. Ete yüzde 100 zam geldiğinde alım gücü düşük olduğu için ortalık karışıyor. Eskiden kuru fasulye garibanın yemeğiydi, bunun yerini tavuk almıştı ancak bu fiyat artışlarıyla tavuk da lüks yemek oldu” dedi.

Kaynak: https://www.elipshaber.