“Sayıya değil, gelire oynuyoruz…”

“Sayıya değil, gelire

oynuyoruz…”

 

Necdet B.SİVASLI

 

Nihayet doğruyu bulduk. Turizmde sayıya değil, gelire oynuyoruz. İspanya’yı bu konuda örnek aldık. Az ama zengin turist gelsin, para harcasın. Bundan yan sektör de para kazanacak. Arap turistlerin de para harcadığına dikkat çekiliyor. Arap turist sayısının da 10 milyonu bulması için çalışma yapılıyor. Antalya’nın da Arap turiste hitap ettiği söyleniyor.

Flamingo Lara’nın İstanbul’un ünlü oteli InterContinental’in yatırımcıları tarafından hayata geçirildiğini belirten Karnak Travel Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Ali Abet, “Üç ay önce açıldı. Ben de o zaman mekan açıldıktan sonra yatırımcılardan işletme müdürlerine, acentelerden satış müdürlerine kadar sektördeki insanlara davet vereyim dedim. Hayhay, ‘memnuniyetle’ dediler. Açılış gerçekleşti ancak 30 yıldır ilk defa bu kadar iyi hazırlandığımız sezon beklediğimiz gibi gitmedi. Her şey ters gitti. Deprem ve seçim süreci yaşandı. Türkiye dışarıda izlendi izlendi… Derken fiyatlar da çok yükselince maalesef beklenen fiyatlara ulaşılamadı.” dedi.

Son 15 gündür işlerin toparlandığını ancak mayıs, haziran ve temmuz aylarının kayıp olduğunu kaydeden Abet, “Fiyatlar biraz daha normale döndükten sonra sektör toparlandı. Biz de Karnak Travel olarak planladığımız etkinliği işlerin kötü olmasına rağmen gerçekleştirdik. Biz bir Ortadoğu acentesi olarak 30 yıldır faaliyetteyiz ve Antalya’nın Ortadoğu’da tanıtılması için çok emek verdik. Yıllardır otelciler bizi ağırladı, eğlendirdi. İstedik ki bu sefer de biz onları eğlendirelim.” şeklinde konuştu.

Körfez /Arap pazarı ile ilgili de değerlendirme yapan Karnak Travel Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Ali Abet şunları söyledi:

350 milyon Arap var. Bu 350 milyonun yüzde 10’u gelse 35 milyon eder. Halbu ki bizim aldığımız Arap turist sayısı 2,5-3 milyon seviyesinde. Ortadoğu otelcilerin gözünde alternatif bir pazar. Ama buraya daha fazla önem vermeleri gerekiyor. Bu pazardan daha fazla pay alabilirler. Elbette Arap misafir yapı olarak bir Avrupalıdan, bir Rustan farklıdır ama onlardan fazla para bırakırlar ülkeye. Antalya’da deniz-kum-güneş var Araplar gelmez diye bakmamak lazım. Çoluk çocuğu için geliyorlar. Antalya’ya gelen Arap turistlerin sayısı 600-700 bini buluyor. Bence ilk etapta Türkiye 5 milyonu geçmesi, 10 milyonu bulması lazım. Ama şu anda kimsenin bilmediği bir şey var; Araplar Türkiye’den ürküyorlar. Neden? TikTok’ta, Instagram’da dolaşıma giren Suriyeli ve Afganlarla ilgili içerikler üzerinden ‘Türkler Araplara saldıracak, sakın oraya gitmeyin’, ‘aşağılanıyorsunuz’ şeklinde haberler çıkıyor Arap medyasında. Ben bu algının sıradan insanlar tarafından değil, yabancı istihbarat örgütleri tarafından yayıldığını düşünüyorum. Arap turist sayısı geçtiğimiz yıllara oranla yüzde 50 düştü. Ağustos ayında toparlanmaya başladı. Aslında biz seçimden sonra ciddi bir patlama bekliyorduk Arap pazarında ama hemen peşinden Suriyeliler ilgili sosyal medya yayınları başlayınca Araplar hor görülüyor, kötü davranılıyor, tüm Araplara mülteci gözüyle bakılıyor algısı yayılmaya başladı. Ha bire röportajlar çıkıyor. Bu olumsuz durumdan, korkunç sıcak olmalarına rağmen, Mısır ve BAE faydalandı.

Serdar Ali Abet, ‘Batılı ve Rus turistleri eksen alarak gelişen Antalya turizminin Arap turistlerin beklentilerini karşılayıp karşılayamadığı’ şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:

Antalya turizmi hem alt yapısı hem de servis ve hizmetiyle Araplara hitap ediyor. Sonuçta gelen ailenin kadınları kapalı olmasına rağmen çocuklar otellerdeki her şeyi kullanıyorlar. Antalya turizmcileri Ortadoğu pazarına hakim değil. Şu anda İstanbul’u kurtaran, Karadeniz turizmini var eden Araplar. Karadeniz başka bir yerden turist alamaz. Ben 30 sene önce Antalya’yı Ortadoğu pazarında tanıtırken bana ‘Ya Arapların o sıcak yerde ne işi var ya?’ dediler. Şimdi Antalya’da 80 acente Arap turizmi yapıyor. Önüne gelen bu işi yapıyor.

Türkiye’de yerleşik yaşayan Arapların kaçak yollarla turizm yaptığını kaydeden Abet, “Türkiye’de kaçak turizm faaliyetini yapan Araplar burada ev alıp yerleşik yaşayanlar. O konuda ciddi şikayetimiz var. İş kaybına uğruyoruz. Transfer şirketleri kuruldu. Adamın masrafı yok, VITO’su var. Transferi çok ucuza yapıyor. Ben 45 kişi çalıştırıyorum, tabi ki o transferin maliyetini kurtaracağım. Ben hanutçu değilim ki yolcunun peşinde koşup elimle tur satayım. Bir şirketin yapacağı iş değil bunlar. Ama o kadar çok insan var ki bunlardan. Ciddi şekilde yolcularımızı çaldılar.  Buna TÜRSAB gibi kurumların engel olması lazım. Bunu bütün destinasyonlarda yaşıyoruz.” diye konuştu.

2024 beklentileri ile ilgili de konuşan Abet, şu noktaların altını çizdi:

Türkiye’de Araplara saldırı olacağı, onların Türkiye’de aşağılandığı ve hor görüldüğü şeklindeki dedikoduların bitmesi gerekiyor. Bu da ancak devlet nezdinde çözülebilir. Bir oyunlar dönüyor. Ben bunu nereden biliyorum? Arap medyasını takip ediyorum. Gerçi son 10 gündür o hamle de durdu. Arap pazarı eski haline döner. Ama Antalya Rusya ve Avrupa endeksli bir destinasyon.  Ruslarda düzelme olursa daha umutlu olur, aksi taktirde seneye de sıkıntı devam edebilir.

Biz Karnak Travel olarak en iyi olduğumuz 2010, 11, 12 yıllarında en fazla 67 bin paksa ulaştık. Şu anda ise 37 bin yolcu seviyesindeyiz. Ancak Karnak Travel üst segment ürün satan bir acente. Hem servis hem seçtiğimiz oteller açısından bu böyle. Sayıya değil kaliteye oynuyoruz. Mesela rakiplerim benim iki katım yolcu getiriyor ancak benden daha az ciro elde ediyor.