Rusların, Türkiye’deki tatil süreleri azalıyor….

Rusların, Türkiye’deki

tatil süreleri

azalıyor….

 

Necdet B.SİVASLI

 

 

Türkiye’deki pahalılık, Ukrayna savaşı ve Ruble’nin değer kaybetmesi dengeleri alt-üst etti. Rus turistlerin de Türkiye’deki tatil süreleri azalmaya başladı.

Rusya’dan Türkiye’ye yapılan tatil satışlarında fiyatların yükselmesi nedeniyle Rus turistlerin tatil sürelerini kısalttığı belirtiliyor.

Bir de şu gerçek var:

Servise göre temmuz ayında Abhazya, Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan’da tatil maliyetleri yüzde 2,9, Mısır’da ise yüzde 2,7 artış gösterirken, Kazakistan ve Özbekistan’da tatil maliyetinin de yüzde 2,5 yükseldiği gözlemlendi.


Aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini paylaşan Rusya Federal İstatistik Servisi Rosstat, bu yılın temmuz ayında ülkeden Türkiye için satın alınan tatil turlarında fiyatların yüzde 2,9 arttığını belirledi.

GazetemRu‘da yer alan habere göre, yaz sezonu itibariyle Türkiye’ye yönelik tur fiyatlarının geçen yılki değerlere kıyasla yüzde 20-70 oranında artmasıyla birlikte farklı tatil alternatiflerine yönelen Ruslar için temmuz ayında Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) tatil maliyeti de yüzde 10 artış gösterirken, Rosstat’a göre Belarus’a gerçekleştirilen tatillerin de yüzde 6 arttığı gözlemlendi.

Servise göre temmuz ayında Abhazya, Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan’da tatil maliyetleri yüzde 2,9, Mısır’da ise yüzde 2,7 artış gösterirken, Kazakistan ve Özbekistan’da tatil maliyetinin de yüzde 2,5 yükseldiği gözlemlendi.

Raporlama döneminde Vietnam, Endonezya, Malezya ve Tayland’da tatil fiyatları yüzde 1,9 düşerken, yurtiçi turizm hizmetlerinde ise konaklama maliyetlerinin yüzde 4, Rusya’daki tiyatro ve kısa gezi tur bileti fiyatlarının yüzde 0,2 oranlarında yükseldiği anlaşıldı.

Aynı zamanda temmuz ayında Rusya’nın Karadeniz kıyılarına ve Kırım’a tatil gezilerinin maliyeti yüzde 2,2 zamlanırken, dört ve beş yıldızlı otellerde konaklama tarifelerinde yüzde 0,4 artış yaşandı.

Rusya Seyahat Acenteleri Birliği (ATA) İcra Direktörü Natalia Osipova, Türkiye’de dinlenmeyi planlayan Rusların yüksek fiyatlar nedeniyle tatil sürelerini azalttığını söyledi.

Rus turistlerin finansal davranış modelini değiştirmesine rağmen Türkiye’nin hala en popüler tatil destinasyonu olduğunu doğrulayan Osipova, “Fiyatların tellere bağlı olarak yüzde 70’lere kadar artması anlaşılabilir bir durum, Türkiye’de yüksek enflasyon etkisini gösteriyor ve konaklama maliyetlerini etkiliyor. Ayrıca hem Türkiye’de hem de Rusya’da artan dolar ve Euro kuru turizmcilerin sunduğu turların maliyetini etkiliyor” dedi.

Havayolu şirketlerinin kur artışlarına rağmen kar marjları pahasına fiyat artışı yapmadığını savunan Osipova, öte yandan tatillerinden kısan Rusların ultra lüks Türk otelleri yerine bütçeye daha uygun 5 yıldızlı otellere yöneldiğini sözlerine ekledi.

Rus turistlerin Türkiye’de tercih ettiği oteller de belli oldu.

Bu yıl Türkiye’deki lüks oteller geçmiş yıllara nazaran daha az talep gördü. Bunda başı çeken neden ise adeta roket gibi fırlayan fiyatlar oldu.

Lüks tesislere talep düşse de, yine de bazıları diğerlerine göre daha fazla talep görüyor. Rus Tur Operatörleri Birliğinin (ATOR) bülteninde yer alan haberde; ANEX Tour, Coral Travel, PEGAS Touristik, FUN&SUN ve TEZ Tour’dan elde edilen veriler doğrultusunda en fazla tercih edilen Türkiye’deki en lüks 10 otel sıralandı.

İşte o oteller:

Maxx Royal Belek

Maxx Royal Kemer

NG Phaselis Bay

Cullinan Belek

Voyage Belek Golf & Spa

Papillon Ayscha

Nirvana Dolce Vita

Gloria Golf

Regnum Carya Golf Resort & SPA 5*

Selectum Luxury Resort